فرزانه شهامت - رئیس اتحادیه خیاطان و تولیدکنندگان پوشاک مشهد از شناسایی ۷۰۰ واحد غیر مجاز تولید پوشاک در این کلانشهر خبر میدهد. آماری که علیاکبر طاهری ارائه میکند، دستکم ۲ بعد اقتصادی و فرهنگی دارد و این جنبه دوگانه، زنگ خطر آسیبهایی را که همین حالا هم دامنگیرمان شده است بلندتر میکند. او در گفتگو با شهرآرا اضافه میکند: نیروهای شاغل در این واحدهای بیمجوز، اتباع بیگانه هستند.
به گفته وی این آمار، نتیجه ۶ ماه کار شناسایی از سوی اتحادیه با انواع گرفتاریها بوده است که مجوز نداشتن برای ورود به کارگاههای یادشده که در واحدهای مسکونی مستقر هستند، یکی از این مشکلات است.
او دراینباره میگوید: ورود ما برای شناسایی این واحدها، در پوشش کارگر و در ظاهر، برای پیدا کردن کار است تا به این وسیله از هر نوع مقاومت و درگیری احتمالی جلوگیری کنیم. اداره اماکن نیروی انتظامی نیز با همراه کردن یک نیرو، ما را در شناسایی واحدهای غیر مجاز کمک کرده است، اما اگر بقیه دستگاهها پای کار نیایند، این شناساییها و هزینههایی که روی دوش اتحادیه گذاشته است، فایدهای نخواهد داشت.
طاهری با اشاره به موضوع پوشاک نامتعارف که به ساماندهی آن در صحبتهای اخیر محمد بنانژاد، رئیس اتاق اصناف مشهد، نیز اشاره شده بود، تأکید میکند: مانتوهای جلوباز و شیشهای، شلوارهای جین پاره و ... در هیچکدام از ۱۷۸۰ واحد پروانهدار تولید پوشاک مشهد، تولید نمیشود. به نظر ما این دست لباسها از تهران به مشهد میآید. گزینه محتمل دوم، واحدهای غیر مجازی است که بر ساماندهی آنها تأکید داریم، اما هنوز جوابی از دستگاههای ذیربط نگرفتهایم. او با اشاره به برگزاری جلسات و نامههایی که به اداره امور اتباع استانداری خراسان رضوی، سازمان صمت، دادگستری، اتاق اصناف و اداره کل کار ارسال شده است، میگوید: ما به عنوان اتحادیه موافق پلمب واحدهای غیر مجاز نیستیم بلکه صرفا بر ساماندهی تأکید میکنیم. ما میگوییم اگر مجوز حضور اتباع بیگانه به کشور داده شده است، باید برای اشتغال آنها هم فکری شود. پیشنهادمان این است که به طور مثال با دادن مجوزهای یکساله به این افراد، آنها را تحت پوشش نظارتها در بیاوریم. در غیر این صورت حتی اگر مباشر ایرانی آنها اقدام به اخذ مجوز از اتحادیه بکند، باز هم به دلیل استفاده از نیروی تبعه خارجی، بین ۱۰ تا ۳۰ میلیون تومان جریمه خواهد شد. اینها مشکلات ما را در این اتحادیه و در دیگر واحدهای صنفی حل نخواهد کرد.
رئیس اتحادیه خیاطان و تولیدکنندگان پوشاک مشهد در مورد آخرین وضعیت بازار پوشاک در یکماهه منتهی به نوروز ۹۹ نیز اظهار میکند: تا الان بازار رونقی نگرفته است و مردم همچنان دست بهعصا راه میروند. لااقل ما قیمتها را بالا نبردهایم، چون بازار کشش افزایش قیمت ندارد. ضمن اینکه قیمت مواد اولیهای مثل نخ نسبت به پارسال کاهش داشته و پارچه در همان نرخهای پارسال باقی مانده است.
طاهری کاهش قدرت خرید مردم را باعث سقوط پوشاک به اولویتهای پایینتر خرید، بیان و اضافه میکند: طرف حساب ما جیب مردم است. اگر وضعیت مالیشان خوب باشد، خرید ۲ مانتو در سال را به ۳ مانتو تبدیل میکنند، اما وقتی حقوقشان به آخر برج نمیرسد، معلوم است که خرید پوشاک را به حداقل ممکن میرسانند.
او تعداد نیروهای شاغل در تولیدیهای مجاز را بین ۵ تا ۳۰۰ نفر بیان کرد و گفت: بالغ بر ۵۰۰۰ خانواده با اشتغال مجاز در این صنف ارتزاق میکنند.