به گزارش شهرآرانیوز، حجت عبدالملکی در دومین نمایشگاه معرفی بستههای سرمایهگذاری و توانمندیهای صادراتی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی که در نمایشگاه بینالمللی مشهد برگزار شد عنوان کرد: مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را در چارچوب نظریه اقتصاد مقاومتی بهرهوری میکنیم. از سال ۹۲ که مقام معظم رهبری سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند، نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران به اقتصاد مقاومتی تبدیل شد.
وی افزود: به رغم اینکه در دولت قبل گاهی اقتصاد مقاومتی یک عاملی در حاشیهی اقتصاد ایران مطرح میشد. یعنی روند کلی اقتصاد کشور را داشتیم و در کنار آن لاینی به نام اقتصاد مقاومتی باز شده بود که نگاهی اشتباه به آن نیز وجود داشت. اما در دولت سیزدهم اقتصاد مقاومتی شامل تمام بخشها و تمام ارکان اقتصادی کشور از جمله مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور است.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور گفت: اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که با تمام مشکلات و موانع به اهدافش برسد اقتصاد مقاومتی تعریف میشود. کما اینکه تمام اقتصادهای دنیا اهدافی دارند و برای رسیدن به اهداف خود نیز مشکلاتی دارند. ما با اقتصاد غیرمقاومتی، اقتصاد مقاومتی را بهتر میتوانیم درک کنیم. اقتصاد غیرمقاومتی اقتصادی است که وقتی با مشکلاتی مواجه میشود از اهدافش کوتاه میآید.
عبدالملکی تصریح کرد: در سال ۸۴ یک چشمانداز ۲۰ ساله نوشتیم که در آن سند مقرر شد قدرت اقتصادی اول منطقه باشیم. در حال حاضر که به انتهای آن سند ۲۰ ساله نزدیک میشویم، متاسفانه به آن حدی که در سند آمده نخواهیم رسید. مقامات کشور دلایلی از جمله نوسانات قیمت نفت، تحریمهای آمریکا و اروپا و خشکسالی و بحرانهای آب و هوایی را برای عدم تحقق این سند ۲۰ ساله عنوان میکنند.
وی گفت: ما به اقتصاد اول منطقه تبدیل نشدیم، چون اقتصاد ایران مقاومتی نبوده است. اقتصادی که از اهدافش کوتاه میآید یعنی اقتصاد غیرمقاومتی است. یکی از مقاومتیترین اقتصادهای دنیا اقتصاد آمریکا است. آمریکا بنیههای خود را قوی کرده و با وجود مشکلاتی پیشرفت کرده است. این به این معنا نیست که الگوی ما در مقاومتی کردن اقتصادمان آمریکا است. هر کشوری به الگوی خودش برای مقاوتی کردن خودش نیاز دارد. چون اهدف و زیست بوم و موانع خاص خودش را دارد.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور بیان کرد: اسلام و قرآن به ساخت اقتصاد مقاومتی به ایران کمک بسیاری میکند. اقتصادی که قرآن معرفی میکند از همه مقاومتیتر است. ادبیات اقتصادی اسلامی در صورتی که پیاده و نهادینه شود یکی از مهمترین تئوریهای اقتصاد مقاومتی میتواند باشد.
عبدالملکی تصریح کرد: در سال ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ که غرب دچار بحران اقتصادی شدید شد و شاخصهای بازارهای مالی غرب یکی پس از دیگری ورشکست شده و میلیونها نفر در آمریکا و اروپا بیکار شدند. میلیونها خانه در آمریکا که متعلق به مردم بود توسط بانکها مصادره شد. یک یا دو سال بعد از آن یک مجموعه اقتصادی اروپایی به ایران مراجعه کردند.
وی ادامه داد: این مجموعه اقتصادی اروپایی به دنبال برگزاری یک سمینار اقتصادی مالی اسلامی در آلمان بود که درخواست داشتند مدیریت علمی این سمینار با ایران باشد. برای ما جای سوال داشت که چرا تعدادی از پروفسورهای اقتصادی اروپایی در ایران چنین درخواستی از ما دارند.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور اضافه کرد: این اقتصادانان گفتند که در جریان بحران مالی در سال ۲۰۰۸ دیدیم که شاخصهای بازارهای سرمایه اسلامی با ثبات عمل کرد و فقط ۶ تا ۷ درصد افت داشت در حالی که سایر بازارهای سرمایهای حدود ۴۰ درصد سقوط داشتند. این اقتصادانان معتقد بودند که اسلام محتوایی در حوزه مالی دارد که باعث پایداری بیشتر آن در مقابل مشکلات میشود و میخواهند آن را به نظام اقتصادی غربی تزریق کنند.
عبدالملکی بیان کرد: انگلیسیها در سال ۲۰۰۷ قوانینی تصویب کردند برای امکان توسعه ابزارهای مالی اسلامی در بازارهای مالی انگلیس. غرب برای مقاومتی کردن اقتصادش از آموزههای اسلامی استفاده میکند. چقدر بد است که اصل این آموزهها متعلق به ما و جریان اهل بیت است که ما پایتخت آن هستیم و خودمان از آن هیچ بهرهای نمیبریم.