به گزارش شهرآرانیوز درحالی که همه برای عزاداری اربعین و تکریم مهمانان حسینی در تکاپو هستند، عدهای دیگر، از خیلی وقت پیش هم وغم خود را گذاشته اند برای زائران حرم امام هشتم و دهه پایانی صفر که مشهد شلوغ میشود؛ برای حضور آنان که به سرزمین کربلا طلبیده نشدند یا نیت کرده بودند روز شهادت آقای این سرزمین با پای پیاده در حرمش باشند.
این روزها برخی شهرهای کشور با طرح نذر دارو در تلاش برای جمع آوری داروهای مازاد برای ارسال به کشور عراق هستند، اما این طرح در استان خراسان با نام مرهم زائر و برای زائران حرم امام رضا (ع) به شکلی دیگر درحال اجراست. پارسال اولین سال اجرا بود و میزان قابل توجهی دارو در شهرستانهای استان جمع آوری شد و امسال مسئولانش امیدوارند با استقبال بیشتری روبه رو شوند. سیدمسعود هدایتی، معاون داوطلبان جمعیت هلال احمر استان، درباره این طرح و سه طرح دیگری که در دهه پایانی صفر توسط او و همکارانش اجرا خواهد شد، توضیح داده است.
اولین طرحی که او از جزئیاتش میگوید، همان «مرهم زائر» است، یعنی جمع آوری داروی مازاد خانه ها: طرح نذر دارو را بقیه شهرهای کشور اجرا میکنند، اما جمعیت هلال احمر استان خراسان به دلیل حضور میلیونی زائران در دهه پایانی صفر در مشهد به ویژه آنان که از محورهای مواصلاتی خود را به مشهد میرسانند، طرح مرهم زائر را اجرا میکند و داروهای موردنیاز از خانواده ها، داروخانه داران یا خیران جمع آوری خواهد شد. هرچند اگر برخی اصرار داشته باشند که در همان نذر داروی اربعین شرکت کنند، بازهم داروهای اهدایی را با گروه اعزامی جمعیت به مراسم اربعین و سرزمین کربلا خواهیم رساند.
معاون داوطلبان جمعیت هلال احمر استان درباره نوع داروهای موردنیاز زائران و نحوه انتخاب آنها ادامه میدهد: شهروندان به خاطر داشته باشند که داروهای موردنیاز زائران به طور طبیعی داروی بیماریهای خاص مانند سرطان و امثال آن نیست؛ یعنی به داروهای عمومیتر نیاز دارند. همچنین، در انتخاب دارو به تاریخ انقضای آنها توجه کنند. ما امکان پذیرش داروهای یخچالی، شربتها یا داروهایی را نداریم که از قبل نیاز به نگهداری خاصی داشته اند. داروها باید تاریخ انقضای مشخص داشته و طوری باشند که ما از شیوه نگهداری آن اطمینان پیدا کنیم.
وی اضافه میکند: تعداد بسیار زیاد زائرانی که با پای پیاده مسیر طولانی رسیدن به مشهد را در محورهای مواصلاتی طی میکنند، به دلایلی مانند گرمای هوا مسموم میشوند یا در اثر ضعف نیاز به داروهای تقویتی دارند که بتوانند به مسیر ادامه دهند. اینها علاوه بر آسیبهای جسمی دیگری است که گاه اتفاق میافتد. به همین دلیل، تزریق داروی تقویتی یا سرم یکی از کمبودهای ما در جمعیت است که سال گذشته با کمک شهروندان توانستیم بخش مهمی از آن را تأمین کنیم.
تأمین دارو و درمان زائران در داخل شهر مشهد برعهده دانشگاه علوم پزشکی مشهد و جمعیت هلال احمر است، اما دغدغه اصلی این طرحها رفع کردن کمبودهای زائران پیاده در مسیرهاست که باز وظیفه همکاران او در جمعیت است. به گفته او، میزان داروهای اهداشده سال گذشته به ارزش بیش از ۴۰۰ میلیون تومان بود که در کنار تأمین بقیه دارو توسط جمعیت هلال احمر، توانست مشکلات زائران پیاده را رفع کند.
هدایتی همچنین به سه طرح دیگری اشاره میکند که جمعیت هلال احمر در روزهای دهه پایانی صفر اجرا خواهد کرد: طرح «همسفران خورشید» با حضور نیروهای معاونت امدادونجات در محورهای مواصلاتی اجرا میشود تا در صورت بروز سانحه در کنار زائران باشند. طرح دیگر با نام «قدم به قدم» به وسیله معاونت جوانان جمعیت اجرا میشود و بهانه اش هم رساندن معلولان و سالمندان به مراسم عزاداری دهه آخر صفر است؛ مشکلی که چندسال است با بستن چهار محور اطراف حرم برای زائرانی که امکان پیاده روی نداشتند، به وجود آمده است و معاونت جوانان ما در این طرح این افراد را با ویلچر به حرم میرساند.
طرح «خادمان حرم مهرورزی» هم برنامه دیگری است که جمعیت هلال احمر استان اجرا میکند. وی دراین باره میگوید: در این برنامه از پزشکان، پیراپزشکان، پرستاران و همه اعضای کادر درمان خواسته ایم برای کمک به درمان زائران پیاده به یاری ما بیایند. گروههای درمانی داوطلب در پایگاههای ثابت و سیار ما در طول مسیر منتهی به مشهد مستقر میشوند و کار درمانی آنان را پیگیری خواهند کرد.
شهروندان شهرستان های استان میتوانند داروهایشان را به مراکز جمعیت هلال احمر تحویل دهند. در مشهد، ساختمان جمعیت، نبش خیابان فداییان اسلام ۱۲ آماده دریافت داروهای مازاد خانوادهها یا کمکهای خیران خواهد بود.