به گزارش شهرآرانیوز، فقط ۱۰روز به رویداد بزرگ اربعین مانده؛ اما اوضاع گذرنامههای موقت چندان رضایتبخش نیست.
برای تسهیل در صدور گذرنامه زیارتی ویژه اربعین۱۴۰۲، از اواخر تیرماه سال جاری، در ورزشگاه ثامنالائمه(ع) مقابل اداره گذرنامه مشهد در بلوار پیروزی، تیمهایی مستقر شده و مردم با مراجعه به این قرارگاه میتوانند فرایند دریافت این گذرنامه را سریعتر از گذشته طی کنند.
وارد ورزشگاه ثامنالائمه(ع) مقابل اداره گذرنامه در بلوار پیروزی میشوم. سالن نسبتاً شلوغ است. زن جوانی با صدای بلند مشغول صحبت با تلفن است: «گذرنامه محمد و مریم که سیام اقدام کردهاند، آمده؛ اما گذرنامه من که از ۱۵روز پیش اقدام کردهام، هنوز نیامده... .» تماسش که تمام میشود، با او صحبت میکنم و علت را جویا میشوم. میگوید: «از طلاب این همه راه آمدهام تا علت را بپرسم، اما میگویند شاید گذرنامه الکترونیک صادر شده باشد؛ ولی هنوز به دست ما نرسیده. ما قرار بود فردا شب خانوادگی با کاروان عازم شویم. الان فقط گذرنامه من نیامده است.» در حالی که با گوشی همراه شماره میگیرد، از من دور میشود.
از سربازی که نزدیک در، روی صندلی نشسته، میپرسم اگر امروز اقدام کنم چقدر زمان میبرد؟ با بیحوصلگی پاسخ میدهد: شاید حتی تا ۲۰روز هم طول بکشد. ممکن است به سفر اربعین نرسید.
عدهای میروند و عدهای میآیند. آدمهای غریبهای که پس از گپ و گفتی اتفاقی، موقع خداحافظی آرزو میکنند یکدیگر را در بینالحرمین ملاقات کنند. برخی دیگر قرارهایشان را پای عمودها میگذارند و دعا میکنند زودتر گذرنامه موقتشان صادر شود. حال و هوای این آرزومندان کربلا، مشایه را برایم تداعی میکند و عطر سیب را. شانه به شانه عاشقان اباعبدالله(ع) رو به سوی حضرت عشق قدم برمیدارم که صدای زنگ تلفن، رشته افکارم را پاره میکند. یکی از دوستان قدیمی پشت خط است و از وضعیت صدور گذرنامه موقت خیلی گلایه دارد.
او میگوید: پس از ۱۷روز که از اقداممان برای گذرنامه اربعین گذشت و چندین بار پیگیری حضوری انجام دادیم، گذرنامه موقت همسرم دیروز از طریق پست به دستمان رسید؛ اما گذرنامه خودم و فرزندم که همزمان نامنویسی کرده بودیم، هنوز نرسیده است.
به سمت یکی از میزها میروم و پس از گرفتن فرم نامنویسی گذرنامه موقت از متصدی سؤال میکنم چقدر زمان میبرد؟ میگوید: بین ۲تا ۱۵روز شاید هم بیشتر! با تعجب میپرسم چرا این زمان تا این حد متغیر است؟ پاسخ میدهد: بستگی به شانستان دارد.
گفتگو با سایر مراجعان هم تکرار همین حکایت است. اینجا افراد زیادی نشستهاند که میگویند دستکم از دو هفته پیش برای گذرنامه موقت اقدام کردهاند؛ اما هنوز به دستشان نرسیده است.
یکی از مراجعان، مردی حدود ۵۰ساله است که همراه همسر و دو دخترش به اینجا آمده تا برای گذرنامه اربعین اقدام کند. وقتی از سایر مراجعان میشنود که ممکن است دو هفته زمان ببرد، اخمهایش در هم میرود و در پاسخ به پرسشهای دخترانش که امسال برای نخستین بار میخواستند در این رویداد باشکوه شرکت کنند، با ناامیدی میگوید خدا بزرگ است.
با مادر خانواده که صحبت میکنم، میگوید: آنچه در رسانهها اعلام میشود، یک چیز است و آنچه در واقعیت در حال جریان است، چیز دیگری است. الان گذرنامههایی که تاریخشان تمام شده، با یک برچسب که روی آن میزنند، تا شش ماه تمدید میشود و افراد میتوانند به سفر اربعین بروند؛ اما همین موضوع را دیر تصمیمگیری و اطلاعرسانی کرده، در نتیجه خیلی از افراد مثل ما برای تمدید اقدام کردند و گذرنامه قبلی باطل شد تا زمانی که گذرنامه جدید صادر شود. حالا آمدهایم اینجا و میبینیم در همین موضوع هم اظهارات مسئولان امر با چیزی که مردم میگویند، تفاوت زیادی دارد.
به یاد میآورم همین دو هفته پیش بود که رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا از صدور گذرنامه زیارتی در مدت سه روز خبر داد و گفت: با وجود اینکه نخستین بار است گذرنامه زیارتی در کشور صادر میشود، هیچ مشکلی در فرایند کار مشاهده نشده است.
سردار علی ذوالقدری با بیان اینکه برنامهریزی پلیس صدور گذرنامه و تحویل سه روزه از زمان درخواست است، افزود: این مسئله نیز عملیاتی شده؛ اما در برخی روزها که با پیک تقاضا مواجه هستیم ممکن است حداکثر این زمان به پنج روز کشیده شود.
اگرچه موکول کردن دریافت گذرنامه برای سفر معنوی اربعین به آخرین روزها که تب مشایه داغ میشود، کار صحیحی نیست و لازم است افراد این اقدام را زودتر انجام دهند تا با مشکل مواجه نشوند؛ اما آنچه از مسئولان انتظار میرود، برنامهریزی دقیق و وعدهها و اظهارات حساب شدهای است که جامعه را در آستانه اربعین دچار اشتباه محاسباتی نکند.
منبع: قدس آنلاین