سهیل دیبا | شهرآرانیوز ۱۵ هزار پیامک باعنوان «جاماندگان ثبتنام سهام عدالت» برای شهروندان فرستاده بودند و لینک ثبتنام هم زیر متن پیامک وجود داشت. از آنجاییکه هنوز افراد زیادی سهمی از سهام عدالت ندارند و موضوع ثبتنام جدید، گاهگداری در فضای رسانهای کشور داغ میشود و ابهامات زیادی دارد، افراد زیادی روی لینک کلیک کرده و با طناب پوسیده چند کلاهبردار به تله افتادند و شیادان با دسترسی به حساب تعداد زیادی از شهروندان از هر حساب بین یک تا دو میلیون تومان سرقت کردند.
اولین گزارش این سرقتها را شهروندان مشهدی به پلیس اعلام کردند و با افزایش تعداد شاکیان، سریالیبودن این پرونده ثابت شد. سرهنگ احمد نگهبان، فرمانده انتظامی مشهد، پیگیری پرونده را به گروهی از کارشناسان پایگاه سوم پلیس فتای مشهد سپرد.
بررسی اظهارات مالباختگان نشان داد که همه آنها فریب پیامک ثبتنام سهام عدالت را خوردهاند و پس از واردشدن به لینک ثبتنام تمام اطلاعات هویتی و حتی کارتهای بانکی خود را نیز ثبت کرده بودند. این افراد در حالی منتظر پیامک تأیید ثبتنام بودند که متوجه برداشتهای غیرمجاز از حسابشان شده و بلافاصله برای شکایت به پلیس مشهد مراجعه کردند.
کارشناسان پلیس فتای مشهد با دریافت این اطلاعات و سرنخهای دیجیتالی به جامانده از کلاهبرداران، با استفاده از مهندسی اجتماعی موفق به ردزنی دو متهم این پرونده شدند و پس از هماهنگیهای لازم، این افراد را که دو جوان نوزده و بیستساله هستند، در دو عملیات جداگانه در مشهد دستگیر کردند.
با آغاز بازجویی از متهمان، مشخص شد که آنها با یکدیگر پسرخاله هستند. آنها در بازجوییهای اولیه منکر هرگونه جرمی بودند، اما در رویارویی با ادله و مستندات دیجیتالی به دست آمده از آنها، به کلاهبرداری با ترفند فیشینگ با استفاده از رباتهای تلگرامی آلوده اعتراف کردند.
در ادامه، این متهمان دیگر متهم این پرونده را که اتفاقا سرشاخه اصلی این باند است به پلیس لو دادند و اعتراف کردند که او بدافزارها را طراحی و در اختیار آنها میگذاشته است.
تحقیقات پلیسی همچنین نشان داد که متهمان تحصیلات دانشگاهی ندارند، اما نحوه استفاده از رباتها و بدافزارهای جعلی را در فضای سایبر فراگرفتهاند.
در ادامه این عملیات با اطلاعات تکمیلی، بلافاصله کارشناسان پلیس فتا با هماهنگیهای لازم قضایی سرکرده این باند فیشینگ را که جوانی بیستساله است با نیابت قضایی در یکی از شهرهای همجوار مشهد دستگیر و در بازرسی از منزلش، دو دستگاه گوشی تلفن همراه حاوی رباتهای درگاهساز بانکی و بدافزارهای ساخت پیامک با محتوای سهام عدالت استخراج شد. در تحقیقات تکمیلی مشخص شد که سرکرده باند و دو همدستش با طراحی لینک مشاهده سهام عدالت متصل به ربات تلگرامی، با ارسال بیش از ۱۵هزار پیامک جعلی حساب کاربران را خالی کردهاند.
در این رابطه تاکنون پنجاه نفر از مالباختهها شناسایی شدهاند که تحقیقات برای دیگر مالباختهها با هماهنگی مقام قضایی در آزمایشگاه پلیس فتا ادامه دارد. برابر مستندات به دست آمده در آزمایشگاه ادله دیجیتال پلیس فتا تاکنون حدود هزارحساب بانکی که اعضای این باند به آنها برای برداشت غیرمجاز دسترسی پیدا کرده بودند، شناسایی شده و تحقیقات برای شناسایی مالباختگان ادامه دارد.