به گزارش شهرآرانیوز، طی ۹ روز اخیر افغانستان ۳۱ زلزله بالاتر از ۴ ریشتر داشته که بزرگترین آن ۶.۴ریشتر در عمق ۱۰کیلومتری زمین بوده است.
بر اساس اعلام مرکز لرزهنگاری کشور، زمینلرزه ۶.۴ریشتری، ساعت ۰۷:۰۵ امروز یکشنبه (۲۳ مهرماه) هرات افغانستان را در عمق ۱۰ کیلومتری زمین لرزاند که در مشهد هم احساس شد.
ادامهدارشدن زلزلههای افغانستان نگرانیهای زیادی را برای مردم این کشور و مناطق شرقی ایران به وجود آورده است.
مهدی زارع، استاد پژوهشگاه زلزله، چندروز پیش در گفتوگو با خبرآنلاین درباره فاصله کانون این زلزلهها با ایران گفته است: «کانون زلزلهها حدود ۱۸۰کیلومتر با مشهد و حدود ۸۰کیلومتر با پهنه فریمان و سفید سنگ در استان خراسان رضوی فاصله داشت.»
او درباره زلزلههای افغانستان هم گفته است: «کانون زمینلرزهها بین ۸ تا ۱۵کیلومتر بوده، چنین میزان آزادی انرژی و گسیختگی گسل موجب رخداد پسلرزهها حداقل در چند هفته آینده و حتی چند ماه آینده خواهد شد.»
مردم باید این نکته را در نظر داشته باشند که صحبتهای غیرکارشناسانه درباره زلزله و پیشبینی آن را به هیچ وجه باور نکنند و مبنای عمل قرار ندهند.
علی بیتاللهی، رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه زلزلههای غرب افغانستان ـ براساس نقشه گسلهای کواترنری افغانستان ـ در مجاورت سامانه گسلی «هریرود غربی» واقع شده، گفته است:
واضح است که چنین تعدادی از زمینلرزههای تاثیرگذار و مخرب، به ندرت در پهنه جهان رخ داده است و چنین توالی از رویدادهای لرزهای از اتفاقات نادر در جهان است چراکه این نوع رژیم رخداد لرزهای از سوی دیگر معرف تجمع تنش عمده در راستای سامانه گسلی هریرود غربی است. همچنین این وضعیت معرف پخش گسیختگیهای گسترده در درازای طویل سامانه گسلی است که منجر به پخش تنش و رهایی مرحلهای آن میشود. امتداد سامانه گسلی هریرود غربی به سوی غرب و خاک ایران با سامانه گسلی درونه در شمال و دشت بیاض در جنوب مجانب میشود که از جمله گسلهای طویل و لرزهزای ایران مرکزی تلقی میشود.»
بیتاللهی در ادامه درباره مجاورت گسلهای ایران و افغانستان گفته است:
آنچه از تعقیب امتداد سامانه گسلی هریرود غربی به سوی خاک ایران و ادامه آن سامانه در ایران یعنی امتداد گسل «درونه» میتوان گفت، این است که روال معنیداری از سری زمانی رخدادهای افغانستان که دال بر مهاجرت زلزلهها به سوی غرب (پهنه ایران زمین) باشد، قابل شناسایی نیست.
امتداد گسل درونه بهطول تقریبی ۷۰۰ کیلومتر در راستای شرق به غرب در ایران مرکزی، در ادامه سامانه گسلی هریرود در شرق به ترتیب از کنار شهرهای تایباد، تربت حیدریه، کاشمر و بردسکن بهسمت غرب در جنوب استان خراسان رضوی میگذرد.