به گزارش شهرآرانیوز آمارهای وزارت راهوشهرسازی میگوید که شهر مشهد با ۳ هزار و ۸۰۰ هکتار حاشیه شهر و بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر حاشیهنشین، دومین شهر کشور از نظر وسعت و جمعیت ساکن در بافتهای ناکارآمد شهری است. تقریبا بیش از یک دهه است که حاشیه شهر برای مسئولان شهری و کشوری به موضوعی مهم تبدیل و راهکارهای زیادی برای کاهش یا حل این مشکل مطرح شده است.
از سال ۱۳۹۷ و با شکلگیری سازمان بازآفرینی در دل شهرداریهای برخی کلانشهرهای کشور مثل مشهد، ایده ایجاد دفاتر توسعه محلی با هدف اعتمادسازی، آگاهسازی، نهادسازی و پیگیری اجرای پروژههای توسعهای، نوسازی، توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی محلات هدف بازآفرینی که اغلب در حاشیه شهر مشهد بودند، دنبال و اجرایی شد.
اما کارویژه این دفاتر تهیه سند توسعه محلات هدف با درنظرگرفتن همه ویژگیهای این محلات بود؛ سندی که پس از تهیه در استانداری و شورای بازآفرینی استان به تصویب میرسید و از آنجایی که در استانداری به تأیید و تصویب میرسید و نقش همه سازمانها و دستگاهها در توسعه و حل مشکلات آن محله مشخص شده بود، صفر تا صد آن باید اجرایی میشد و هیچ سازمانی حق شانه خالی کردن از زیر بار آن را نداشت. اما در آخرین جلسه شورای بازآفرینی استان سند توسعه محلی هفت محله هدف بازآفرینی دیگر به تصویب رسید تا از جمع ۶۹ محله هدف مشهد، تا امروز هفده محله صاحب سند توسعه شوند.
همزمان با شکلگیری سازمان بازآفرینی فضاهای شهری در شهرداری مشهد با دستور وزارت کشور، دفاتر توسعه محلی در محلات هدف بازآفرینی شهر شروع به کار کردند و کار ویژهای هم که برای آنها تعریف شد، تهیه سند توسعه این محلات بود و قرار شد تا این سند یک ساله تهیه و برای طی مراحل تصویب به دست شهرداری مشهد برسد.
سال ۱۳۹۹ سند توسعه محله طرق به عنوان اولین سند به تصویب شورای بازآفرینی استان رسید و درحالی که قرار بود تا سال ۱۴۰۱، مشهد صاحب ۲۷ سند توسعه محله باشد، اما فقط ۱۰ سند تا این تاریخ با اعتبار حدود ۶۷ هزار میلیارد ریال تصویب و برای اجرا ابلاغ شد.
با این همه، اما مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد از تصویب هفت سند توسعه محله دیگر در روزهای گذشته خبر داد و در این باره گفت: در آخرین جلسه ستاد بازآفرینی خراسان رضوی، سند توسعه هفت محله قائم (عج)، شهرک شیرین، کوی آقا مصطفی خمینی، امام هادی (ع)، کوی ۲۲بهمن، آبکوه و کوی سلمان پس از بررسیهای فنی و کارشناسی و با همراهی ستاد بازآفرینی شهرستان مشهد و فرمانداری به تصویب رسید.
محمود عبدا... زاده با اشاره به اهمیت تصویب و اجرای این اسناد در محلات هدف بازآفرینی توضیح داد: سند توسعه محله با هدف شناسایی معضلات، چالشها و مشکلات موجود در محلات تهیه و در آن راهکارهای برونرفت از این مشکلات شناسایی و نوشته میشود. نکته مهم این است که سند توسعه محله با همراهی همه نهادهای متولی و مشارکت خود شهروندان و پس از استقرار دفاتر تسهیلگری در این محلات تهیه و تدوین میشود و برای اجرا و ابلاغ به همه ذینفعان، نیازمند بررسی و تصویب در ستاد بازآفرینی استان است.
وی در ادامه بیان کرد: این اسناد به طور معمول در شش مرحله ورود به محله، اعتمادسازی و بسترسازی، شناسایی افراد معتمد و علاقهمند، بهکارگیری و ارتقای ظرفیت محله، تشکیل نهادها، احیای هویت و برنامهریزی طراحی و تهیه میشوند و خروجی این کار در قالب سند توسعه محله به عنوان سند اصلی اقدامات دستگاههای مختلف برای بهبود کیفیت کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی محله موردنظر استفاده میشود. این سند از آنجایی که در ستاد بازآفرینی استان به تصویب میرسد، کاملا لازمالاجراست و همه دستگاههای استان باید صفر تا صد بخشهایی را که مربوط به آنهاست اجرایی کنند.
عبدا... زاده با تأکید بر میزان تحققپذیری بالای اسناد توسعه محله تصریح کرد: مهمترین ویژگی سند توسعه محله این است که مردم ساکن در آن محلات در تدوین آن به صورت مستقیم مشارکت داشتهاند و همین موضوع باعث شده است تا میزان تحققپذیری و اجرای این اسناد به طور قابلملاحظهای افزایش پیدا کند.