عاشقانه‌هایی از زندگی حضرت زهرا(س) و امیرالمومنین(ع) سفر رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس به مشهدالرضا (ع) | حوزه خراسان، پشتیبان علمی و فرهنگی فقه قانون‌گذاری حواسمان به لقمه‌هایی که برای خود می‌گیریم باشد مشهدالرضا (ع)، میزبان کنفرانس بین‌المللی فقه و قانون | رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس: ظرفیت ارزشمند حوزه خراسان، پشتیبانی از تصویب قوانین کارآمد است صحن و سراهای رضوی مهیای جشن مادر + ویدئو الگوی فاطمی، کاملترین الگوی خانواده اصلاح تصور ما درباره نماز حجت‌الاسلام‌والمسلمین نظافت یزدی: مادری معامله با خداست یازدهمین مرحله قرعه‌کشی طرح ملی «من قرآن را دوست دارم» برگزار می‌شود اعلام ویژه‌برنامه‌های سالروز میلاد حضرت زهرا(س) در حرم امام‌رضا(ع) حضور یلدایی تولیت آستان قدس رضوی در جمع کودکان بهزیستی «نور علی بن موسی الرضا (ع)» مشهد خانواده موفق؛ نسل سرنوشت‌ساز یلدا؛ فرصت ادای مستحبات اجتماعی همایش چهلمین سال تأسیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی در مشهد برگزار شد (۲۹ آذر ۱۴۰۳) + فیلم تولیت آستان قدس رضوی: دانشگاه‌های علوم اسلامی، پیشتاز حل مشکلات کشور باشند | جامعه دانشگاهی، پای کار حل مشکلات بیاید اجرای ویژه‌برنامه‌های فرهنگی با محوریت سیره رضوی در سراسر کشور | «چهارشنبه‌های امام رضایی (ع)» به صورت ملی اجرا می‌شود تولیت آستان قدس رضوی: صرفه جویی انرژی اولویت حرم مطهر است آماده‌سازی بسته فرهنگی‌معرفتی «بی‌نهایت عاشقی» ویژه معتکفین ماه رجب دست امام (ع) روی قلب ماست
سرخط خبرها

مصونیت‌فرهنگی در سایه غیرت

  • کد خبر: ۱۹۰۹۰۰
  • ۰۴ آبان ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۰
مصونیت‌فرهنگی در سایه غیرت
تعصب روا این است که انسان بر اساس منطق و عقلانیت صحیح به ارزش‌هایی پایبند است و نسبت به آن ارزش‌ها پافشاری داشته و بر رعایت آن‌ها توسط خودش و دیگران اصرار می‌ورزد.

آموزه‌های اسلام هم پیش برنده هستند و هم مصونیت بخش. مثلا وقتی بحث از صداقت، عدالت، امانت و آزادگی می‌شود، می‌توان به عنوان آموزه‌های پیش برنده از آن یاد کرد.
ولی برخی آموزه‌ها مثل غیرت، جزو آموزه‌های صیانت بخش محسوب می‌شوند.

صیانت بخش یعنی اینکه فرد و جامعه را از اعوجاج، انحراف و نفوذ فرهنگ بیگانه باز می‌دارد؛ ولو اینکه زیبنده است که این خصوصیت در مردان بیشتر برجستگی و ظهور داشته باشد، غیرت فقط اختصاص به مرد ندارد؛ به‌عبارتی غیرت یعنی اینکه انسان نسبت به حفظ ارزش‌های خودش تعصب روا داشته باشد.

تعصب روا در مقابل تعصب ناروا قرار می‌گیرد. تعصب ناروا این است که انسان از روی جهالت و از روی عناد نسبت به چیزی اصرار بورزد؛ ولی تعصب روا این است که انسان بر اساس منطق و عقلانیت صحیح به ارزش‌هایی پایبند است و نسبت به آن ارزش‌ها پافشاری داشته و بر رعایت آن‌ها توسط خودش و دیگران اصرار می‌ورزد؛ لذا غیرت نه فقط تعصب ورزیدن نسبت به حفظ حریم عفاف و حجاب است، بلکه یک مفهوم وسیع‌تر دارد. البته یکی از مصادیق غیرت، غیرت ورزیدن نسبت به حریم یا عفت در محارم است که آن هم لازم است.

با توجه به تعریف مصونیت بخشی غیرت، طبیعتا ترفند دستگاه ابلیس برای نفوذ فرهنگی در جامعه اسلامی این است که مقاومت فرهنگی را از بین ببرد و این مقاومت فرهنگی وقتی سست شد، زمینه تبدیل ضد ارزش‌ها به ارزش را فراهم می‌کند و به این ترتیب یک قلب فرهنگی، اعوجاج و انحراف و بهتر است بگوییم ارتجاع فرهنگی در جامعه اتفاق می‌افتد.

وقتی ما غیرت به خرج می‌دهیم، یعنی اینکه نسبت به تحقق استمرار و اقامه معروف در جامعه خودمان اهتمام داریم و نسبت به تضعیف این ارزش‌ها در جامعه بی تفاوت نیستیم.

به همین دلیل است که مهم‌ترین خاصیت غیرت می‌تواند مصونیت بخشی جامعه از انحراف فرهنگی باشد و البته یکی از مصادیقی که همیشه بوده و معطوف به این زمان نمی‌شود و در فرهنگ تشیع مورد اهتمام بوده، غیرت ورزیدن مردم نسبت به حفظ حریم حجب و عفاف محارم خودش بوده که باعث می‌شده است نااهلان چشم طمع نداشته باشند.

با توجه به این آموزه دینی است که حیا و عفاف در جامعه به عنوان یک ارزش اسلامی استمرار خواهد داشت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->