به گزارش شهرآرانیوز قرارمان ساعت ۱۰ صبح خیابان توس ۳۵ و در مرکز بهداشت شماره یک است. «مرکز خدمات جامع سلامت شهری سعادت» که اردوی جهادی دندان پزشکی در این مکان برگزار شده است و برای مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) خدمات رایگان ارائه میدهد. قرار ما با رضا سلم آبادی، مدیر کل کمیته امداد خراسان رضوی و جمعی از مسئولان همین مرکز است که در بازدیدی سرزده خدمات ارائه شده به مددجویان به ویژه خدمات دندان پزشکی که در صدر گلایههای این قشر است را از نزدیک ارزیابی کنیم. فرصتی که در حاشیه آن به برخی از مطالبهها و گلایههای مطرح شده از سوی مددجویان کمیته امداد نیز پرداخته شود.
جمعیتی در محوطه مرکز بهداشت حضور دارند که پیش از استفاده از خدمات رایگان دندان پزشکی پذیرش میشوند و با درج اطلاعات شخصی نوبت میگیرند. در میان جمعیت از کودک پنج، شش ساله تا افراد سالمند به چشم میخورند. زن میان سالی به سمت ما میآید و میگوید: آمده ام همین چند دندان باقی مانده در دهانم را بکشم. به جایش دندان مصنوعی بگذارم. توان پرداخت هزینههای دندان پزشکی را ندارم. هزینههای سرسام آور دندان پزشکی، مشکلات متعدد مددجویان کمیته امداد درباره معیشت و مستمری و وام و... در صدر مشکلاتی است که پیش از این نیز در قالب پیامهایی به ستون حرف مردم ارسال شده بود.
سه اتاق در این مرکز برای خدمات رایگان به مددجویان تجهیز شده است. یک اتاق در داخل مرکز که دندان پزشک در آن محل، اغلب دندانهای مددجویان را میکشد، یک کانکس در محوطه مرکز بهداشت قرار دارد و اتاقی دیگر که مکانی برای آموزش موضوعات بهداشت خانواده به مددجویان است. سه دندان پزشک در حال رسیدگی به نیازهای درمانی بیماران هستند. این دندان پزشکان در روزهای اردوی جهادی که به طور متوسط بین سه تا پنج روز است به صورت گردشی فعالیت میکنند.
به طرف محوطه مرکز بهداشت میرویم. جایی که کانکسی گذاشته شده است و با نردبانی از زمین فاصله دارد. بیماران به نوبت وارد آن میشوند. وارد کانکس که میشوم فضای کوچکی وجود دارد که دو بیمار در فاصلهای نزدیک در حال درمان دندان هایشان هستند. از پزشک میپرسم عصب کشی هم انجام میدهید؟ میگوید: خیر، اینجا امکانات عصب کشی نداریم. خدمات در حد ترمیم، کشیدن و جرم گیری است.
مدیر کل کمیته امداد خراسان رضوی نیز با بیماران خوش وبش میکند برخی فرصت را غنیمت میشمارند و به بیان مشکلاتشان میپردازند. مرد جوانی که روی صندلی بیرون کانکس نشسته است میگوید: مرتب تشنج میکنم، مشکل معیشت دارم. هیچ وامی تا به حال نگرفته ام مددجوی کمیته امداد هستم. سلم آبادی به او قول بررسی پرونده و پیگیری درخواستش را میدهد.
«از ساعت ۹ صبح آمده ایم هنوز نوبتمان نشده است.» زن جوانی که فرزند کوچکی در آغوش دارد با بیان این جمله میگوید: همه مراجعه کنندگان اینجا اغلب مددجوی کمیته امداد هستند. اگر امروز و فردا نوبت به ما نرسد باید چه کار کنیم؟ پسرم دندان درد دارد و خودم هم دندان عقلم را باید بکشم، اما توان پرداخت هزینهها را نداریم. هزینههای دندان پزشکی اینجا رایگان است، اما درمان مشکل دندان برای هر فرد زمان زیادی لازم دارد. این موقع ظهر هنوز نوبت ما نشده است. ساعت یک ظهر هم کار دندان پزشکان تمام میشود. کاش اردوی جهادی که میگذارند حداقل از صبح تا شب باشد تا به همه ما وقت درمان برسد.
زن میان سال دیگری میگوید: نه پول دارم و نه تحمل دندان درد. همه را میکشم و یک جفت دندان مصنوعی میگذارم. میگویم: شاید با ترمیم یا عصب کشی درمان شود و نیاز به کشیدن نباشد که همراهی اش میگوید: من ترمیم کردم به سال نکشید دوباره درد دندانم شروع شد. ما پول نداریم مطب و کلینیک برویم بهتر است که بکشیم و دندان مصنوعی بگذاریم.
به سمت پسر نوجوانی میروم که گوشهای نشسته و سرش در گوشی است. میپرسم برای چه موضوعی مراجعه کرده ای؟ که میگوید: برای پر کردن دندان آمده ام هنوز نوبتم نشده است. نمیدانم بروم یا بمانم! نمیدانم چقدر باید بنشینم تا نوبتم شود.
زن جوان دیگری میگوید: من مشکل دیگری دارم. مددجو بودم. امسال مستمری من قطع شده است، میگویند دهکم بالاست. مستأجرم. دلم به همین مستمری خوش بود که قطع شد. مشکل من را هم پیگیری کنید.
پس از بازدید از خدمات جهادی ارائه شده در این مرکز، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان به بیان هدف ارائه چنین خدماتی در مراکز مختلف میپردازد و میگوید: هدف این گروههای جهادی این است که با وجود کمکهای دولت، بهزیستی و کمیته امداد برای بعضی از خانوادهها که حتی هزینه ایاب و ذهاب تا بیمارستان را ندارند، امکان مداوا فراهم شود.
سلم آبادی بیان میکند: این اتفاق با کمک خیران با حمایت سپاه، بسیج سازندگی و بسیج جامعه پزشکی، مراکز درمانی و بیمارستانها رقم میخورد. مثلا پزشکی داریم که ممکن است نوبت دهی اش در حالت عادی دو ماه زمان ببرد، اما به ما اعلام میکند که در طول هفته رایگان و بدون نوبت مددجو برای درمان به وی معرفی کنیم.
او اظهار میکند: حوزه دندان پزشکی به دلیل هزینههای بالایی که دارد معضل بسیاری از خانواده هاست. در این مکان ۱۵۰ خدمت ارائه و روزانه شصت نفر پذیرش میشوند. اگر تقریبا شصت مورد کشیدن دندان در یک روز باشد حداقل هم حساب کنیم دوازده تا سیزده میلیون تومان فقط نرخ کشیدن دندان میشود.
او میافزاید: اگر برای ترمیم هم حداقل ۵۰۰ هزار تومان را در نظر بگیریم حدود هفتاد تا صد نفر ترمیم انجام میدهند در یک مرکز درمانی با کمک گروههای جهادی ۶۰ میلیون تومان در روز خدمت ارائه میشود که اگر دندان پزشکان پنج روز مستقر باشند حدود ۳۰۰ میلیون تومان در یک منطقه ارائه خدمت انجام شده است. سلم آبادی میگوید: ۱۰ گروه جهادی از سطح کشور داریم که برای خدمت به استان ما میآیند.
علاوه برآن شش گروه بومی داریم. در حوزه درمان گروه جهادی «الکفیل»، «یاس فاطمی»، «شهید شاکری»، «انصار الزهرا (ع)» و «امام رضا (ع)» مهمترین گروههای جهادی کشوری هستند. اینجا هم «شهید شاطری» و «حنفا» خدمت ارائه میکنند.
به عنوان مثال در گروه جهادی «الکفیل» ۳ هزار نفر در هشت روز مراجعه کرده اند که کشیدن دندان، عصب کشی، ترمیم و جرم گیری نیاز داشته اند.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان درباره خدمات دندان پزشکی ارائه شده در چنین گروههایی و گلایه برخی از مددجویان درباره نبود امکان عصب کشی میگوید: بعضی از گروههای جهادی به دلیل داشتن تجهیزات میتوانند هر نوع خدمتی را انجام بدهند، اما اینجا فقط ترمیم و کشیدن را میتوانند انجام دهند. به لحاظ خدمات دو و نیم خدمت به هر مراجعه کننده داده میشود. مثلا فردی که مراجعه میکند و میگوید یک کشیدن یا دو ترمیم لازم دارد، نمیگویند فقط یک خدمت انجام میشود.
سلم آبادی میافزاید: در فهرست، مشخصات افراد ثبت میشود و بعد از گرفتن خدمات سطح یک به مراکزی که تحت پوشش بیمه هستند و خدمات سطح ۲ انجام میدهند ارجاع داده میشوند. در حال حاضر تلاش ما این است که مددجویی که مراجعه میکند و نیاز به عصب کشی دارد، بعد از دریافت خدمات اولیه، برای درمان بعدی نیز ارجاع داده شود.
از این فرصت استفاده میکنیم و یکی از مهمترین گلایههای برخی از مددجویان را با مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان در میان میگذاریم. برخی از شهروندان به شدت با مشکل معیشتی روبه رو هستند، اما به دلیل مستمری اندکی که به عنوان مثال از تأمین اجتماعی میگیرند کمیته امداد به آنها دیگر کمکی نمیکند. چرا؟
سلم آبادی در این باره میگوید: بحث جدی در این درخواستها مطرح است. اینکه هم پوشانی مستمری در دستگاهها بررسی میشود و بنا نیست فردی از چند نهاد مستمری بگیرد و شخص دیگری هیچ مستمریای دریافت نکند. این موضوع عادلانه نیست. هدف این است فردی که از یک نهاد خدمت میگیرد ما دیگر خدمتی به او ندهیم.
سلم آبادی میگوید: مستمری تأمین اجتماعی هم در حال حاضر حداقل با ۱۰ روز است که رقمی حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. امکان این موضوع فراهم نیست که مددجویی هم از کمیته امداد مبلغی را دریافت کند و هم مستمری تأمین اجتماعی را داشته باشد. اینکه در هزینههای زندگی مستأصل هستند را ما قبول داریم، اما بهزیستی و کمیته امداد و بیمه تأمین اجتماعی مستمری بگیران لشکری و کشوری و خدمات درمانی در سامانهها به هم وصل هستند و اگر هم پوشانی وجود داشته باشد خود به خود فرد حذف میشود. این موضوع سیاست دولت و به نظر ما هم درست است.
او در پاسخ به این گلایه که چرا مبلغ مستمری از یک خانواده به خانواده دیگر متفاوت است؟ توضیح میدهد: ما به میزان نیاز خانواده کمک میکنیم. ممکن است یک خانواده یک نفر باشد، مثلا سالمندی که مسکن دارد، اما نیاز به هزینههای درمان دارد و با ارائه مستندات کمک هزینه درمانی دریافت میکند یا خانوادهای ممکن است هفت نفر باشند که ودیعه مسکن و کمک هزینه تحصیلی برای فرزندان دانش آموز و خانواده نیاز داشته باشند. نیازهای افراد و خانوادهها متفاوت است و ما با توجه به نیاز مددجویان کمک میکنیم.
مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان رضوی در پاسخ به گلایه برخی از مددجویانی که امسال از فهرست مستمری بگیران کمیته امداد حذف شده اند، میگوید: تا سال قبل وقتی کسی به ما درخواستی میداد با بررسی از محله زندگی فرد و پرس و جو از مردم مشخص میشد آیا فرد نیازمند است یا خیر. از سال قبل دهکها بررسی میشود. استعلام میگیریم. با توجه به اینکه ۱۰ دهک داریم وقتی فردی دهک ۹ یا ۱۰ دارد. نیاز مالی ندارد که مددجو باشد. اعتراض میکنند که دهک اشتباه شده است، اما ما، چون متولی ثبت دهک نیستیم باید درخواست بدهند که دهکشان بررسی شود. بخشی از این اعتراضها مربوط به دهک بوده و ممکن است از قبل فرد مددجوی ما بوده است، اما به خاطر دهک بالا حذف شود.
سلم آبادی میافزاید: بخشی دیگر هم که حذف شده اند، از نظر سنی جوان هستند و میتوانند شاغل باشند. ما گفتیم در صورتی به شما کمک میکنیم که برای اشتغال باشد. هزینههای آموزش را قبول میکنیم. مثلا در فنی و حرفهای آموزش ببینند و تخصصی پیدا کنند که بتوانند شاغل شوند.
اگر جویای کار هستند آنها را به بنگاههای کاریابی معرفی میکنیم تشویق هم داریم که اگر بنگاه کاریابی از معرفیهای کمیته امداد جذب کند از تسهیلات ۱۵۰ میلیون تومانی کمیته امداد برخوردار شود. اگر منطقه محروم باشد سهم بیمه کارفرما را که ۲۰ درصد است دو سال ما پرداخت میکنیم. تا هجده ماه هم به فرد مستعد کار کمک میکنیم تا به درآمدزایی برسد.
محمدکاظم یزدانی سی ودو سال دارد. پزشک است و با اردوهای جهادی همکاری میکند، درباره دغدغه اصلی درمانی مددجویان به ویژه در حاشیه شهر میگوید: متأسفانه هزینههای دندان پزشکی زیاد است و همه توان پرداخت ندارند. بیمهها هم حمایت نمیکنند. اگر بیمهها فعال شوند و توان بیشتری بگذارند شاید از این نظر ما بتوانیم موفقتر باشیم. خدماتی که ما انجام میدهیم موقتی و مسکن است و اگر قرار باشد به طور اساسی حل شود، از طریق بیمهها قابل حل است.
یزدانی درباره امکان عصب کشی رایگان در برخی مراکز برای بیماران کم برخوردار و نیازمند اظهار میکند: برای عصب کشی به صورت رایگان مرکزی را سراغ ندارم. دانشکده دندان پزشکی خدماتی را با هزینههای کمتری انجام میدهد، اما باز مشکلی که وجود دارد هزینه رفت و آمد و تعداد زیاد مراجعه کنندگان است.
او میافزاید: برخی از گروههای جهادی ممکن است در این زمینه فعالیت کنند، اما عصب کشی دو معضل دارد؛ اول اینکه دستگاههای رادیو گرافی برای این کار لازم است و دوم اینکه زمان طولانی باید برای بیمار صرف شود. با توجه به اینکه اردوهای جهادی تعداد زیادی مراجعه کننده دارند فقط میتوانیم کارهای سطح یک مانند کشیدن و ترمیم و جرم گیری را انجام بدهیم. خدماتی مثل عصب کشی سطح ۲ است. اگر کمکهای خیران و حمایتهای دولت وجود داشته باشد و این اردوهای جهادی در مجتمعی یک پارچه تعریف شود میتوانیم خدمات مؤثرتری را برای افراد نیازمند ارائه دهیم.