بوی بنزین مهمان بیستوچهارساعته خانه شهروندانی است که در مجاورت پمپ بنزینها سکونت دارند. خلاصه حرفها و گفتههای مردمی هم تأکیدی بر نشت بوی آزاردهنده بنزین به منازل همسایگانی دارد که در مجاورت با پمپ بنزینها زندگی میکنند. علاوه بر نشت بوی بنزین به منازل شهروندان، موضوع سروصدا و تردد خودروها و گاهی درگیریهای جانبی به خاطر صف بنزین گلایههایی است که شهروندان به ستون حرف مردم ارسال کردهاند.
«رعایت حریم برای پمپ بنزینها» این درخواستی است که در جایجای گلایههای واصله از مردم بهچشم میخورد. تأکید شهروندان در طرح این درخواست رعایت فاصله مناسب میان پمپ بنزین و جایگاههای سوخت با حریم منازل مسکونی است تا این حریم از نشت بوی بنزین به داخل منازل جلوگیری کند.
پمپ بنزین انتهای عبدالمطلب یکی از پمپبنزینهایی است که شهروندان به نبود فاصله جانمایی آن تا منازل گلایه دارند. پنجرههای ساختمانی چندطبقه رو به پمپ بنزین است. از مقابل یکی از پنجرهها چند لوله عبور کرده است. یکی از ساکنان محله از بوی بنزین گلایه دارد. او میگوید: پنجرههای ساختمان را به همین دلیل نمیتوانیم باز کنیم.
اما رئیس امور فنی سازمان حملونقل و ترافیک شهرداری مشهد برای جایگاههای پمپ بنزین و مکانیابی آنها میگوید: احداث پمپ بنزین و بررسی آن از چندین زاویه مورد بررسی قرار میگیرد. شهرداری مشهد از نظر ترافیکی جانمایی را بررسی میکند، ما این موضوع که در پی احداث پمپ بنزین قرار است به ترافیک محدوده چقدر اضافه شود را بررسی میکنیم.
رضا نقوی میگوید: گلایه مردم درباره بوی بنزین در حوزه اختیارات محیط زیست است. این نهاد باید شرایط را از نظر آلودگیهای زیست محیطی و هوا بررسی کند.
رئیس اداره ارزیابی زیست محیطی و آلودگی هوا و تغییر اقلیم محیط زیست استان یکی دیگر از مسئولان مرتبط در این حوزه است. زیبا معظمیفر به این موضوع اشاره دارد که پمپ بنزینهای جدید فاصله استاندارد از منازل را رعایت کردهاند.
او موضوع ضوابط جدید درباره احداث پمپ بنزینها را در میان گفتههایش بیان میکند و ادامه میدهد: در ضوابط کنونی، در احداث پمپ بنزین جایگاه سوخت باید حریم بیستمتر فاصله از واحدهای مسکونی رعایت شود.
معظمیفر بیان میکند: اگر فردی این حریم و فاصله را برای احداث پمپ بنزین جدید رعایت نکند به او مجوز احداث و ساخت داده نمیشود.
اما پاسخ رئیس اداره ارزیابی زیست محیطی و آلودگی هوا و تغییر اقلیم محیط زیست استان برای جایگاههای قدیمی که فاصلهای از واحدهای مسکونی ندارند از این قرار است: جایگاههای بنزین قدیمی باید طرح «کهاب» را اجرا کنند.
او برای طرح کهاب و کموکیف اجرای آن اینطور توضیح میدهد: طرح کهاب برپایه اهداف زیست محیطی پایهریزی شده است. نام این طرح برگرفته از عبارت اختصاری کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین است. با این طرح قرار است بخارات بنزین در محدوده ایستگاههای پمپ بنزین جمعآوری شوند. اگر این طرح اجرا شود بخش غالب بخارات بنزین جمعآوری میشود.
وی در مورد اینکه کدام پمپ بنزینهای قدیمی در مشهد طرح کهاب را اجرایی کردهاند، میگوید: این موضوع در حوزه اختیارات اداره محیط زیست شهرستان مشهد است و این نهاد باید در این ارتباط پاسخگو باشد.
توضیحات رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد درباره اجرای طرح کهاب در پمپ بنزینهای قدیمی مشهد همان توضیحات مسئول استانی محیط زیست است. توضیحاتی از این قبیل که پمپ بنزینهای جدید باید ضابطه بیست متر فاصله را رعایت کنند.
اما گلایه بوی بنزین را هادی موسیپور این طور پاسخ میدهد: در گذشته موضوع فاصله جایگاهها مطرح نبود، اما به دلیل افزایش تراکم ساختمان از سال۹۷ ضوابط احداث جایگاهها تغییر کرد. علاوه بر آن جایگاهداران باید طرح کهاب را اجرایی کنند.
اما موسیپور آماری از چگونگی نحوه اجرا و تعداد جایگاههای سوختی که این طرح را اجرا کردهاند ندارد. رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد در توضیحاتی دیگر بیان میکند: محیط زیست در حوزه کیفیت بنزین بررسیهایی دارد، اما کموکیف اجرای طرح کهاب در اختیار شرکت نفت است.
کم و کیف ساماندهی فعالیت جایگاههای عرضه سوخت با هدف فعالیت ایمن را از مدیر شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی منطقه خراسان رضوی جویا میشویم. علی اصغر اصغری از اجرای کامل طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین) در هفتاد جایگاه عرضه سوخت مایع شهر مشهد خبر میدهد.
مدیر شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی منطقه خراسان رضوی در ادامه به مصوبه هیئت وزیران اشاره دارد. مصوبهای که به گفته او جایگاههای سوخت مایع کلان شهرها را ملزم به اجرای طرح کهاب کرده است. او در توضیحاتی تکمیلی این طور بیان میکند: اجرای طرح کهاب در جایگاه ها، سبب کاهش بخارات بنزین و خطراتی ناشی از آن میشود.
اصغری میافزاید: در همین راستا از بهمن سال ۱۴۰۱ هیئت وزیران در قالب مصوبهای کلان شهرها را به اجرای طرح کهاب در تمام جایگاهها تا پایان سال ۱۴۰۳ مجاب کرد.
مدیر شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی منطقه استان میگوید: در مرحله نخست، بیش از هفتاد جایگاه عرضه فراوردههای نفتی مشهد، این طرح را اجرایی کرده اند.
اصغری در مورد شرایط ایمنی جایگاههای جدید سوخت میگوید: بر اساس تصمیمات گرفته شده و از سال ۹۹ تمام جایگاههای جدیدالاحداث پس از اجرای کامل طرح کهاب و دریافت تأییدیه از سازمان محیط زیست، مجوز افتتاح را دریافت خواهند کرد.
وی بهبود استانداردهای زیست محیطی، کاهش رویارویی کارکنان و مراجعه کنندگان به جایگاهها با بخارات سمی، بازیافت بخارات بنزین، کاهش حجم کسری فراورده در جایگاهها را از دیگر مزایای اجرای طرح کهاب دانست. به گفته مدیر شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی منطقه خراسان رضوی، اجرای این طرح همچنین از اتلاف انرژی جلوگیری میکند.
اصغری تأکید میکند: در راستای ارائه خدمات مطلوب به شهروندان و توجه به حفظ محیط زیست، تا پایان امسال ۲۴ باب جایگاه عرضه فراوردههای نفتی کلان شهر مشهد به این طرح افزوده خواهد شد.