به گزارش شهرآرانیوز، «فریدون سینیرلی اوغلو» هماهنگکننده ویژه سازمان ملل برای افغانستان امروز گزارش ارزیابی خود از وضعیت افغانستان و پیشنهادات خود دراینباره را به شورای امنیت این سازمان ارائه خواهد کرد.
براساس پیشنویس منتشر شده از این ارزیابی، اوغلو بهرسمیت شناختن حکومت طالبان را به پایبندی کابل به تعهدات و وظایف بینالمللی افغانستان مرتبط دانسته و از طالبان خواسته است تا فوراً محدودیتهای کاری و تحصیلی زنان و دختران افغانستان را لغو کند.
«صدای آمریکا» که میگوید پیشنویس این ارزیابی را دریافت کرده است، گزارش میدهد در این ارزیابی آمده است: هر گونه ادغام رسمی مجدد افغانستان در نهادها و سیستمهای جهانی، مستلزم مشارکت و رهبری زنان در جامعه افغانستان است.
در ماه مارس سال جاری قطعنامه شماره ۲۶۷۹ شورای امنیت سازمان ملل از «آنتونیو گوترش» دبیرکل این سازمان خواست تا ارزیابی مستقلی را از وضعیت افغانستان انجام دهد تا توصیه خود را در مورد رویکرد یکپارچه و منسجم بینالمللی برای رسیدگی به چالشهای کنونی این کشور تحت حاکمیت طالبان تا ۱۷ نوامبر (فردا) ارائه کند.
پس از آن دفتر دبیرکل سازمان ملل در تاریخ ۵ اردیبهشت فریدون سینیرلی اوغلو، دیپلمات ترک را به عنوان هماهنگکننده ویژه و بازرس مستقل در امور افغانستان گماشت.
اوغلو با سفر به افغانستان و ملاقات با سران طالبان، افغانهای سرشناس مقیم خارج و کشورهای ذینفع منطقه و جهان، وضعیت را ارزیابی کرد.
در این ارزیابی آمده است که وضعیت زنان و دختران، بهویژه محدودیتهای تحصیل دختران، گستردهترین موضوعی بود که در این رایزنیها مطرح شد. ارزیابی میافزاید زنان و دختران افغان، جامعه تجاری، چهرههای مذهبی، بزرگان قبایل، جامعه مدنی، متخصصان بهداشت و آموزش و بسیاری از نمایندگان مقامات بالفعل طالبان بر این موضوع تأکید کردند.
این ارزیابی توصیه میکند گفتمان ملی باید برای ایجاد حکومت فراگیر و تضمین صلح پایدار و توسعه اقتصادی در افغانستان آغاز شود. براساس ارزیابی، این امر اجازه حرکت بهسوی عادیسازی و ادغام کامل افغانستان در سیستم بینالمللی را میدهد.
در ارزیابی همچنین آمده است جامعه بینالمللی باید به سرعت راه حلی را برای آزادسازی داراییهای مسدود شده افغانستان که بالغ به میلیاردها دلار میشود، پیدا کند.
در حالی که این سند از تلاشهای طالبان در مبارزه با مواد مخدر و بهبود شرایط امنیتی در سراسر کشور استقبال میکند، عزم مبارزه با تروریسم و نگرانیهای امنیتی منطقهای ناشی از آن را مورد تردید قرار میدهد.
سینیرلی اوغلو گفت: از توصیههای من مشخص است که ما به طور جهانی در دیدگاه خود در قبال افغانستان متحد هستیم و آن اینکه (طالبان) باید با مردم، همسایگان و جامعه جهانی در صلح باشد. همه ذینفعان در ساختن آیندهای صلح آمیزتر، مرفهتر و قابل پیش بینیتر برای افغانستان که به نفع همه افغانها باشد، نقش دارند.
منبع: تسنیم