به گزارش شهرآرانیوز یکی از آسیبهایی که این روزها در دانشگاهها بسیار مشاهده میشود، خرید پایان نامهها و مقالات دانشجویی است. این ماجرا از آنجایی آب میخورد که بعضی دانشجویان رمق و انگیزهای برای تحقیق و تدوین پایان نامه ندارند و اولین چیزی که به ذهنشان خطور میکند، خرید پایان نامه است.
در این باره به سراغ رمضان روحانی، مدرس دانشگاه و دانش آموخته دکتری دانشگاه فردوسی مشهد، رفتیم. او آزمون کنکور کارشناسی را با رتبه ۱۹، کارشناسی ارشد را با رتبه ۲۳ در دانشگاه صنعتی شریف و آزمون مقطع دکتری را با رتبه ۳۲ قبول شده است. روحانی پارسال موفق شده است پایان نامه اش را در رشته نانوتکنولوژی با نمره ۲۰ و درجه ممتار پشت سر بگذارد و دانش آموخته شود.
مسائل اقتصادی دانشجویان یکی از نکات مهمی است که روحانی در ابتدای حرف هایش به آن اشاره میکند. او میگوید: مهمترین مسئله دانشجویان مشکلات اقتصادی آن هاست. افراد برای تأمین معیشتشان به صورت تمام وقت یا پاره وقت کار میکنند. این مسئله ذهن آنها را درگیر میکند که در پی آن تمرکز کافی برای نوشتن پایان نامه و انجام کارهای علمی ندارند. به همین دلیل امروزه ارائه مقالات پربار و پراستناد اولویت بعضی دانشجویان نیست.
کمبود استاد دانشگاه و نبود نظارت کافی بر دانشجویان نکته دیگری است که او مطرح میکند: سرانه اساتید در دانشگاههای ما بسیار کم است. بعضی استادان ناچارند مسئولیت چند گروه درسی را بر عهده بگیرند. از طرفی، بعضی اساتید راهنما هم در کنار تدریس، درگیر شغل دوم و سومی هم هستند. به همین دلیل نظارت استادان بر دانشجویان کم میشود و دانشجو به سراغ خرید پایان نامه میرود.
او در ادامه میگوید: تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاهها افزایش داشته است. اگر یک درصد از این دانشجویان هم به سمت خرید پایان نامه بروند، عدد درخورتوجهی خواهد شد. بیشتر این افراد برای شکافتن مرزهای دانش یا رشد علمی کشور درس نمیخوانند، بلکه برای دریافت مدرک تحصیلی و ارتقای شغلی وارد دانشگاه شده اند و تلاش میکنند به هر قیمتی فارغ التحصیل شوند.
کاهش بودجه پژوهش در دانشگاهها نکته دیگری است که این استاد دانشگاه به آن اشاره میکند و میگوید: پایان نامه بسیاری از رشتههای علوم پایه و مهندسی به صورت آزمایشگاهی انجام میشود تا مواد و نکات جدیدی استخراج شود. وقتی بودجه پژوهش را کاهش میدهند، دانشجو باید از جیب خودش برای تکمیل پایان نامه هزینه کند. همین عامل باعث میشود دانشجو ترجیح دهد به جای هزینه مواد آزمایشگاهی و... مستقیم پایان نامه بخرد و به معضل تقلب دامن بزند.
این نخبه علمی شهرمان اشکالات آیین نامهای را هم یکی از دلایل تقلب در پایان نامههای دانشگاهی میداند و در این باره میگوید: در آیین نامه ارتقای اساتید و نمره دهی دانشجویان ایرادهای اساسی وجود دارد که اگر اصلاح شود، بازار خرید و فروش پایان نامه و مقالات علمی از بین میرود. در آیین نامه وزارت علوم پایان نامهها مبتنی بر مقاله مصوب شده است، آن هم نه کیفیت، بلکه صرفا کمیت.
اینجا استاد دانشگاه برای ارتقا از استادیاری به دانشیاری، تلاش میکند تعداد مقالاتش در بازه زمانی پنج سال به حد بالایی برسد؛ بنابراین استاد دانشگاه به تأیید مقاله و... روی میآورد و برایش مهم نیست از کجا آمده و به چه قیمتی خریده شده است. حتی بعضی از همین استادان از دانشجویان پیگیری میکنند تا برای خرید مقاله از فلان فرد اقدام کنند.
ارتباط دانشجو با صنعت راهکاری است که دکتر روحانی برای حل معضل خرید و فروش پایان نامه با ما در میان میگذارد و میگوید: نمره دهی به دانشجویان ارشد بین ۱۷ و ۱۸ در نظر گرفته میشود. چنانچه دانشجو پایان نامه هم ارائه دهد، نمره تا ۲۰ محاسبه میشود. بنابراین، چون نمره و ارتقای معدل برای دانشجو مهم است، پایان نامه میخرد و نمره اش را بالا میبرد. باید دانشگاهها از مقاله محوری به سمت ارتباط با صنعت پیش بروند. دانشجو و استاد برای ارتقا باید بتواند یکی از مشکلات صنعت را حل کند و براساس تلاشش در این زمینه نمره قبولی دریافت کند.