پرسش و پاسخی درباره آیین مجالست و همنشینی و دوستیابی از حضرت عیسیبنمریم (ع) وجود دارد. این پرسش و پاسخ را امامجعفر صادق (ع) از قول آخرین و بهترین پیامبر خدا، حضرت محمد (ص)، برای مسلمانان گزارش کردهاند.
این گفتوگوی اخلاقی حضرت مسیح (ع) و حواریون، راهنمای مسیحیان و مسلمانان جهان است. فضلبنابیقره گفته است: «امام جعفر صادق (ع) فرمود که پیامبر خدا فرمودند: قَالَتِ اَلْحَوَارِیُّونَ لِعِیسَى یَا رُوحَ اَ... مَنْ نُجَالِسُ؟ حواریون به عیسی (ع) گفتند:ای روحا...! با چه کسی همنشینی کنیم؟ قَالَ: «مَنْ یُذَکِّرُکُمُ اَ... رُؤْیَتُهُ وَ یَزِیدُ فِی عِلْمِکُمْ مَنْطِقُهُ وَ یُرَغِّبُکُمْ فِی اَلْآخِرَه عَمَلُهُ؛ آن که دیدنش، خدا را به یاد شما بیاورد و سخنش بر دانش شما بیفزاید و عملش، شما را بهسوی آخرت، ترغیب و تشویق کند.» این پرسش حواریون از حضرت عیسی (ع) را امام جعفرصادق (ع) از قول حضرت محمد (ص) نقل کردهاند. پس این حدیث، عیسوی و محمدی و جعفری است.
سزاوار است مسلمانان و پیروان اهلبیت (ع)، حقایق و درسهای این حدیث را فرابگیرند و در زندگی خویش رعایت کنند. نشانهها و صفات همنشین خوب و نیک در این پرسش و پاسخ بیان شده است. همنشین عالی و زیبا سه امتیاز دارد.
همنشین مناسب آن انسانی است که هرزمان انسان چهره او را میبیند، به یاد خدا بیفتد. باید با انسانهای دارای سیمای یادآور خدا ارتباط داشت و آنان را برای همنشینی و روابط اجتماعی برگزید. دیدن چهره الهی و شخصیت آموزنده توحیدی، همواره بر اعتقاد و ایمان دینی انسان میافزاید و موجب تقویت و پایداری و استحکام معنویت الهی در او میشود.
انسان مؤمنی که سخنش از باطل و لهو و غیبت و تهمت پاک است و دانشمندی که همسخن شدن با وی همواره بر دانش انسان میافزاید، شایسته همنشینی است. منطق و سخن الهی این چهره الهی، راهنمای همنشینی است. هر دیدار و ملاقات با این همنشین دانشمند دارای علم الهی، دانش انسان را گسترش میدهد.
همنشین برتر براساس این رهنمود حضرت مسیح (ع)، آن انسانی است که اهل عمل صالح و کارهای خیر و زیبا و مشروع است و همنشینی با او انسان را به انجام کارهای آخرتی و آخرتگرایی ترغیب و تشویق میکند. همنشین خوب آن همنشینی است که دیدارش، انسان را از دنیاگرایی و کارهای زشت بازمیدارد و به کارهای زیبا و راهنمای عالم آخرت میرساند.
مجالست و دوستی با هم ارتباط دارند و همنشینی، راه دوستی است و انسان با دوست خود همنشین میشود. این حدیث، آیین دوستیابی را به دینداران مسیحی و مسلمان آموزش میدهد. همنشینی با انسانی که هر سه امتیاز دوست برتر را دارا باشد، آثار مثبت فراوان و سرنوشتسازی دارد و همنشینی با فردی که دستکم یکی از این سه صفت زیبا را داشته باشد، نیز میتواند سودمند و نجاتبخش باشد.
منبع حدیث: کافی، ج یک، ص ۳۹/ مصباحالشریعه، ص ۲۱ و ۱۶۱/ اثباتالوصیه مسعودی، وفات ۳۴۶، ص ۸۳/ تحفالعقول، ص ۴۴/ وافی، ج ۵، ص ۱۳۸/ بحارالانوار، ج یک، ص ۲۰۳ و ج ۱۴، ص ۳۳۱ و ج ۷۰، ص ۲۲۲ و ج ۷۴، ص ۱۸۹ و ج ۷۸، ص ۱۴۷