افزایش ۱.۳ درجه‌ای میانگین دمای هوای ایران در تیرماه تعطیلی و کاهش ساعت کاری ادارات و بانک‌های قم از دوم مرداد ۱۴۰۳ + جزئیات دستمزد عجیب سوادآموزی هر بیسواد در کشور خراسان‌رضوی پیشگام در واکسیناسیون دام نمرات امتحان نهایی چه زمانی اعلام می‌شود؟ بی‌اختیاری ادرار، یکی از علائم اصلی اختلال در کف لگن است بهره‌مندی ۵ هزار دانش‌آموز مشهدی از خدمات بهزیستی پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان‌رضوی (دوشنبه یکم مرداد ۱۴۰۳) | تداوم وزش باد در استان تا پایان هفته برای اولین بار در خراسان‌رضوی؛ افتتاح مرکز نگهداری شبانه‌روزی موقت اوتیسم تجویز آنتی‌بیوتیک در ایران ۱۰ درصد بیشتر از میانگین جهانی قاچاق معکوس دخانیات به دلیل قیمت پایین در ایران توصیه‌هایی در خصوص خشکی چشم | زائران اربعین مبتلا به خشکی چشم، اشک مصنوعی همراه داشته باشند کشف و ضبط ۱۳۰ قبضه سلاح جنگی غیر مجاز در شادگان خوزستان تغذیه و تحرک کافی از عوامل اثر گذار در حفظ سلامت استخوان و مفاصل است علت تأخیر در واریز حقوق تیرماه ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین‌اجتماعی | تعطیلات رسمی بهانه تأخیر در واریز حقوق و مستمری نشود! چرا مدیریت مصرف آب در تابستان امسال ضرورت دارد؟ | مراقب گرمای غیر طبیعی تابستان امسال باشید ابلاغ بیش از ۶۱ هزار میلیارد ریال از اعتبارات سرمایه‌ای خراسان رضوی ماجرای نامه مخبر برای حداقل‌بگیران تامین اجتماعی چه بود؟ | سه میلیون تومان برای متناسب‌سازی نیست! راه اندازی چهارمین مرکز خدمات جامع سلامت آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعمال‌قانون ۱۸۳۷ خودروی حادثه‌ساز در مشهد | توقیف ۴۴ خودروی متخلف (یکم مرداد ۱۴۰۳) آخرین وضعیت بانک‌ها در پرداخت وام ازدواج | ۲۷۰ هزار نفر در صف انتظار هستند (یکم مرداد ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

خانه‌فنجان‌های قنات قصبه گناباد هم در فهرست آثار ثبت شده ملی قرار گرفت

  • کد خبر: ۲۰۳۴۴۳
  • ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۴
خانه‌فنجان‌های قنات قصبه گناباد هم در فهرست آثار ثبت شده ملی قرار گرفت
رییس اداره ثبت و حریم آثار تاریخی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان رضوی گفت: ۶ خانه‌ فنجان‌ قنات جهانی قصبه گناباد به شماره ۳۳۹۷۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

به گزارش شهرآرانیوز محمود طغرایی افزود: خانه فنجان‌ها به فضا‌های اتاق مانندی گفته می‌شود که در گذشته کشاورزان بهره‌مند از آب قنات‌ها یا جوی‌های آب، برای زمین‌های خود از این نظام آبیاری استفاده و به آن محل مراجعه می‌کردند و از میزان زمانی که سهم آب داشتند با خبر می‌شدند.

وی با بیان این‌که نظام آبیاری سنتی در اغلب قنات‌ها در گذشته براساس ساعت آبی بوده است اضافه کرد: این ساعت، شامل یک فنجان سوراخ‌دار خالی در داخل یک تاس یا کاسه پر آب است و مقدار زمان مشخصی که آب از کاسه وارد فنجان بالایی می‌شده برابر با سهم یا سهام هر کشاورز از آب قنات بوده است.

رییس اداره ثبت و حریم آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: این فضا‌ها خیلی کوچک است و بیشتر به‌صورت مدور با سقف‌های گنبدی کوچک ساخته شده اند و قدمت این سازه‌ها به دوره قاجار یا کمی قدیمی‌تر می‌رسد.

طغرایی افزود: این خانه‌ها در زمین‌های پایین دست قنات و در مسیر‌های اصلی یا فرعی و با فاصله‌های مشخصی از هم ساخته می‌شدند.

وی تاکید کرد: ضروری است این خانه قنات‌ها حفاظت، مرمت و باززنده سازی شود.

قنات قصبه گناباد در زمره قنات‌های بسیار با ارزش ایرانی قرار دارد و در فهرست میراث فرهنگی جهانی یونسکو ثبت شده است.

رییس اداره ثبت و حریم آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: ساختار تقسیم سنتی آب قنات‌های تاریخی خراسان نیز به عنوان نشانه‌ای از نبوغ ریاضی مبتنی بر دانش بومی در هر منطقه در فهرست آثار میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت شده است.

هم اکنون بیش از ۲ هزار و ۷۰۰ اثر و بنای تاریخی، فرهنگی و معنوی خراسان رضوی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->