به گزارش شهرآرانیوز، در دوازده ماه از تقویم سال قمری، شاید ماه رجب را با اعیاد پرخیروبرکتی همچون ولادت جوادالائمه (ع) و البته سالروز میلاد مسعود امیرمؤمنان، حضرتعلی(ع) بشناسند، اما هر بار که سیزدهمین روز از این ماه عزیز فرا میرسد، مقارن با آذینبندی کوچهها و کام شیرین مردم به ولادت اولیاءا...، مناسبت ویژهای هم از راه میرسد که بهطور خاص، مخلصترین بندگان خدا را به خود فرامیخواند.
روزهای ۱۳، ۱۴ و ۱۵ ماهرجب مقارن با ایامالبیض است؛ زمانی که آیین معنوی اعتکاف، هزارانهزار عاشق دلداده رازونیاز با پروردگار عالم را در مساجد و اماکن متبرکه مهمان میکند. امسال نیز شهر علیابنموسیالرضا(ع) بهعنوان نگین اماکن متبرکه کشور در ۱۹۳ مسجد خود پذیرای معتکفان است و نور چشم اینهمه، ۱۵۰۰ زائر و مجاوری هستند که نشسته بر خوان بابرکت امامرئوف در حرممطهررضوی با پروردگار رازونیاز میکنند.
طبق قرار قبلی، ساعات پایانی چهارشنبه شب، موعد ورود معتکفان به حرم مطهر است. همهشان در جلسه توجیهی حضور داشته اند و به صورت مجازی آگاه شده اند که چه چیزهایی موردنیازشان خواهد بود. در زمان ورود مهمانان اعتکاف ۱۴۰۲ حرم مطهر، تقریبا همه مسئولان ارشد آستان قدس رضوی نیز حضور دارند.
از مصطفی فیضی، قائم مقام آستان و رضا خوراکیان، مدیر عالی حرم، گرفته تا خدام سرکشیک در هر بخش و همه متمرکز هستند تا فرایند آغاز میزبانی طبق برنامه ریزی اجرا شود. بروشورهای کوچکی درباره آداب اعتکاف، اعمال و اذن ورود به مسجد بین معتکفان توزیع میشود تا پس از اینکه در سرمای استخوان سوز شبهای مشهد، دلهایشان با سلام به امام رئوف گرم شد، دسته دسته وارد مسجد گوهرشاد شوند.
خادمها از چند ساعت قبل، فضای داخلی مسجد را به کلی تغییر داده اند. سرتاسر شبستانها پوشیده از رختخوابهایی است که دقیق و منظم چیده شده اند تا بر هرکدام از آن ها، یک معتکف آرام بگیرد. ۱۵۰۰ رختخواب در شش شبستان، فضای مسجد را به شکل یک خوابگاه درآورده، اما نه یک خوابگاه معمولی، بلکه مکانی برای بیتوته و اتراق عاشقان وصل الهی. معتکفان به تفکیک سن دسته بندی میشوند، خادمان آنها را به شبستانهای مختلف مسجد راهنمایی میکنند و هرکدام یک گوشه آرام میگیرند.
غالب معتکفان حتی پیش از آغاز رسمی آیین معنوی در سحرگاه سیزدهم رجب، قامتبستن نماز شب را بر استراحت ترجیح میدهند. چهل چراغها در هر شبستان خاموش است، اما در تاریکی مسجد، هر طرف یک معتکف ایستاده که دانههای تسبیح و قطرههای اشکش هم زمان فرو می افتد.
ساعتی پیش از اذان صبح، سفرههای اطعام پهن شده است و مردان و زنانی پای آن مینشینند که قرار است در نخستین روز از ایام اعتکاف امسال، با زبان روزه ذکر خدا بگویند. عطر غذای متبرک حضرت که فراگیر میشود، معتکفان صلوات میفرستند. اگرچه در ظاهر، طعم دلپذیر غذا و نوشیدنیهای گوارایی از زعفران و گلاب، زینت این سفره کریمانه است، اما کیست که نداند سفره دار حقیقی این مجلس، علیبنموسی الرضا(ع) است و طبق روایات، سفره خادمان و مهمانان حضرت همیشه به یُمن حضور امام(ع) متبرک بوده است.
اندکی مانده به اذان صبح، معتکفان دسته دسته راهی وضوخانه میشوند. شانه به شانه، صفوف به هم پیوستهای شکل میگیرد، نوای «قَد قامَتِ الصَّلاه» به همهمه پایان میدهد تا روح در سکوت معنوی این بندگان مخلص خدا به پرواز درآید.
اعتکاف ۱۴۰۲ حرم مطهر رضوی مرد و زن و پیر و جوان ندارد. اینجا از هر قشر و سن، هستند کسانی که دل از کار و بار روزانه بریده و سه روز خود را به دست خدا و صاحب این خانه پرنور سپرده اند. اینها نه جماعتی از عابدان، عارفان یا دنیاگریزان، بلکه نمایندگان برگزیده مردمی هستند که همه روزه در کوچه و خیابان میبینیم؛ همان کاسبانی که به عدل و انصاف میفروشند، همان رانندگانی که مسافر نیازمند را به کرایه رایگان مهمان میکنند، همان کارمندانی که کارشان گره گشایی از کار و پیشانی مردم است؛ همان دانشجویان و دانشآموزانی که به اندازه تحصیل، به فکر تهذیب هم هستند و خلاصه همه آنهایی که به عهد خود وفا میکنند و در هر لحظه خود را حاضر در محضر پروردگار میبینند. نمایندگانی از همین ها، مهمان این شبها و روزهای مسجد گوهرشاد هستند و در هر گوشه از این مکان مقدس، خدا را به زبان خود میخوانند.
اصل حرف، نجوای لاینقطع «یا رب» است که پیوسته به گوش میرسد و البته خادمانی که همچون پروانه، گرد این شمعهای فروزان معنویت و اخلاص میچرخند تا هرکس چیزی طلب کرد، بی معطلی در اختیارش باشد. این روایت البته بخش کوچکی از تلاش مضاعف خدام و برنامه ریزی دقیق برگزارکنندگان است؛ زیرا فقط در یک نمونه، میرحسین کبیری، مدیر مهمان سراهای حضرت، میگوید که به موازات شیفتهای کاری در مهمان سرای حر و غدیر برای اطعام روزمره زائران، دو شیفت فوق العاده برای تدارک سحری و افطاری معتکفان نیز تدارک دیده شده است و چند صد نفر از خدام این دو مهمان سرا پای کار آمده اند تا وعدهها با همان کیفیت طبخ، بسته بندی و توزیع شود.
اعتکاف را میتوان به معنی واقعی کلمه یک گردهمایی دوستانه دانست. به موازات مداومت بر نماز، تلاوت قرآن، قرائت ادعیه و انجام اعمال ویژه مراسم، شاخصترین تصویری که به چشم میآید، همین دورهمیهای دوستانهای است که به خصوص در شبستانهای میلانی، نهاوندی، سبزواری و تبریزی برپاست. این شبستانها مخصوص نوجوانان و جوانان دختر و پسر است که به صورت مجزا در اعتکاف امسال حضور دارند و صدای خنده و بازیهای ویژه نوجوانان به جز وقت نماز، به صورت مستمر در آن شنیده میشود. گعدههای خوانش و معرفی کتاب به همراه بحث و گفتوگو درباره زیارت، امام شناسی و پاسخگویی به شبهات روز با حضور اساتید هم در هر گوشه از مسجد جریان دارد.
امین بهنام، معاون اماکن متبرکه حرم مطهر امام رضا (ع) میگوید: حاضران در اعتکاف امسال حرم مطهر، کسانی هستند که به قیدقرعه از مجموع ۷۰ هزار داوطلب حضور در مراسم انتخاب شده اند. داوطلبان در ردههای سنی مختلف نوجوان (از سن تکلیف دختران و پسران تا بیست سال)، جوان (از سن بیست تا چهل سال) و بزرگ سال (از چهل سال به بالا) دسته بندی شده اند و سی نفر از اساتید سطوح عالی حوزههای علمیه به عنوان کارشناسان اعتکاف امسال محتوای فکری، فقهی و معرفتی متناسب با آنها را ارائه میکنند.
به گفته وی، علاوه بر چهار شبستانی که به معتکفان نوجوان و جوان دختر و پسر اختصاص پیدا کرده، افراد بزرگ سال آقا و خانم نیز به ترتیب در شبستانهای نجف آبادی و گرم میزبانی میشوند. بهنام میافزاید: علاوه بر ایران، معتکفانی از هجده کشور دیگر مانند کانادا، آمریکا، آلمان، نیجریه، استرالیا، کویت، سوریه، بنگلادش، آفریقای جنوبی و لبنان نیز در این مراسم حضور دارند و از این حیث، محتوای فرهنگی و فکری موردنظر به زبانهای هر کشور نیز تبیین خواهد شد.