بازار ارز در آستانه تغییر | چرا خرید دلار در این مقطع منطقی نیست؟ رئیس جمهور دستور اصلاح و اجرای الگوی کشت سراسری را صادر کرد توزیع گسترده برنج ۵۶ تا ۷۰ هزار تومانی تنظیم بازار در فروشگاه‌های زنجیره‌ای آغاز شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | افت ۵ تا ۸۰ میلیونی قیمت‌ها قیمت خودرو‌های داخلی بدون نوسان (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | رانا پلاس ۷۷۹ میلیون تومان افزایش قیمت نفت تحت تاثیر داده‌های مثبت چین و تعدیل تنش‌های تجاری (۲۶ تیر ۱۴۰۴) بررسی قیمت پرفروش‌ترین موبایل‌های شیائومی (۲۶ تیر ۱۴۰۴) + جدول ۷۸ درصد ‌صادرات‌ ایران به ‌اوراسیا با تعرفه صفر انجام می‌شود ضرورت اجرای پروژه‌های فشارافزایی در میدان گازی پارس جنوبی | بزرگ‌ترین قرارداد نفت ایران معطل مصوبه صدور بیش از ۲ میلیون فقره چک الکترونیک افت حدود ۰.۵ درصدی قیمت دینار (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | دینار عراق امروز چند؟ قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | دلار افت کرد فعالیت فرودگاه‌های کشور ۲۴ساعته شد و به روال قبل بازگشت (۲۶ تیر ۱۴۰۴) هر کیلو شقه گوسفندی چند؟ (۲۶ تیر ۱۴۰۴) + جدول قیمت شرط خودکفایی در گوشت قرمز طی ۳ سال آینده چیست؟ افت قیمت طلا در مشهد در آخرین روز کاری هفته (۲۶ تیر ۱۴۰۴) یارانه نقدی دهک‌های اول تا سوم واریز شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) زمان عرضه اوراق اختیار فروش تبعی اعلام شد + جزئیات برنامه قطعی برق مناطق برگزاری کنکور در مشهد و خراسان رضوی لغو شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت نفت خام سنگین ایران افزایش یافت (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت طلا در بازار جهانی امروز (۲۶ تیرماه ۱۴۰۴) اعلام شد | طلای جهانی از پرواز با دلار جا ماند قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | کاهو و کلم از ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان فروش اجباری بلیت دوطرفه اربعین ممنوع است | پروازهای چارتر‌ی حذف شدند خودرو دیگر برای دلالان نمی‌صرفد | کاهش فاصله قیمت کارخانه و بازار خودرو بازگشایی فرودگاه بین‌المللی اصفهان پس از ۳۴ روز وقفه (۲۶ تیر ۱۴۰۴) ورود ۵ فروند هواپیمای پهن پیکر بویینگ ۷۷۷ به کشور بیانیه حزب الله در محکومیت حمله رژیم صهیونیستی به سوریه| حزب‌الله: صهیونیست‌ها تنها زبان زور را می‌فهمند برگزاری مزایده واگذاری فضا‌های زیر پل عابر پیاده و محل استقرار کافه‌ون‌ها در مشهد پیش بینی قیمت دلار و طلا (پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

اجاره‌بها، درد مزمن تورم دهک‌ها در بهمن ۱۴۰۲

  • کد خبر: ۲۱۵۶۶۸
  • ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ - ۰۸:۴۷
اجاره‌بها، درد مزمن تورم دهک‌ها در بهمن ۱۴۰۲
در بهمن ۱۴۰۲ تورم مسکن و اجاره‌بها یکی از عوامل اصلی مثبت‌ماندن تورم دهک‌ها به خصوص دهک‌های فقیرتر بوده به طوری که اگر اجاره‌بها افزایش نمی‌یافت ممکن بود تورم برخی از این دهک‌ها منفی شود.

به گزارش شهرآرانیوز، در بهمن ۱۴۰۲ تورم ماهانه کل کشور نسبت به دی ماه کاهش یافته است. یکی از اقلام اساسی سبد خانوار مسکن است که همواره در مثبت‌ماندن تورم کل کشور و تورم دهک‌ها نقش جدی ایفا کرده است. برای مثال، اگر اجاره‌بهای مسکن در بهمن تغییری نمی‌کرد، تورم کل کشور می‌توانست ۰.۹۲ واحد درصد کمتر از رقم فعلی باشد.

بررسی‌های دقیق‌تر نشان می‌دهد که به طور کلی در بهمن امسال، مسکن در دهک اول و سپس در دهک هشتم بالاترین سهم را از تورم ماهانه به خود اختصاص داده است. در مقابل، کمترین سهم این کالا از تورم ماهانه در دهک‌های میانی دیده شده است.

دهک، راهی برای دسته بندی خانوار‌ها در کشور

در یک جامعه، افراد سطوح درآمدی متفاوتی دارند و متناسب با آن، هزینه­های خود را تنظیم می­کنند. یکی از روش­های دسته بندی خانوار‌ها بر اساس شرایط مالی آن­ها، دهک بندی است. در این روش خانوار‌های کل کشور را بر اساس سطوح هزینه­ای آن­ها در ۱۰ گروه جای می­دهند. هر گروه ۱۰ درصد از افراد جامعه را در بر گرفته است. بدین ترتیب افراد حاضر در اولین دهک درآمدی کمترین هزینه را داشته و فقیرترین قشر جامعه محسوب می­شوند. در مقابل افراد حاضر در دهک دهم درآمدی، بیشترین هزینه­ را دارند و در رده قشر ثروتمند جامعه قرار می‌گیرند؛ لذا برای درک بهتر تغییرات قیمت کالا و خدمات، نرخ تورم برای هر دهک به صورت مجزا منتشر می­شود.

از طرفی، خانوار‌ها بر حسب درآمدی که دارند، به میزان متفاوتی از کالا و خدمات مختلف استفاده می‌کنند. به عبارت دیگر، وزن هر کالا در سبد مصرف خانوار در دهک‌های مختلف یکسان نیست. مسکن یکی از اقلام ضروری خانوار است که هر چقدر سطح درآمد پایین باشد، باز هم خانوار یک حداقلی از درآمد خود را ناچارا به مسکن اختصاص می‌دهد چرا که امکان حذف آن از سبد مصرف را ندارد. بر این اساس، هیچ گاه سهم مسکن از تورم ماهانه دهک‌ها نمی‌تواند از یک کف پایین‌تر باشد.

با توجه به این که منظور از تورم مسکن، تورم اجاره‌بها است، این کالا سهم مختلفی را از تورم ماهانه هر دهک به خود اختصاص می‌دهد.

اجاره‌بها، درد مزمن تورم دهک‌ها در بهمن ۱۴۰۲

سهم مسکن از تورم ماهانه فقرا در بهمن ۱۴۰۲

آخرین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که تورم کل کشور در بهمن امسال به ۱.۴ درصد رسیده و نسبت به دی ماه کاهش یافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که ۰.۹۲ واحد درصد از این نرخ به دلیل تورم مسکن رخ داده است. یعنی اگر قیمت اجاره‌بها یا تعمیرات منزل تغییری نمی‌کرد، تورم ماهانه بهمن ماه در کل کشور به کمتر از نیم درصد می‌رسید. از میان کل دهک‌ها، این نرخ در دهک اول ۰.۳۸ درصد بوده که پایین‌ترین نرخ میان سایر دهک‌ها است.

سهم مسکن از تورم ماهانه دهک اول در بهمن امسال ۰.۹۸ واحد درصد برآورد شده است. یعنی اگر تورم مسکن نبود، تورم ماهانه دهک اول ۰.۹۸ واحد درصد کمتر می‌شد. حال ممکن است این سوال ایجاد شود که مگر تورم ماهانه دهک اول ۰.۳۸ درصد نیست؟ پس چطور ممکن است ۰.۹۸ واحد درصد آن که عدد بزرگ‌تری از تورم است، عامل ایجاد این نرخ باشد؟

در جواب باید گفت که، چون سایر کالا‌ها مثل مرغ و سبزیجات در این ماه با کاهش قیمت مواجه شدند، تورم ماهانه دهک اول را کاهش دادند و به همین علت این نرخ اکنون به ۰.۳۸ درصد رسیده است. از این مشاهده می‌توان نتیجه گرفت که اتفاقا تنها کالایی که باعث بالا ماندن تورم ماهانه در دهک اول شده، مسکن است.

مشابه این اتفاق در برخی دهک‌های دیگر نیز رخ داده است. مثلا تورم ماهانه دهک دوم نیز ۰.۵۵ درصد شناسایی شده در حالی که سهم مسکن از تورم این دهک برابر با ۰.۸۳ واحد درصد است.

دهک‌های میانی، میزبان کمترین سهم مسکن از تورم ماهانه

از میان کل دهک‌ها، کمترین سهم مسکن از تورم ماهانه در دهک سوم دیده شده است. تورم ماهانه این دهک در بهمن ماه ۰.۶۶ درصد بوده که ۰.۸ واحد درصد آن به واسطه مسکن رخ داده است. همانطور که پیش‌تر اشاره شد، این مسئله نشان می‌دهد عامل اصلی مثبت‌بودن تورم ماهانه در این دهک نیز افزایش اجاره‌بها یا تعمیرات مسکن است چرا که کاهش قیمت برخی کالا‌ها مثل گوشت مرغ و سبزیجات تورم ماهانه این دهک را پایین آورده است.

هر چه به سمت دهک‌های ثروتمند نزدیک شویم، سهم مسکن از تورم ماهانه بالا می‌رود تا این که در دهک دهم این رویه معکوس می‌شود. مثلا ۰.۹۲ واحد درصد از تورم ماهانه ۱.۳ درصدی دهک هشتم را مسکن ایجاد کرده است. در حالی که این نسبت در دهک دهم به ۰.۸۶ واحد درصد از ۱.۹ درصد می‌رسد؛ بنابراین به نظر می‌آید همچنان مسکن نقشی تعیین‌کننده در مثبت نگه داشتن تورم ماهانه در دهک‌ها دارد و این مسئله خصوصا در دهک اول و دهک‌های آخر به چشم می‌خورد.

منبع: اکوایران

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->