به گزارش شهرآرانیوز، ارز مسافرتی و نحوه تخصیص آن مدتی است که مورد توجه رسانهها و تحلیلگران قرار گرفته است.
مسافران نوروزی از محل دریافت ارز مسافرتی رانت قابل توجهی را کسب میکنند که برخی معتقدند در شرایط تحریم یک یارانه به سفرهای خارجی است و به ضرر توریسم داخل در تعطیلات نوروز است.
در چنین شرایطی استقبال از ارز مسافرتی به قدری بالا بوده که صف تخصیص ارز در فرودگاه، از ویدیوهای بازنشرشده پر بازدید در فضای مجازی است.
در حالیکه در دو روز گذشته خبر لغو ارز مسافرتی بازنشر شد ولی این خبر با تکذیب رو به رو شد و عرضه ارز مسافرتی همچنان ادامه دارد.
روز قبل بانک مرکزی بالاخره به این صحبتها پایان داد و وارد میدان شد، بانک مرکزی اعلام کرده اسامی کسانی را که ارز مسافرتی را دریافت کرده ولی بلیط خود را لغو کردهاند از فرودگاه دریافت خواهد کرد، افراد باید یا ارز گرفته شده را پس دهند و یا مشمول فرایند محدودیت دسترسی به خدمات بانکی خواهند شد.
تخصیص ارز مسافرتی پیش از سفرهای نوروزی از فشار تقاضای مسافرتی بر بازار ارز میکاهد و مانع اثر افزایش تقاضای مسافرتی بر بازار ارز میشود.
از طرفی این عرضه غیر مستقیم بازارساز ارزی یک تأثیر دیگر نیز بر بازار ارز دارد.
فعالیتهای زیرزمینی اقتصادی و قاچاق کالا، مواردی هستند که وجود دارند ولی تامین ارز این فعالیتها غیر قانونی است و از بازار رسمی تامین نمیشوند، با این وجود کالاهای فراوانی با برندهایی در بازار دیده میشود که فقط از طریق قاچاق میتوانند وارد بازار شوند. معامله در بازارهای موازی یکی از شغلهای پردرآمد در کشورهای تحریمی است که مورد نیاز برای قاچاق این حجم از کالا وقتی از بازار رسمی تامین نمیشود وارد بازار غیررسمی شده و به قیمتها فشار میآورد. است
ارزهای مسافرتی که در نهایت از مرز خارج نمیشوند یکی از مواردی است که وارد بازار ارز شده و به افزایش عمق معاملات کمک میکنند و از فشار تقاضای غیر قانونی ارز بر بازار آزاد ارز میکاهند.
از آنجایی که تعادل قیمت در بازار به واسطه ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا در بازار شکل میگیرد بانک مرکزی اگر به دنبال کاهش عرضه در بازار آزاد ارز و همچنین جلوگیری از زیاد شدن قیمتهاست، باید به دنبال راهی برای کاهش تقاضای ارز نیز باشد تا کاهش عرضه به رشد قیمت دلار دامن نزند.
منبع: اکوایران