مرتضی محمدپور | شهرآرانیوز؛ نه فقط زائران بلکه مجاوران هم دیگر میدانند که در کنار خدمت کفشداران، فراشان، دربانان، خدام مهمانسرا و حافظان نظم و امنیت، این طعم ناب چای حضرت است که لبخند بر لب زائر مینشاند و خستگی تشرف را به شوق حضور مبدل میکند؛ طعم چای دمی با هل و گلاب که در کنار یک شیرینی کوچک، حکم مائده بهشتی پیدا میکند و مردم صف میکشند تا حتی یک فنجان کوچک از آن، لحظاتی هم که شده است، کامشان را شیرین کند.
در این بین، از بامداد روز گذشته جمعی از هنرمندان تراز اول کشور در عرصههای مختلف شعر، موسیقی، نگارگری، هنرهای تجسمی و سینما مهمان مشهدالرضا (ع) هستند تا به همت حوزه هنری انقلاب اسلامی و البته مطالبه و پیگیری خودشان، توفیق داشته باشند که حتی در حد چند ساعت، خدمت در چای خانه حضرت رضا (ع) را تجربه کنند.
اینجا به تعبیر خدام چای خانه، پشت میز با جلو میز تفاوت ندارد. جلو میز مربوط به زائرانی است که از راههای دور و نزدیک خودشان را بارگاه منور امام رئوف (ع) رساندهاند و بنا دارند خستگی تشرف را با یک استکان چای از تن به در کنند، اما پشت میز هم سرشار و از عشق وشور است و هرکس را ببینید، مشغول کاری است تا از بارگذاشتن سماور و دمکردن چای گرفته تا شستن صدها استکان، هر ساعت از حضور در چای خانه با شکلی از خدمت همراه باشد.
حتی برخیهایشان از شدت دل دادگی در حین خدمت ندایی سر میدهند و با صدای بلند، ابیاتی در وصف کرامت امام رئوف یا اظهار ارادت به علیبن موسیالرضا (ع) میخوانند. از حدود ساعت ۷ صبح که سومین کشیک خدمتی هنرمندان در چای خانه آغاز میشود، استادان بزرگ هنر انقلاب اسلامی، به تنهایی یا در کنار هم از راه میرسند. برخیهایشان به چشم مردم آشناتر هستند و از کوروش زارعی بازیگر و نجمالدین شریعتی مجری گرفته تا عبدالحمید قدیریان نقاش و حتی مسعود نجابتی طراح، موردتوجه زائران قرار میگیرند.
از زبان برخی زائران شنیدم که تصور میکردند این حضور، گوشهای از یک برنامه هماهنگشده همچون زیارت دستهجمعی هنرمندان باشد، اما چهرهها که به چای خانه رسیدند، پیش چشمان مبهوت مردم ردای سبز خدمت را به تن کردند، دستکش و کلاه بر سر گذاشتند و با ندای «ای صفای قلب زارم»، دست به استکان شدند.
چهرهها پیش از اینکه به چای خانه برسند، در حلقه اجتماع مردم محاصره شده بودند و تلفنهای همراه برای ثبت خویشانداز و ضبط تصاویر این حضور بالا رفته بود، اما ردای خدمت که بر تن هنرمندان نقش بست، انگار اشتیاق مردم برای ثبت این لحظات بیشتر شد و هرکس با تلفن همراهش به صورت زنده در فضای مجازی یا در قالب فیلم برداری، تصاویری از این لحظات ناب را برای خودش یا دیگران ثبت میکرد.
برای ثبت وضبط این لحظات به چای خانه حضرت اعزام شدیم، اما در همان حین خدمت، اشکهایی که از سر عشق میریختند و بغضی که از سر اشتیاق در گلو داشتند، مانعمان شد تا برای مصاحبه و گفتوگوی خبری اصرار کنیم. حال وهوای استادان هنر انقلاب اسلامی در جریان خدمت دیروزشان وصفناشدنی بود.
به وقت تماشای خدمت متفاوتی که دیروز در چای خانه حضرت اتفاق افتاد، از ذهنم گذشت که چطور میشود استادان صاحب نام هنر انقلاب اسلامی که نامهای جاودانی از آنها در تاریخ این سرزمین ثبت است، اینطور متواضعانه داوطلب خدمت افتخاری شده باشند و حتی زمان وصل به معشوق و هنگامی که توفیق خدمت برایشان حاصل شده است، بازهم لبریز از شور و عشق باشند. فقط این امکان فراهم شد تا برای لحظاتی با محمد زرویی نصرآباد، استاد صاحبنام عرصه هنرهای تجسمی و یکی از اعضای این کاروان، گفتوگو کنم.
وی در پاسخ به سؤالم گفت: اصلا بحث هنرمندان نیست. به نظرم اصل ساحت هنر در همه ابعاد و شئون آن خادم امام هشتم (ع) است، زیرا روایت خدمت در بارگاه پرمهر و نور امام مهربانیها، روایت لحظه لحظه دل دادگی و عشقی است که عمق و لذت آن را با هیچ زبان و ابزاری نمیتوان توصیف کرد. بااین حال، هنرمند که به زیارت سلطان توس مشرف شود و هنر که در خدمت امام رئوف قرار گیرد، مظاهر زیبایی خلق میکند که از ادبیات و شعر گرفته تا نمایش و موسیقی، میتوان ابعاد آن را به صد زبان تبیین کرد.
به گفته این استاد هنرهای تجسمی، بیش از شصت هنرمند در رشتههای مختلف ادبیات، نمایش، موسیقی و هنرهای تجسمی در این کاروان به مشهدالرضا (ع) اعزام شدهاند تا توفیق خدمت در چای خانه حضرت رضا (ع) را داشته باشند. زرویی نصرآباد افزود: فراخوان این کاروان در اصل قبل از سال ۱۴۰۳ اعلام شد و دلیل این تأخیر در اعزام، ثبتنام تعداد بسیار زیاد متقاضیانی بود که همگی از استادان جامعه هنری کشور، داوطلب تشرف و خدمت افتخاری بودند.
در این اوضاع، تصمیم حوزه هنری بر این شد تا جریان اعزام کاروانهای هنری استمرار داشته باشد و آنهایی هم که توفیق زیارت و خدمت پیدا میکنند، از ۱۰ شب تا ۲ بامداد، از ۲ بامداد تا ۷ صبح و از ۷ صبح تا ۱۱ ظهر پذیرای مهمانان علی بن موسیالرضا (ع) خواهند بود.
وی این را هم گفت که در حاشیه حضور استادان هنر انقلاب اسلامی در مشهد، نشستهای همفکری و هماندیشی تخصصی هم برای تولید محتوای فاخر با موضوع زیارت و هویت فرهنگی مشهدالرضا (ع) درحال برگزاری است تا بهزودی شاهد تولید شاهکارهای هنری جدید درباره معارف رضوی باشیم.