۸ هزار نیروی پلیس راهور برای تأمین ایمنی تردد زائران اربعین ۱۴۰۴ آماده‌باش هستند زلزله ۴.۶ ریشتری شاهرود را لرزاند (۲۷ تیر ۱۴۰۴) آغاز رقابت داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی در کنکور ۱۴۰۴ راه اندازی ۳۰ اورژانس اجتماعی در کشور | ایجاد بیش از ۵ هزار فرصت شغلی برای جامعه هدف بهزیستی ۶۳ کشته و ۲۹۰ زخمی در سیل مرگبار ایالت پنجاب پاکستان + فیلم (۲۶ تیر ۱۴۰۴) پیگیری برای ثبت جهانی روستای «مارین» (۲۶ تیر ۱۴۰۴) درباره بادکش درمانی که به یکی از رایج ترین روش های درمانی سنتی تبدیل شده است | درمان‌های آرام بخش افزایش اعتبارات حوزه میراث فرهنگی اردبیل (۲۶ تیر ۱۴۰۴) دفترچه سؤالات نوبت دوم کنکور ریاضی و علوم انسانی ۱۴۰۴ منتشر شد + لینک سوالات حق پرستاری مددجویان بهزیستی با اولویت سه دهک اول در حال پیگیری است ویدئو | مسئولیت‌پذیری و اقدام بموقع پرستاران شیرخوارگاه آمنه تهران پیش از بمباران رژیم صهیونیستی سارقان موتورسیکلت‌های تهران دستگیر شدند مستمری‌بگیران زن می‌توانند مستمری همسر خود را نیز دریافت کنند کلاهبرداری که همسر باردارش را روانه زندان کرد پیداشدن پیکرهای بیش از ۶۰ درصد شهدای جنگ ۱۲روزه، توسط نیرو‌های هلال‌احمر واریزی به حساب بازنشستگان صندوق ذخیره فرهنگیان (۲۶ تیر ۱۴۰۴) گرما این بیماری‌ها را تشدید می‌کند ممانعت از پوشش خبری کنکور سراسری ۱۴۰۴ در دانشگاه فردوسی مشهد + فیلم با این صبحانه قند خون خود را پایین بیاورید نقش مادر در تربیت فرزند و اشتباهات رایج مادران ۲ شرور به اتهام درگیری دسته‌جمعی در تهران دستگیر شدند (۲۶ تیر ۱۴۰۴) ابلاغ ۲۴ راهنمای تجویز دارو و پروتکل درمانی ثبت‌نام وام ازدواج فرزندان بازنشستگان با عقدنامه‌های ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۴ قابل انجام است + جزئیات آیا لکه‌های سفید روی ناخن‌ها نشانه کم‌خونی است؟ کاهش ۵۲ درصدی طلاق در خانواده‌های دارای چهار فرزند به بالا اعتراض داوطلبان آزمون سمپاد درباره لو رفتن سؤالات آزمون ورودی به کجا رسید؟ چیزی به نام وِیپ ایمن وجود ندارد آیا چای و شکلات تلخ برای سلامت قلب مفیدند؟ دبیر اجرایی خانه کارگر مازندران، دولت باید بدهی سنگین خود به تأمین‌اجتماعی را پرداخت کند
سرخط خبرها

صلح و سازش در پرونده‌های بزرگ قضایی با کمک مردم

  • کد خبر: ۲۲۳۲۷۴
  • ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۰
صلح و سازش در پرونده‌های بزرگ قضایی با کمک مردم
همیاران صلح یک ظرفیت کاملا مردمی است که برای حل مشکلات قضایی و حقوقی مردم به میدان آمده‌اند تا با روش کدخدا منشانه فرهنگ صلح و سازش را نهادینه کنند به طوری که طبق گفته معاون قضایی دادگستری خراسان رضوی همیاران صلح حتی در پرونده‌های بزرگ کثیرالشاکی هم موفق به ایجاد صلح و سازش شده‌اند.

به گزارش شهرآرانیوز، راهرو‌های شلوغ دادگستری و ازدحام دادگاه‌ها ممکن است این پرسش را به ذهن متبادر کند که چرا از تعداد پرونده‌ها و حجم کار دادگاه‌ها هیچ گاه کاسته نمی‌شود و چرا تعداد پرونده‌ها در جامعه تا این اندازه بالاست؟

قوه قضائیه در سال‌های گذشته با وجود افزایش تعداد شعبه‌ها و ساختمان‌ها و تفکیک محاکم از یکدیگر در بعد فیزیکی و سخت‌افزاری، افزایش تعداد کارمندان و قضات و راه‌اندازی سیستم‌های الکترونیکی و استفاده از اینترنت، کماکان با این معضل دست‌وپنجه نرم می‌کند.

شاید به همین دلیل چند سالی است موضوع همیاران صلح به عنوان یک ظرفیت کاملاً مردمی به میدان آمده تا با ایجاد صلح و سازش، این موضوع را فرهنگ‌سازی کند.

معاون قضایی رئیس کل دادگستری خراسان رضوی در این باره می‌گوید: در خصوص صلح و سازش نیاز به فرهنگ‌سازی داریم و این موضوع بر عهده رسانه است تا بتواند خروجی مطلوبی داشته باشد. من به برخورد مسکن‌وار اعتقادی ندارم، چون اقدام‌های مسکن‌وار بدون فرهنگ‌سازی کم‌کم اثر خود را از دست خواهد داد.

هادی ولایتی حقیقی ادامه می‌دهد: در حال حاضر حتی برخی از مسئولان ما در دادگستری اطلاعی از همیاران صلح ندارند یا اگر اطلاعی هم دارند، خیلی ناقص است به طوری که این اطلاعات و دانش ناکافی موجب بروز نگاه منفی می‌شود. برخی می‌گویند چطور ممکن است یک قاضی با این سابقه، دانش و تجربه نتواند موضوعی را حل کند؛ ولی یک عده بدون این دانش و تجربه در مسجد پرونده‌های قضایی را پیگیری می‌کنند.

وی یادآور می‌شود: همیاران صلح موفق به ایجاد صلح و سازش در پرونده‌های بزرگ کلاه‌برداری شده‌اند که ۲۰۰ تا ۲۵۰ شاکی داشته که اگر این پرونده از طریق روال قضایی پیگیری می‌شد، سالیان سال طول می‌کشید و هیچ نتیجه‌ای هم عاید کسی نمی‌شد غیر از اینکه مردم گرفتار هزینه‌های دادرسی و وکیل و رنج و غصه می‌شدند و نتیجه‌ای هم نداشت.

همیاران صلح، محصول ستاد ملی صبر است

سرپرست مرکز حل اختلاف خراسان رضوی در خصوص منشأ اولیه همیاران صلح می‌گوید: حدود چهار سال پیش معاون فرهنگی قوه قضائیه طرحی را برای حل اختلافات قضایی با روش کدخدامنشانه پیشنهاد داد تا از این طریق سازش را فرهنگ‌سازی کند و به این ترتیب ستاد ملی صبر (مختصر شده سه واژه صلح، بخشش و رضایت) با موافقت رئیس قوه قضائیه تشکیل شد تا صلح و سازش با کمک ظرفیت مردمی فرهنگ‌سازی شود. مدتی بعد این ستاد ملی صبر به شورای حل اختلاف منتقل شد و بخشی از ستاد استانی صبر به همیاران صلح اختصاص یافت.

ولایتی حقیقی اضافه می‌کند: هر سازمان، نهاد، ارگان دولتی، غیردولتی یا مردمی از مجموعه خودشان افرادی را به ستاد استانی صبر معرفی می‌کنند و برایشان همیاران صلح صادر می‌شود.

فعالیت ۱۳۳ شعبه همیاران صلح در مساجد مشهد

 وی با بیان اینکه در مشهد ۳۰۷ شعبه همیاران صلح فعال است، ادامه می‌دهد: از این تعداد، ۱۳۳ شعبه همیاران صلح در مساجد، ۷۰ شعبه در روستاها، ۶۵ شعبه در اتحادیه‌ها و اصناف و ۲۷شعبه در شهرداری مشهد فعال هستند. همچنین ۱۲ شعبه سفیران ضامن‌آهو نیز فعالیت دارند.

سرپرست مرکز حل اختلاف خراسان رضوی، تعداد شعبه‌های همیاران صلح در سایر شهرستان‌های خراسان رضوی را ۴۵۷شعبه عنوان می‌کند و می‌گوید: همیاران صلح با دو یا سه عضو فعال می‌شود. رؤسای شعب همیاران صلح ما در مساجد، ائمه جماعات هستند. همیاران صلح در مساجد مستقرند و معمولاً هفته‌ای سه روز پس از نماز تشکیل جلسه می‌دهند.

پرونده‌های قضایی چگونه به شعب همیاران صلح ارجاع می‌شوند؟

 ولایتی حقیقی عنوان می‌کند: پرونده‌ها به دو طریق ارجاع می‌شوند؛ مردم خودشان مستقیم به شعب مراجعه می‌کنند و درخواستشان را تحویل می‌دهند یا از طریق شعب دادیاری و بازپرسی پرونده‌ها ارجاع می‌شوند.

وی ادامه می‌دهد: بعضی همکاران ما در دادسرا محدودیت در ارجاع دارند و می‌گویند صرفاً موضوعاتی که در صلاحیت شورا‌های حل اختلاف است، همان‌ها را ارجاع می‌دهیم؛ اما برخی همکاران می‌گویند هیچ محدودیتی در ارجاع نداریم. در واقع نظر این افراد درست بوده؛ چراکه در شیوه‌نامه ابلاغی هم هیچ محدودیتی در ارجاع قائل نشده است.

کاهش چشمگیر تعداد پرونده‌های ورودی در یکی از مجتمع‌های قضایی مشهد

معاون قضایی رئیس کل دادگستری خراسان رضوی اظهار می‌کند: مجتمع قضایی شهید بهشتی که در حاشیه شهر واقع شده و تعداد پرونده‌ها و تنش‌های بیشتری دارد، خیلی موفق عمل کرده؛ چراکه معاون دادستان که در این مجتمع مستقر است، محدودیتی در ارجاع ندارد و از ظرفیت حدود ۷۰ مسجد برای صلح و سازش پرونده‌ها استفاده می‌کند. آمار پرونده‌های وارده به این مجتمع قضایی ۷ هزار پرونده در ماه است. این عدد خیلی بالاست؛ اما از طریق ارجاع به همیاران صلح و شورای حل اختلاف، ورودی پرونده‌ها به ۲ هزار پرونده رسیده است.

ولایتی حقیقی متذکر می‌شود: طبق آمار در بعضی شعب همیاران صلح تا ۷۰ درصد صلح و سازش داشته‌ایم. گاهی وقت‌ها در اختلافات مالی میان مردم هزینه‌ای که شاکی بابت دادرسی وکیل و از کار افتادن خودش پرداخت می‌کند، از عددی که می‌توانسته با صلح و سازش بدست بیاورد، بیشتر است.

بخشش ۲ هزار محکوم به قصاص نفس با کمک همیاران صلح

وی بیان می‌کند: بخشی از همیاران صلح ما سفیران ضامن آهو هستند. این افراد تعدادی از خادمان حرم مطهر امام رضا (ع) بوده که برای صلح و سازش پرونده‌های قصاص در کل کشور فعالیت می‌کنند. آمار کشوری صلح و سازش در پرونده‌های قصاص در سه سال و نیم اخیر ۲ هزار پرونده بوده؛ یعنی ۲ هزار نفر که افراد سابقه‌داری نبوده‌اند و با نقشه قبلی به سراغ یک نفربرای قتل نرفته‌اند، مورد بخشش قرار گرفته‌اند. همچنین در این مدت ۱۰۰هزار نفر با تلاش همیاران صلح از زندان آزاد شده‌اند.

معاون قضایی رئیس کل دادگستری خراسان رضوی می‌گوید: در سال ۱۴۰۲ تعداد پرونده‌های ارجاع شده به شعب همیاران صلح ۳۹ هزار و ۷۹۸ مورد بود که ۲۱ هزار و ۳۷۶ مورد مختومه شد. از این تعداد ۱۰ هزار و ۲۷۷ مورد به صلح و سازش انجامید و ۱۸ هزار و ۴۲۲ مورد در دست اقدام است.

منبع: قدس

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->