به گزارش شهرآرانیوز، از موجهای گرما گرفته تا سیل و طوفان، تغییرات اقلیمی موجب تشدید انواع بلایای طبیعی در سراسر جهان میشود. اما این مشکل در آسیا حادتر است. آسیا، بهدلیل انتشار گازهای گلخانهای ناشی از سوختهای فسیلی، سریعتر از میانگین جهانی گرم میشود.
آندریا سلستی سالو، دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی، در بیانیهای مطبوعاتی گفت: «تغییرات اقلیمیْ فراوانی و شدت این رویدادها را افزایش داده است و بهطور عمیقی روی جوامع، اقتصاد و مهمتر از همه زندگی انسانها و محیطی که در آن زندگی میکنیم تاثیر میگذارد. نتیجهگیریِ گزارش هشداردهنده است.»
بسیاری از کشورهای منطقه در سال گذشته دماهای بیسابقهای را تجربه کردند. در سال گذشته، موج گرمای شدید در سراسر چین، آسیای جنوبی و آسیای جنوبشرقی گسترش یافت و حداقل یکسوم جمعیت جهان را تحتتاثیر قرار داد. موج گرمایی که از آوریل تا ژوئن ادامه داشت در هند موجب مرگ حداقل ۱۱۰ نفر شد؛ این درحالی است که مرگومیر ناشی از گرمازدگی اغلب کمتر از حد درنظر گرفته میشود.
در سال ۲۰۲۳، در آسیا ۷۹ فاجعهٔ مرتبط با آبوهوا رخ داد. بیشتر آنها رویدادهای سیل و طوفان بودند که درمجموع نُهمیلیون نفر از ساکنان را تحتتاثیر قرار دادند و حداقل دوهزار نفر را به کام مرگ فرستادند.
گرمشدن جهانی، با افزایش تبخیر، مقدار رطوبت هوا را افزایش میدهد و این امر میتواند به بارندگیهای شدیدتر منجر شود. طوفانهای گرمسیری نیز میتوانند انرژی بیشتری را بهشکل گرما از اقیانوسهای درحال گرمشدن دریافت کنند.
براساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی، دمای سطح دریا در سال گذشته در سراسر آسیا به بالاترین حد خود رسید. با ذوبشدن یخچالهای طبیعی و گسترش اقیانوسها، افزایش سطح دریاها جوامع ساحلی را نسبت به سیل آسیبپذیرتر میکند.
در هند، پاکستان و نپال سیل و طوفان شدیدی که بین ژوئن تا اوت رخ داد جان حداقل ۶۰۰ نفر را گرفت. طوفان شدید موکا، قویترین طوفان گرمسیری در دههٔ گذشته در خلیج بنگال، موجب مرگ حداقل ۱۵۶ نفر شد.
اگر سیستمهای هشداردهندهٔ اولیه نبود، ممکن بود افراد بیشتری براثر طوفان موکا کشته شوند. هدف سازمان ملل این است که تا پایان سال ۲۰۲۷ هر فردی در سراسر جهان بتواند پیش از رویدادهای فاجعهبار آبوهوایی هشدارهای اولیه را دریافت کند.
کشورهای درحالتوسعهٔ آسیا، بدون داشتن ابزار کافی برای مبارزه با بلایای قابلپیشبینی و تشدید اثرات تغییرات اقلیمی، خسارات ناشی از بلایای مرتبط با اقلیم را متحمل میشوند. مشارکت بینالمللی و حمایت مالی ازسوی کشورهای ثروتمند برای توانمندسازی این کشورها در راستای تابآوری و واکنش مؤثر دربرابر اثرات ناعادلانهٔ آبوهوا ضروری است.
منبع: زومیت