به گزارش شهرآرانیوز، آفرود ماشینهای گردشگری و مسابقهای است که برای تفریحات جنگلی، کویری و مناطق صعبالعبور استفاده میشود شاید در ظاهر این ماشینها و حرکات آنها هیچ ضرری برای طبیعت نداشته باشد، اما اثر آفرودسواران بر طبیعت تا مدتها باقی میماند و امکان دارد بعضی از ضررهای آنها دائمی باشد.
موجودات بسیاری در این طبیعت زندگی میکنند که هیچگاه خودشان را به ما نشان نمیدهند. طبیعت تنها جانداران و گیاهان نیستند و حتی باکتریها هم در اکوسیستم نقشی حیاتی دارند.
محمدعلی یکتانیک فعال محیط زیست از مکانهای مخصوصی در نقاط دیگر دنیا مثال میآورد که برای این ورزش در نظر گرفته شده است: «متاسفانه استفاده از طبیعت در ایران هم مجانی است و هم بی صاحب و این در حالی است که ما در ایران با یک اکوسیستم شکننده طرف هستیم که این اکوسیستم با آفرود به سرعت از بین میرود.»
کوبیده شدن خاک باعث میشود که بسیاری از جاندارانی که در خاک هستند از بین بروند و گیاهان زیادی هم توان رشد کردن را از دست میدهند. حتی اگر بذری هم از گیاهان باقی مانده باشد زیر تایرهای آفرود سواران از بین میرود.
یکی از نقاط مورد علاقه آفرودسواران رمل یا شنزارهای کویر ایران است. این رملها مصداق همان طبیعتی است که در نگاه اول بدون زیست به نظر میرسند، اما این در حالی است که خود رمل نه تنها بستر رشد گیاهان است بلکه محل اختفای جانوران است.
انواع خزندگان مانند مارمولک و مار و لاکپشتها از رمل به عنوان پوششی برای مخفی شدن و تخمریزی استفاده میکنند. از طرفی با پنهان شدن زیر شنزار از آفتاب فرار میکنند. گونه لاکپشت خشکی به وفور زیر لاستیکها از بین میروند. مارمولکها و مارهای زیادی هستند که در زیر این چرخها از بین میروند.
محمد کاظمی فعال محیط زیست میگوید:باید قوانین و مقرارت ویژهای برای آفرودسواران تصویب کرد که در هر مکانی نتوانند حرکت کنند و تنها در مناطقی خاص بتوانند حرکت کنند.
وی ادامه داد: عبور اجسام سنگین از زمین باعث کوبیده شدن خاک میشود و ماشینهای آفرود جز اجسام سنگین محسوب شده و باعث میشود که رشد گیاهان در خاک کوبیده شده متوقف شود یا منطقه دیگر برای رشد گیاهان مناسب نباشد.
کاظمی ادامه داد: به طور مثال نوری که در آنجا روشن میشود برای حشرات مشکل ایجاد میکند، طبیعت فقط خرس، پلنگ و آهو نیست و حشرات هم مهم هستند و کارکرد بسیاری دارند، خصوصاً در فصل بهار اگر در کویر نوری بیندازید میبینید چقدر حشره و سوسک جمع میشوند و متعاقب آن از بین میروند.
این فعال محیط زیست افزود: نور چراغهای ماشینها باعث اختلال در خواب شبانه حیوانات میشود و حتی زیست شبانه بعضی از حیوانات را به خطر میاندازد. یا صداهای بلند باعث سکته پرندگان و فرار آنها از روی تخم خواهد شد. فصل بهار موقع زادآوری حیوانات است، تصور کنید یک حیوان را که در حال شیردهی است، اما صداهای مهیب باعث میشود او از محل فرار کند در حالی که نوزادان او توان فرار به نقاط صعبالعبور را ندارند؛ بچه در آن محل میماند و اگر از بیغذایی از بین نرود برای همیشه مادر خود را از دست داده، چون حیوان ترسیده دیگر به آن محل باز نمیگردد.
وی ادامه داد: این ماشینها در جنگلها با سرعت فراوان حرکت میکنند و بسیاری از جانوران را در زیر چرخهای خود له میکنند اگر هم در گل گیرکنند با بستن سیمهای قوی به درختان سعی میکنند خود را از باتلاق نجات دهند. متاسفانه آفرود سواری در ایران قانونمند نیست و این افراد به راحتی به مکانهای مختلف ورود میکنند و نابودی بسیاری از زیستگاهها و جانوران را در پی دارند.
منبع: فارس