کوچه چهنو مشهد، راه‌آبِ کهنِ شهر که قدمتش به قبل دوره قاجار می‌رسد اختصاص ۷۰ هکتار زمین رهاشده برای محرومیت‌زدایی در منطقه ۴ شهرداری مشهد ثبت تردد بیش از ۲ میلیون وسیله نقلیه در مبادی ورودی و خروجی خراسان رضوی در آبان ۱۴۰۳ حاجی‌بگلو: ورود تفکر جهادی و بسیجی به هر عرصه‌ای، رفع گره‌ها و پیشرفت حتمی را به دنبال دارد تأکید شهردار مشهد بر همکاری همه‌جانبه شهرداری با سازمان بسیج شهرداری مشهد + فیلم مدیرعامل سازمان همیاری شهرداری‌های خراسان رضوی منصوب شد (۵ آذر ۱۴۰۳) خدمت بهتر با سیره و اخلاص بسیجی ثبت‌نام اعتکاف ماه رجب در حرم امام‌رضا(ع) آغاز شد (۵ آذر ۱۴۰۳) + لینک شهردار مشهد مقدس: پایه اصلی قوت و قدرت دفاعی کشور‌های اسلامی بسیج است نقش کلیدی مساجد در توسعه و مدیریت شهری همیاری خیران شهریار برای سازندگی در مشهد کشف و جمع‌آوری ۱۳ انشعاب غیرمجاز آب از یک مجتمع ویلایی در گلبهار مشهدِ بسیجی، امن‌تر و زیست‌پذیرتر است پاسخ گویی مسئولان اتوبوس رانی مشهد با حضور در خیابان عمار یاسر ۱۲۵ عملیات اطفای حریق توسط آتش نشانان مشهدی طی یک هفته دوازدهمین نمایشگاه تخصصی مدیریت شهری مشهد | نوآوری‌ها و فناوری‌های جدید در خدمت شهروندان+ فیلم استاندار خراسان رضوی: برای جبران عقب‌ماندگی‌ها راهی جز عبور از مسیر اقتصاد دیجیتال نداریم آغاز فعالیت کافه بازی‌ها در بوستان‌های بانوان مشهد (۳ آذر ۱۴۰۳) یادی از حاج حسین ملک، بزرگ‌ترین واقف تاریخ معاصر ایران | مردی که افسانه نبود دردسر‌های ترافیک شهری در خیابان مهندس مشهد
سرخط خبرها

تامین نیاز آبی فضای سبز مشهد با پساب تصفیه شده

  • کد خبر: ۲۳۸۶۲۲
  • ۲۱ تير ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۶
تامین نیاز آبی فضای سبز مشهد با پساب تصفیه شده
براساس آخرین آمار‌ها و اطلاعات از وضعیت فضا‌های سبز مشهد، همه ۶۸۰۰ هکتار پارک و فضای سبز این کلان‌شهر به ۲۶‌میلیون مترمکعب آب نیاز دارد تا همچنان زنده و سرسبز بماند.

به گزارش شهرآرانیوز، تأمین این حجم از آب تا چندسال گذشته مشکلی برای شهرداری نبود، اما خشک‌سالی‌های ادامه‌دار و قرارگرفتن مشهد در وضعیت قرمز کم‌آبی و در‌اولویت‌قرارگرفتن تأمین آب شرب دست به دست هم داد تا ۶ میلیون مترمکعب کسری آب برای آبیاری فضای سبز ثبت شود و تأمین آب هم برای این فضا به یک چالش برای مدیریت شهری تبدیل شود.

خط انتقال ۱۵‌کیلومتری پساب از پرکندآباد به نمایشگاه

خشک‌کردن بخشی از پارک‌ها و فضا‌های سبز شهری و پیدا‌کردن منابع جدید مثل پساب برای زنده‌نگه‌داشتن ۶۸۰۰ هکتار فضای سبز، دو راهی بود که جلوی پای مدیریت شهری قرار داشت و شهرداری هم سراغ راه دوم، یعنی استفاده از پساب برای آبیاری فضای سبز رفت و پروژه‌های ریز‌و‌درشتی برای این کار به‌سرعت تعریف کرد؛ از خرید بیست‌وپنج‌ساله پساب گرفته تا احداث خط انتقال پساب از پرکند‌آباد و ساخت تصفیه‌خانه‌های لوکال. 

در‌این‌بین، اما خط انتقال پانزده‌کیلومتری پساب از تصفیه‌خانه پرکندآباد به مخزن ۵۰ هزارمتر‌مکعبی نمایشگاه و ساخت تصفیه‌خانه آزادی، دو پروژه مهمی هستند که از زمستان سال گذشته مصوبه آنها از شورای شهر بیرون آمد و کار ساخت آنها هم همان‌موقع آغاز شد. این دو پروژه آبی شهرداری، روی هم حدود ۲‌هزار‌میلیارد تومان برای مدیریت شهری هزینه دارند. 

شاید همه مناطق مشهد به‌نوعی با چالش تأمین آب برای فضای سبز درگیر باشند، اما منطقه‌های غربی شهر مثل ۹‌و ۱۰ و ۱۱ و ۱۲ بیش از هرجای دیگری با این چالش دست‌وپنجه نرم می‌کنند؛ چون برخلاف دیگرمناطق شهر، به هیچ منبع آبی پایداری متصل نیستند و آن‌طور‌که مسئولان شهری اعلام کردند، مشکل آبیاری فضای سبز این چهار منطقه پرجمعیت و پر فضای سبز شهر با یک خط لوله پانزده‌کیلومتری انتقال پساب تا حد زیادی حل‌و‌فصل می‌شد. 

این خط لوله پساب تصفیه‌شده را از تصفیه‌خانه پرکندآباد به مخزن ۵۰ هزار‌مترمکعبی در میدان نمایشگاه منتقل می‌کند و بعد از آن این آب میان چهار منطقه شهرداری توزیع می‌شد. لایحه ایجاد و ساخت این خط لوله یازدهم دی‌ماه ۱۴۰۲ و در صدمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر مشهد بررسی شد و با اکثریت آرا به تصویب رسید و فقط دو ماه بعد از این مصوبه و در ۲۰‌اسفند‌ماه عملیات اجرایی خط لوله انتقال پساب از پرکندآباد به صورت رسمی آغاز شد. 

اجرای این خط لوله پانزده‌کیلومتری آن‌طور‌که همان زمان اعلام شد، قرار است هجده‌ماهه به پایان برسد و شهرداری برای آن حدود ۱۵۰۰‌میلیارد تومان هزینه خواهد کرد. خط لوله انتقال پساب از پرکندآباد براساس گفته‌های مهدی یعقوبی، معاون محیط‌زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد ظرفیت انتقال ۱۲۵۰‌لیتر بر ثانیه پساب را دارد و اجرایی‌شدن آن باعث می‌شود تا چهار منطقه‌۹‌و ۱۰ و‌۱۱ و‌۱۲ به یک منبع آبی پایدار متصل شوند و بخش زیادی از مشکلات آنها برای آبیاری فضای سبز، حل و فصل شود. 

حدود سه سال پیش ایده ساخت تصفیه‌خانه‌های لوکال و تصفیه پساب برای آبیاری فضای سبز شهر بالاخره در مشهد عملیاتی شد و اسفند‌۱۳۹۹ تصفیه‌خانه پیشرفته لوکال چهل‌بازه افتتاح شد تا بخشی از آب مورد نیاز فضای سبز و بوستان‌ها به‌ویژه در غرب مشهد از این طریق تأمین شود. 

آزادی یکی از پیشرفته‌ترین تصفیه‌خانه‌های لوکال مشهد

با‌این‌همه، اما شرایط آبی کشور و مشهد به‌اندازه‌ای وخیم و تأمین آب برای فضای سبز شهر به‌قدری سخت شد که شهرداری پروژه‌های ساخت سایر تصفیه‌خانه‌های لوکال شهر را در دستور‌کار قرار داد و به صدر فهرست پروژه‌های شهری برد. تصفیه‌خانه لوکال آزادی اولین تصفیه‌خانه از بین چهار پروژه‌ای بود که دی‌ماه سال گذشته شورای شهر مجوز ساخت آن را به شهرداری داد. 

آزادی که یکی از پیشرفته‌ترین تصفیه‌خانه‌های لوکال مشهد است، ۱۴۰لیتر بر ثانیه ظرفیت دارد و شهرداری برای ساخت آن که از اسفندماه آغاز شده است، باید حدود ۶۰۰‌میلیارد تومان هزینه کند؛ هزینه‌ای که البته به نفع شهر و فضای سبز است، چون تصفیه‌خانه‌های لوکال در محل تولید فاضلاب احداث می‌شوند و در همان محل نیز به بهترین شکل ممکن فاضلاب را تصفیه و پساب تولیدی را در شبکه جداسازی تزریق می‌کنند تا به مصرف فضای سبز برسد.

با این روش از میلیارد‌ها تومان هزینه انتقال فاضلاب به پایین‌دست شهر‌ها و انتقال مجدد پساب به بالادست برای مصارف جلوگیری می‌شود و علاوه بر آن خطرات زیست محیطی به حداقل می‌رسد.

احداث تصفیه‌خانه‌ها برای نجات فضای سبز مشهد

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->