معاون امنیتی وزیر کشور: صنعت و کشاورزی یزد سهمی از آب انتقالی از کوهرنگ ندارند صدور هشدار سطح زرد هواشناسی خراسان رضوی در پی پیش‌بینی ناپایداری جوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) افزایش بارش باران در خراسان رضوی و مشهد در نیم‌سال آبی نسبت‌به مدت مشابه تکمیل ظرفیت اقامتی خراسان رضوی به ۶۰درصد رسیده است بیش از ۷ میلیارد ریال وجه اضافه دریافتی به مسافران نوروزی ۱۴۰۴ عودت یافت بامداد پرحادثه در خراسان رضوی | گازگرفتگی ۱۵ نفر در فریمان و درگز (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) چرایی عدم دسترسی بیماران هموفیلی به فاکتور ۹ در تعطیلات نوروزی انجام بیش از ۵۴ هزار بازدید بهداشتی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد  (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) ۶ گیاه موثر در درمان التهاب مفاصل نشانه‌های داغ کردن مغز چیست؟ تأمین ۱۰۵ قلم کمبود‌های دارویی مورد نیاز بیمارستان‌ها در طرح سلامت نوروزی رئیس پلیس راهور مشهد: ترافیک در ورودی‌ها و خروجی‌های مشهد پرحجم، اما روان است (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) آیا متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از فروردین ماه ۱۴۰۴ اجرا می‌شود؟ تغذیه مناسب برای حفظ سلامت کلیه‌ها پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم روند افزایش دما تا فردا راهکار‌های پیشگیری و درمان گزیدگی‌های آزاردهنده امدادگران هلال احمر خراسان رضوی در ۱۹۶ حادثه نوروزی امدادرسانی کردند گذر اسکان نوروزی در مدارس خراسان رضوی از مرز نیم میلیون نفر جابه‌جایی نیم‌میلیون مسافر در فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد در نوروز ۱۴۰۴ | افزایش ۱۰ درصدی پرواز‌ها تشخیص آلزایمر و میزان پیشرفت آن با آزمایش خون پیش‌بینی بارش باران در استان‌های غربی کشور (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) حادثه در یک شهربازی تهران| ۳۱ نفر نجات پیدا کردند در پی حمله یک سگ ولگرد ۹ نفر در سبزوار مصدوم شدند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم بارش‌های رگباری تا پایان هفته اسکان بیش از ۱۰۲ هزار زائر در فضا‌های آموزشی مشهد | آیا مدارس مشهد در روز شنبه (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) تعطیل است؟ صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی کشور در پی تشدید بارش باران (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) «اوتیسم»، درخودماندگی خاموش | از هر ۷۰ نوزاد، یک نفر به اوتیسم مبتلا می‌شود علت تعطیلی دانشگاه‌های یزد در روز‌های شنبه و یکشنبه (۱۶ و ۱۷ فروردین ۱۴۰۴) چیست؟ انفجار مین در سردشت یک مصدوم بر جای گذاشت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) آیا رژیم غذایی پرنمک خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد؟ زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری تا حد امکان از رانندگی خودداری کنند
سرخط خبرها

جزایر گرمایی چیست؟

  • کد خبر: ۲۴۱۰۹۳
  • ۰۴ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۴
جزایر گرمایی چیست؟
سازه‌هایی مانند ساختمان‌ها، جاده‌ها و سایر زیرساخت‌ها گرمای خورشید را بیشتر از مناظر طبیعی مانند جنگل‌ها و بدنه‌های آبی جذب می‌کنند و دوباره ساطع می‌کنند.
لیلی رحمانی
خبرنگار لیلی رحمانی

به گزارش شهرآرانیوز؛ به دلیل تمرکز زیاد این ساختار‌ها و کمبود فضای سبز در شهرها، این مناطق به "جزایر" با دمای بالاتر نسبت به مناطق دورتر تبدیل می‌شوند. این کیسه‌های گرما را "جزایر گرما" می‌نامند. جزایر گرمایی می‌توانند تحت شرایط مختلف از جمله در طول روز یا شب، در شهر‌های کوچک یا بزرگ، در مناطق حومه شهر، در آب و هوای شمالی یا جنوبی و در هر فصلی تشکیل شوند.

مناطق مرطوب و شهر‌هایی با جمعیت زیاد و متراکم‌، بیشترین تفاوت دما در ساعات مختلف را تجربه می‌کنند. پیش‌بینی می‌شود که اثر جزیره گرمایی در آینده با تغییر و رشد ساختار، وسعت فضایی و تراکم جمعیت مناطق شهری تقویت خواهد شد.

علل ایجاد جزایر گرمایی

جزایر گرمایی در نتیجه عوامل متعددی تشکیل می‌شوند؛ کاهش مناظر طبیعی در مناطق شهری. درختان، پوشش گیاهی و بدنه‌های آبی به ترتیب با ایجاد سایه، تعرق آب از برگ‌های گیاه و تبخیر آب‌های سطحی، هوا را خنک می‌کنند. سطوح سخت و خشک در مناطق شهری مانند پشت‌بام‌ها، پیاده‌روها، جاده‌ها، ساختمان‌ها و پارکینگ‌ها نسبت به مناظر طبیعی سایه و رطوبت کمتری ایجاد می‌کنند و در نتیجه باعث افزایش دما می‌شوند.

مواد متعارف ساخته‌شده توسط انسان که در محیط‌های شهری استفاده می‌شوند مانند پیاده‌رو‌ها یا سقف‌ها، انرژی خورشیدی کمتری را منعکس می‌کنند و در مقایسه با درختان، پوشش گیاهی و سایر سطوح طبیعی، گرمای خورشید را جذب و ساطع می‌کنند. اغلب، جزایر گرمایی در طول روز ساخته می‌شوند و پس از غروب خورشید به دلیل انتشار آهسته گرما از مواد شهری، مشخص‌تر می‌شوند.

هندسه شهری 

ابعاد و فاصله ساختمان‌ها در یک شهر بر جریان باد و توانایی مواد شهری برای جذب و انتشار انرژی خورشیدی تأثیر می‌گذارد. در مناطق به‌شدت‌توسعه‌یافته، سطوح و سازه‌های مسدودشده توسط ساختمان‌های مجاور به توده‌های حرارتی بزرگی تبدیل می‌شوند که نمی‌توانند گرمای خود را به‌راحتی آزاد کنند. شهر‌هایی با خیابان‌های باریک و ساختمان‌های بلند به دره‌های شهری تبدیل می‌شوند که می‌تواند جریان باد طبیعی را که اثرات خنک‌کننده‌ای به همراه دارد، مسدود کند.

گرمای تولیدشده از فعالیت‌های انسانی وسایل نقلیه، واحد‌های تهویه مطبوع، ساختمان‌ها و تأسیسات صنعتی همگی گرما را به محیط شهری ساطع می‌کنند. این منابع گرمای اتلاف تولیدشده توسط انسان یا انسان‌زایی می‌توانند به اثرات جزیره گرمایی کمک کنند.

شرایط آب‌وهوایی آرام و شفاف نیز با به‌حداکثررساندن میزان انرژی خورشیدی که به سطوح شهری می‌رسد و به‌حداقل‌رساندن مقدار گرمای قابل انتقال، منجر به جزایر گرمایی شدیدتر می‌شود. برعکس، باد‌های قوی و پوشش ابر، تشکیل جزیره گرمایی را سرکوب می‌کنند.

ویژگی‌های جغرافیایی نیز می‌توانند بر اثر جزیره گرمایی تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، کوه‌های نزدیک می‌توانند مانع رسیدن باد به یک شهر شوند یا الگو‌های باد ایجاد کنند که از یک شهر می‌گذرد.

ویژگی‌های جزایر گرمایی

جزایر گرمایی معمولاً با اختلاف دمای بین شهر‌ها نسبت به مناطق اطراف اندازه‌گیری می‌شوند، هرچند دما در داخل شهر نیز می‌تواند متفاوت باشد. برخی مناطق به دلیل توزیع نابرابر ساختمان‌های جاذب گرما و پیاده‌رو‌ها گرم‌تر از مناطق دیگر هستند، در حالی که سایر فضا‌ها در نتیجه درختان و سرسبزی خنک‌تر می‌مانند. این تفاوت‌های دما جزایر حرارتی درون‌شهری را تشکیل می‌دهند. در نمودار اثر جزیره گرمایی، پارک‌های شهری، برکه‌ها و مناطق مسکونی خنک‌تر از مناطق مرکزی شهر هستند.

به طور کلی، دما در سطح زمین و در هوای جوی بالاتر از سطح شهر متفاوت است. به همین دلیل دو نوع جزیره حرارتی وجود دارد: جزایر حرارتی سطحی و جزایر حرارتی جوی. نحوه شکل‌گیری، تکنیک‌های مورداستفاده برای شناسایی و اندازه‌گیری، تأثیرات و تا حدی روش‌های موجود برای خنک‌کردن این دو مدل از جزایر حرارتی متفاوت است.

جزایر حرارتی سطحی

این جزایر گرمایی به این دلیل تشکیل می‌شوند که سطوح شهری مانند جاده‌ها و پشت‌بام‌ها نسبت به بسیاری از سطوح طبیعی گرما را به میزان بیشتری جذب و منتشر می‌کنند. جزایر حرارتی سطحی در طول روز که خورشید می‌تابد، شدیدترین حالت را دارند.

جزایر گرمای جوی

این جزایر گرمایی در نتیجه هوای گرم‌تر در مناطق شهری در مقایسه با هوای سردتر در مناطق دورتر ایجاد می‌شوند. جزایر گرمایی جوی از نظر شدت بسیار کمتر از جزایر حرارتی سطحی متفاوت هستند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->