به گزارش شهرآرانیوز، «شهدای غریب اسارت» عنوانی است که به جمعی از غریبترین رزمندگان و هموطنان ما اطلاق میشود که همانند نام خود، غریب بودهاند و در غربت نیز به شهادت رسیدهاند؛ رزمندگانی که در زندانهای رژیم بعث عراق و پیش از آزادی از اسارت، دعوت حق را لبیک گفتهاند. تاکنون بیش از هزار و ۸۰۰ شهید غریب اسارت در کشور شناسایی شدهاند و اتفاقاً جمعی از این شهدا نیز متعلق به استان خراسانرضوی بودهاند. آنچنان که یاوری، دبیر کنگره شهدای غریب اسارت استان خراسانرضوی، به شهرآرانیوز میگوید «تاکنون ۶۰ شهید غریب اسارت در استان خراسانرضوی شناسایی شدهاند که ۳۱ شهید مربوط به مشهد و ۲۹ شهید از سایر شهرستانهای استان بودهاند».
اما امروز و در آستانه فرارسیدن سالروز شهادت حضرت رقیه(س)، نخستین اجلاسیه شهدای غریب اسارت استان خراسانرضوی با حضور جمعی از خانوادههای شهدای غریب اسارت، آزادگان و ایثارگران در تالار قدس حرم مطهر رضوی برگزار شد.
در بخشی از برنامه این اجلاسیه، محمدجواد زمردیان، دبیر ملی کنگره شهدای غریب اسارت، گزارشی از فعالیت این کنگره از زمان شکلگیری ارائه کرد. کنگرهای که حدود ۲ سال است فعالیت ستادی خود را در کشور آغاز کرده است و آغاز این جریان هم به جلسه جمعی از آزادگان با شهید آیتالله رئیسی بازمیگردد که نسبت به غربت و کمتوجهی به شهدای غریب در اسارت، گلایههایی کرده بودند و شهید رئیسی هم دستور میدهد که این موضوع به صورت ویژه پیگیری شود.
زمردیان گفت: این شهدا بر اساس گزارش صلیبسرخ جهانی به گونههای مختلف نیز به شهادت رسیدهاند؛ برخی بر اثر ضربوشتم توسط نیروهای بعثی، برخی بر اثر وضعیت بسیار نامناسب بهداشتی محیط و برخی نیز به دلیل مجروحیتها و عدم رسیدگی به وضعیت جسمی آنها شهید شدهاند.
وی افزود: تاکنون، هزار و ۸۵۴ شهید غریب اسارت شناسایی شدهاند که ۱۵۹ نفر از آنها مردم عادی و بدون سلاحی بودند که در جریان تهاجم رژیم بعث به اسارت درآمده بودند. حتی پیکر ۸۳ شهید غریب اسارت هنوز به کشور بازنگشته است.
زمردیان با اشاره به تلاشهای صورتگرفته برای شناسایی شهدای غریب اسارت، خاطرنشان کرد: متأسفانه حتی از چگونگی شهادت جمعی از این شهدا نیز اطلاع چندانی در دست نیست.
وی تأکید کرد: این، وظیفه آزادگان جنگ تحمیلی است که کمک کنند تا ابعاد بیشتری از زندگی و شهادت این عزیزان برای مردم روشن شود. این مظلومیتها و شهادتها باید توسط آزادگان تبیین شود.
حجتالاسلام مهدی حسنزاده نامقی، مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان خراسانرضوی نیز در سخنان کوتاه، آزادگان را افرادی دانست که به تأسی از حضرت زینب(س)، رنج و دشواری را تحمل کردند و زمینهساز ظهور هستند.
وی شهدای غریب اسارت را نماد مقاومت و پیروزی و جهاد تبیین معرفی کرد که میتوانند در فتنههای آخرالزمانی، الگویی برای مؤمنان باشند.
گفتنی است در بخش پایانی این مراسم، از خانوادههای شهدای غریب اسارت استان تجلیل شد.
همچنین در این مراسم، از کتاب «کوچ بیبازگشت پرستوها» که مشتمل بر معرفی اجمالی شهدای غریب استان خراسانرضوی است، رونمایی شد.