به گزارش شهرآرانیوز، نشست اعضای هیئت نمایندگان و رؤسای کمیسیونهای تخصصیمشورتی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسانرضوی و جمعی از فعالان اقتصادی این استان با اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، صبح جمعه (۲۶ مردادماه) در اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد.
تبیین دغدغههای بخشی خصوصی حوزه صنعت و معدن در بحث اصلاح قوانین، اجرای مقررات مترقی و نظارت بر آنها، مهمترین چالشهای پیش روی فعالان اقتصادی در این بخش، الزامات توسعه صنعتی و معدنی و... موضوعات شاخصی است که در این نشست مطرح شدند.
در این نشست، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: در سالهای اخیر، برای بهبود وضعیت نرخگذاری ارز در کشور اتخاذ شده، اما به دلایلی، هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.
مصطفی طاهری اظهار کرد: در بحث سیاستهای ارزی به این نتیجه رسیدیم که به غیر از بخشهای خاصی از تولید ازجمله پتروشیمی، مابقی صنایع باید ارز حاصل از صادرات خود را در «سامانه توافقی» عرضه کنند. این سامانه بهمثابه بازار است و نرخ ارز در آن، براساس توافق طرفین تعیین میشود.
وی عنوان کرد: این موضوع قبل از درگذشت آیتالله رئیسی در حال تدوین بود؛ اما در حال حاضر متوقف شده و امیدواریم بتوانیم بار دیگر اجرا و ابلاغ آن را به کار بیندازیم.
به گفته وی، در مجلس گذشته تلاش نمودیم در قانون برنامه هفتم توسعه ریلگذاری لازم را برای قرارگرفتن در مسیر توسعه انجام دهیم. در کمیسیون صنایع و معادن هیچگاه پشت درهای بسته تصمیمگیری نکردیم و این روال در دوره کنونی هم تداوم خواهد یافت.
طاهری تأکید کرد: قوانین مؤثر بر بخشهای صنعت، معدن و تجارت باید بار دیگر مطالعه شود.
وی افزود: تلاش ما در کمیسیون صنایع و معادن مجلس، بهحداقلرساندن قطع انرژی در صنایع است. در بحث رفع ناترازی گاز نیز واردات گاز از روسیه برای صنایع در دستورکار قرار دارد.
به گفته عضو کمیسیون صنعت مجلس، در این زمینه تأکید بر ایجاد زنجیرههای گوناگون از گاز استحصالی به منظور ایجاد ارزشافزوده است.
در ادامه، سیدجواد حسینیکیا، عضو دیگر کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به صادرات ریالی از استان خراسانرضوی به کشورهای همسایه گفت: بازار بخشی از صادرات این استان، کشورهای افغانستان و پاکستان است و تجار خراسانی در قبال صادرات به این کشورها، ریال دریافت میکنند؛ لذا رفع تعهد ارزی برای صنایع این استان مشکلزاست و باید استثنائاتی در این باره در نظر گرفته شود.
همچنین میثم ظهوریان، نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی، گفت: سهم اندک خراسانرضوی از واحدهای صنعتی بزرگ باعث کاهش سهم این استان از تولید ناخالص داخلی شده و آن را به پنج درصد رسانیده است. از سویی، سهم بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط از اقتصاد استان افزایش یافته و این مهم، تابآوری صنایع استان ما را نسبت به تغییرات پایین آورده و این واحدها فشار مالی و اقتصادی زیادی را متحمل میشوند.
احسان قاضیزادههاشمی، دیگر عضو و نماینده مجلس شورای اسلامی، در این نشست یادآور شد: زنجیره صنایع معدنی خراسانرضوی باوجود معادن متعدد و غنی آن کامل نیست. با اینکه مواد معدنی خراسانرضوی خوراک بسیاری از واحدهای صنعتی دیگر استانهاست و این استان خدماترسانی زیادی به صنایع بزرگ کشور دارد، خودش از خدمات دیگر استانها کمبهره است.
نماینده مردم فریمان و سرخس در مجلس شورای اسلامی افزود: تکمیل زنجیره فولاد از عمدهترین درخواستهای ماست. این سرمایهگذاری همراهی دولت و کار مشترک با فعالان اقتصادی در حوزههای تولید ورق، آهن اسفنجی و دیگر محصولات وابسته به زنجیره فولاد را نیاز دارد.
به گفته وی، خراسانرضوی در تأمین گاز، مشکل اساسی دارد. در این شرایط در حال تقویت ارتباطمان با کشور ترکمنستان هستیم تا خط ارتباطی موجود در این زمینه گسترش یابد؛ کار تصفیه گاز ترش بایستی در این استان انجام شود و مذاکرات در این زمینه با کشور ترکمنستان نیز در حال انجام است.
قاضیزادههاشمی افزود: اجرای خط ۱۱ گاز عسلویه و انتقال انرژی از جنوب به خراسانرضوی از عمدهپروژههایی بوده که در حال پیگیری است.