به گزارش شهرآرانیوز، تعریفش را زیاد شنیده بودم. علاوه بر گستردگی، به پذیراییهای خاص خود معروف بوده است. هر زائری که یک بار گذرش به «موکب سلطانی» در میدان فردوسی مشهد افتاده است، سال بعد هم سعی کرده از این فضای معنوی بهره ببرد. موکبی که سهسال پیش از سوی بنیاد بهرهوری موقوفات آستانقدسرضوی راهاندازی شده و سعی کرده هر آنچه در اختیار زائران میگذارد، در شأن کرامت و میزبانی امامرضا(ع) که خود به سلطان سریر ارتضا معروف است، باشد.
هرکس نامش را بشنود برای بارنخست، بههیچوجه گمان نمیبرد این موکب، ذیل مجموعه آستانقدسرضوی برپا شده باشد و باید پسوند یا پیشوندی مثل «رضوان» یا «رضا» و «رضوی» داشته باشد؛ اما این موکب نامش «سلطانی» است.
مسئول موکب سلطانی در پاسخ به این سؤال که چرا عنوان موکبی که مربوط به آستانقدسرضوی است، چنین نامی دارد، میگوید: سهسال گذشته سنگبنای این موکب توسط شهید مالک رحمتی، زمانی که رئیس وقت بنیاد بهرهوری موقوفات بود، گذاشته شد. اسمهای متعددی پیشنهاد شد که در ابتدا عنوان «رضوی» انتخاب شد و سال بعد همزمان با ولادت امامرضا(ع) عنوان «سلطانی» پیشنهاد شد و با همین نام کار خود را ادامه داد.
آرش فرزادنیا ادامه میدهد: یکی از القاب حضرترضا(ع)، «سلطان سریر ارتضا» است و در دیوارنوشتههای حرممطهررضوی لفظ «سلطان» نیز به کار برده شده است. دوستانی که پای موکب بودند گفتند اگر قرار است جَلوت و ظهوری از این لقب در میزبانی زائران و مجاوران صورت گیرد، جایش اینجاست؛ موکبی که تمام مجموعههای اقتصادی آستانقدس متولی برپایی آن هستند و میتواند این عنوان را به نمایش بگذارد.
همهچیز تمیز و مرتب است؛ صف زائران برای گرفتن غذا، بخش اسکان، نظم خادمان و خدمات بهداشتی. پاکبانهای موکب دائم در حال نظافت هستند تا اطراف موکب از جهت ظاهری هم تمیز باشد.
سردر بزرگ موکب که روی آن با حروف درشت نوشته شده است «سلطانی» و با چراغهای قرمز رنگ تزئین شده است، در وسط میدان فردوسی خودنمایی میکند و ناخودآگاه زائران را به سوی خود میکشاند.
وقتی وارد بخش اسکان میشوم، یاد موکبهای اربعینی میافتم که حسوحال خوبی داشت و دلت میخواست برای چند دقیقه هم که شده، توقفی کوتاه داشته باشی.
اینجا حتی برای آویزانکردن لباسها و وسایل زائران در کنار سرویسبهداشتی فکر شده و رختآویز با پایه سنگی کنار سرویسبهداشتی سیار قرار داده شده است. همچنین ظرفشویی بزرگ و تمیز در محوطه استراحتگاه وجود دارد.
خادمها از زائرانی که به استراحتگاه موکب میآیند، پذیرایی میکنند؛ گاهی با چای شیرین، گاهی با کیکوآبمیوه، گاهی با میانوعده و گاهی با غذاهای مخصوص در وعده صبحانه، نهار یا شام.
بسته به زمان حضور زائر، غذای هر زائر متفاوت است. امکان خواب در موکب هم وجود دارد و اگر زائری بخواهد بخوابد پتو و بالش در اختیارش قرار میدهند.
خدماتی که در این موکب برای زائران در نظر گرفته شده در سه بخش پذیرایی، اسکان و برنامههای فرهنگی خلاصه میشود که برگزاری نماز جماعت و مراسمهای آئینی و عزاداری، نواها و تزئین موکب در بخش فرهنگی قرار میگیرد.
فرزادنیا با بیان اینکه فعالیت موکب در سهشب پایانی از ساعت ۷ صبح تا ۱۲ شب ادامه دارد میگوید: روزانه بیش از ۱۵۰ هزار وعده غذا شامل صبحانه، میانوعده قبل ناهار، ناهار، میانوعده عصر و شام در موکب سلطانی توزیع میشود. زائران به دلیل انتساب این موکب به حضرترضا(ع)، نگاه ویژهای به آن دارند و غذاها و خوراکیها را متبرک میدانند. اکرام زائر در این موکب اولویت ماست به همین دلیل غذای خوب و باکیفیت طبخ میشود.
وی با تأکید بر اینکه همه کسانی که در موکب سلطانی خدمت میکنند، خودشان را خادم امامرضا(ع) میدانند، میافزاید: به صورت کلی بیش از ۵۰۰ نفر از همکاران و خانوادههایشان در بنیاد بهرهوری موقوفات آستانقدسرضوی برای خدمت در این موکب ثبتنام کردند که روزانه ۲۵۰ خادم آقا و خانم در موکب حضور دارند و در بخشهای مختلف، خدمت میکنند.
این موکب به گفته مسئولش، ظرفیت پذیرش ۸۰۰ زائر برای اسکان شبخواب دارند، اما به دلیل اینکه از حرممطهررضوی دور است، اینجا بیشتر به یک ایستگاه بینراهی تبدیل شده و زائران به صورت دائم در آن حضور ندارند.
اگر این روزها در شهر قدم بزنید و سری به موکبها بزنید، بعضی از آنها علاوه بر خدمتی که به زائرین و مجاورین میدهند، گعدهها و نشستهای فرهنگی نیز برپا میکنند، درحالیکه نیازی به این کار نیست و برپایی موکب، خود یک حرکت عظیم فرهنگی است که میتواند باعث ایجاد محبت نسبتبه امام در دل زائران شود.
فرزادنیا نیز بر این عقیده است و تعریف میکند: قبل از اینکه موکب راهاندازی شود، عدهای گفتند رسالت بنیاد بهرهوری موقوفات آستانقدسرضوی، فرهنگی و تبلیغی نیست و چرا ورود میکنید؛ اما وقتی موکب برپا شد و خدمات را دیدند که به بهترین شکل ممکن از زائران پذیرایی میکند و امکانات رفاهی خوبی در اختیارشان میگذارد، تولیت وقت و دیگر مدیران درخواست ادامه کار را داشتند.
«تکریم زائر در موکبی که نشان از جلوت سلطانیت امامرضا(ع)، داشته باشد، مهم است. سعی کردیم بهترین خدمات را به لحاظ پذیرایی، نحوه پذیرایی، مدت زمان در مهماننوازی از زائران به کار بگیریم.» این جملات فرزادنیاست که نشان میدهد به تکریم زائر که خود نشانی از رسم مهماننوازی حضرت است، توجه ویژه دارند و به همین دلیل است اگر یک بار گذرت به این موکب بیفتد، دلت میخواهد باز هم آن را تجربه کنی.
فرزادنیا میگوید: چه افتخاری در این دنیا بزرگتر از اینکه خادم زائران سلطان سریر ارتضا آن هم در این ایام باشیم. این فرصت مغتنم و بزرگی است و امکان کسب فیض را برای همه ما فراهم کرده است. امید که این افتخار و توفیق تداوم یابد.
فاطمهزینب از اسفراین خراسانشمالی به اینجا رسیده است. از روز بعد اربعین، پیادهرویاش را آغاز کرده و پس از طی کیلومترها راه، دیروز صبح به مشهد رسیده است.
وقتی از او میخواهم حسش را از رسیدن به مشهد امامرضا(ع) در موکب سلطانی برایم شرح دهد، میگوید: نذر کردهام هرساله پیاده در این ایام به پابوسش بیایم. هر جا که رسیدهام، به شوق رسیدن به حرمش نفس تازه کردهام. بارها از شوق زیارتش گریستهام. سالهای گذشته هم قبل رسیدن به حرم در موکب سلطانی استراحت میکردم و از اینجا خودم را برای دیدار یار آماده میکردم. این موکب خدمات بینظیری دارد، تمیز و منظم است و بوی حرم امامرضا(ع) در اینجا به مشام میرسد.
علی، پاکبان جوانی که لباس مشکی بر تن دارد و بیوقفه مشغول نظافت فضای موکب است میگوید: من اینجا نوکر و خدمتگزار امامرضا(ع) هستم و هر زبالهای که از زمین برمیدارم و یا خدمتی که به زائر میکنم، به شوق امامرضا(ع) است امیدوارم او این نوکری را از من قبول کند.