هشدار سطح نارنجی هواشناسی برای تشدید گرما در خراسان رضوی و ۳۰ استان دیگر عروسک‌های لبوبو چطور برای نسل زد تبدیل به یک نماد اجتماعی شد؟ تشخیص زودهنگام افسردگی با یک دماسنج ساده! آیا ادارات بوشهر روز‌های سه‌شنبه و چهارشنبه (۷ و ۸ مرداد) تعطیل است؟ درباره انواع خطرناک بیماری هپاتیت و راه های پیشگیری و درمان | عفونت زرد فشار خون خودتان کم نشود آقای وزیر! مسقف شدن پارکینگ‌های عمومی با پنل‌های خورشیدی رئیس سازمان محیط زیست: بحران‌های محیط زیستی با راهکارهای ضربتی برطرف نمی‌شوند خودداری برخی مشاوران املاک از ارائه برگه رسمی معامله | قولنامه هست، اما هولوگرام ندارد! به فرد گرمازده آب‌قند و شربت ندهید ذخایر خونی خراسان رضوی رو به کاهش است رئیس سازمان هواشناسی: خشکسالی با بارورسازی ابر‌ها درمان نمی‌شود آیا استعفای رئیس صندوق بازنشستگی کشوری صحت دارد؟ خسارت ۱۴ هزار میلیارد تومانی مصرف دخانیات بر نظام سلامت زمین لرزه ۴ ریشتری در عسلویه بوشهر (۵ مرداد ۱۴۰۴) اهدای عضو بانوی جوان مرگ مغزی در مشهد به ۶ بیمار زندگی دوباره بخشید (۵ مرداد ۱۴۰۴) ویدئو | ورود گرد و خاک شدید به مشهد از سمت جاده کلات (۵ مرداد ۱۴۰۴) رئیس سازمان نظام پرستاری کشور مطرح کرد: کاهش میزان مهاجرت پرستاران | فوق‌العاده خاص روی میز دولت مانده است آمادگی هلال احمر خراسان رضوی برای خدمت‌رسانی در ایام اربعین ضرورت اصلاح جدی ساختار هیئت‌های بدوی و تجدیدنظر تامین اجتماعی در مشهد و خراسان رضوی پیش‌بینی دقیق هواشناسی با برج راداری مشهد بازنشستگان خطاب به مدیرعامل تأمین‌اجتماعی: مگر معوقات بازنشستگان چقدر است که پرداخت آن را چهار ماه عقب انداخته‌اید ورود حدود ۳۰ هزار معلم جدید به مدارس از مهر ۱۴۰۴ | ادامه فعالیت ۴۰ درصد از فرهنگیان بازنشسته کشف محموله بزرگ مواد اولیه ساخت موادمخدر صنعتی توسط پلیس مرزبانی از معوقات حقوق فروردین ۱۴۰۴ بازنشستگان تأمین‌اجتماعی چه خبر؟ مرمت قدیمی‌ترین مدرسه تاریخی کاشمر از ابتدای مرداد ۱۴۰۴ شر مهندس سارق از  سر خودرو‌های مشهد کم شد موزه ملی ملک پس از جنگ ۱۲ روزه بازگشایی شد (۵ مرداد ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

خرید جهیزیه طبق قانون بر عهده عروس است یا داماد؟

  • کد خبر: ۲۵۱۰۰۷
  • ۲۵ شهريور ۱۴۰۳ - ۲۲:۱۳
خرید جهیزیه طبق قانون بر عهده عروس است یا داماد؟
برای شروع زندگی مشترک اسباب و لوازمی مورد نیاز است که به آن جهیزیه می‌گویند. تهیه این لوازم در عرف اغلب ایرانیان از سوی خانواده عروس انجام می شود. اما سوال اینجاست که آیا طبق قانون مدنی از مصادیق نفقه بوده و بر عهده مرد است؟

به گزارش شهرآرانیوز، یکی از دغدغه‌های خانواده‌های دختردار تهیه جهیزیه است. با توجه به وضعیت تورم برخی از این خانواده‌ها سال‌ها کار می‌کنند تا بتوانند جهیزیه دختر را خریداری کنند و بسیاری از دختران به علت نداشتن توانایی خرید آن از ازدواج امتناع می‌کنند. این درحالی است که تهیه وسایل مورد نیاز زندگی طبق قانون وظیفه مرد است و مورد ملزم است با توجه به نیاز‌های متعارف و متناسب با وضعیت زن جهیزیه را تهیه نماید. در این خصوص نظر دکتر محمدعرفان وکیل دادگستری را جویا شدیم.

قانونگذار تکلیف تهیه جهیزیه را مشخص کرده

دکتر عرفان تهیه جهیزیه را از جمله مسائل حاشیه‌ای عقد نکاح دانسته و در توضیح آن گفت: «برای ازدواج قواعد اصلی و فرعی حاکم است که قانونگذار با توجه به مسائل مطرحه روز قوانینی متناسب با آن پیش‌بینی کرده است. یکی از این مسائل، تهیه جهیزیه است که منشا بسیاری از اختلافات پیش از ازدواج و پس از آن است. در این مورد قانون‌گذار، تکلیف را مشخص کرده و در ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی ضمن تعریف نفقه تهیه وسایل زندگی را نیز از مصادیق نفقه قید کرده است.»

وی در ادامه اظهار داشت: «در این ماده قانونی در توضیح نفقه آمده "نفقه، عبارت است از همه نیاز‌های متعارف و متناسب با وضعیت زن، از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض. " بنابراین جهیزیه جزو موارد نفقه به حساب می‌آید. درحالیکه عرف از قدیم الایام مسئولیت تهیه جهیزیه را بر عهده زن میداند؛ بنابراین این مسئله‌ای است که زوجین باید توافیق کنند که طبق عرف زن جهیزیه را تهیه کند یا طبق قانون مرد و یا اینکه با هم و مشترکا تهیه کنند. مصادیق جهیزیه نه در عرف و نه شرع تعیین نشده و هر یکی از زوجین بر اساس نیاز مالی خود وسایلی را برای زندگی مشترک تهیه می‌کنند. چنانچه طبق قانون مرد تهیه کند باید با نظر کارشناس رسمی دادگستری جهیزیه‌ای در شان زن تهیه نماید و تا زمانیکه اثاثیه لازم را تهیه نکند زن موظف به تمکین نیست.»

هزینه حمل جهیزیه

این وکیل دادگستری پس از توضیح نظر قانون در خصوص جهیزیه در مورد هزینه‎های حمل جهیزیه گفت: باتوجه به اینکه ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، تهیه جهیزیه را بر عهده مرد دانسته و از مصادیق نفقه زن است، مسئول پرداخت هزینه حمل جهیزیه نیز مرد و خانواده او هستند. با این وجود بهتر است زن و مرد برای پرداخت این هزینه‌ها توافق کنند.

لیست خرید جهیزیه را مکتوب کنید

متاسفانه هر روز دادخواست‌های بسیاری برای درخواست استرداد جهیزیه مطرح می‌شود. یکی از مشکلاتی که در این بین مطرح است، لیست جهیزیه است. دکتر عرفان برای رفع این مشکل گفت: بهتر است هر یک از زوجین لیستی از اثاثیه‌ای که خرید کرده اند تهیه کرده و با قید جزئیات به امضای خانواده عروس و داماد برسد. بهتر است دو شاهد که عموما از مرد‌های اقوام داماد هستند نیز ذیل آن را امضا کنند تا لیست جهیزیه وجهه قانونی داشته باشد. با استناد به این لیست در موارد دادخواست استرداد جهیزیه میتوان موارد قید شده در لیست را درخواست کرد.

وی در توضیح مواردی که لیست جهیزیه تهیه نشده باشد گفت: «در این مواقع چنانچه بحث استرداد جهیزیه مطرح شود، در صورت اثبات مالکیت با استناد به فاکتور‌های موجود، شهادت شهود و سایر امارات موجود وسایل برگردانده می‌شود در غیر این صورت دادگاه حکم به تقسیم اموال داده و آن دسته از اموال که عرفا از آن مردان است را در مالکیت مرد وآن دسته که عرفا از آن زنان است را در مالکیت زن، قرار می‌دهد و اقدام به صدور حکم درخصوص استردادآن‌ها میکند.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->