نشست مشترک استاندار خراسان رضوی با ائمه جمعه و علمای اهل تسنن عراقچی: رفتارهای تحریمی اروپا در قبال ایران مبنای قانونی ندارد آمار شهدای لبنان به سه هزار و ۴۸۱ نفر رسید (۲۷ آبان ۱۴۰۳) نماینده جنبش حماس در ایران: آینده فلسطین بدون صهیونیست‌ها رقم خواهد خورد حریم هوایی ترکیه بر روی رئیس رژیم صهیونیستی بسته شد ورود کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به ادعا‌های بدون سند پالیزدار کمیسیون تلفیق مجلس اتمام بررسی بخش درآمدی بودجه ۱۴۰۴ را اعلام کرد دیدار سفیر جانباز ایران در لبنان با رهبر معظم انقلاب+فیلم اسلامی: به هر قطعنامه جدیدی علیه ایران پاسخ می‌دهیم بیانیه حزب الله لبنان در تشریح حملات موشکی گسترده به رژیم صهیونیستی (۲۷ آبان ۱۴۰۳) ابعاد جدید درز اطلاعات از دفتر «نتانیاهو» افشا شد ولایتی: روی کار آمدن ترامپ تاثیری بر سیاست خارجی ایران ندارد پزشکیان: حفظ منابع طبیعی جزو خط قرمز‌های ماست دکتر مهدی سنایی به سمت مشاور سیاسی رئیس جمهور منصوب شد مسئول رسانه ای حزب الله لبنان در بمباران رژیم صهیونیستی به شهادت رسید علی‌اصغر طهماسبی استاندار گلستان شد+ سوابق سه فروند شناور حمل کالای قاچاق در مرز‌های دریایی سیستان و بلوچستان توقیف شد (۲۷ آبان ۱۴۰۳) «مسعود امامی یگانه» استاندار اردبیل شد + سوابق وزیر دفاع ایران با دبیر شواری عالی امنیت ملی سوریه دیدار کرد تسلیت رهبر معظم انقلاب اسلامی به داوود میرباقری آیت‌الله علم‌الهدی: جریان رهبری مانع ارتجاع در مسیر انقلاب است | حملات وحشیانه اسرائیل نشان از استیصال اوست رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: دادگاه‌های صلح موجب کاهش فرایند دادرسی خواهد شد پزشکیان: اقتصاد دریامحور در برنامه‌های توسعه‌ای کشور اولویت دارد وزیر دفاع ایران با رئیس‌جمهور سوریه دیدار کرد (۲۷ آبان ۱۴۰۳) مرز بین‌المللی مهران به علت سرشماری عمومی در عراق، مسدود خواهد شد انتقاد شدیدالحن کوچک‌زاده از ظریف در دولت چهاردهم + فیلم وزیر دفاع ایران با رئیس ستاد مشترک ارتش سوریه دیدار کرد (۲۷ آبان ۱۴۰۳) پزشکیان «روز ملی عمان» را تبریک گفت
سرخط خبرها

حاکمان بخوانند و نخوابند!

  • کد خبر: ۲۵۵۴۱
  • ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۸
  • ۱
حاکمان بخوانند و نخوابند!
فرید مدرسی - روزنامه‌نگار
هر روز با اتفاقاتی روبه‌رو می‌شویم که نه‌تنها شهروندان عادی، بلکه حاکمان، تصمیم‌گیران، سیاست‌گذاران، دولتمردان و کنشگران را بهت‌زده می‌کند؛ گویا هیچ‌گاه احتمال رخ‌دادن آن را پیش‌بینی نکرده بودند: ناهنجاری‌های ناشناخته، اعتراضات نامعلوم، تغییرات منطقه‌ای و جهانی دور از ذهن، مهاجرت‌های جغرافیایی، اعتقادی و سیاسی شتاب‌زده، مؤتلفان دشمن‌شده یا فروریختن اصول و مبانی در عرصه‌ها و موضوعات مختلف. این مسئله جامعه را مضطرب و آرامش مطلوب را می‌گیرد و در همین ایام نیز با آن روبه‌رو شده‌ایم. این امر از «عارضه‌ای بزرگ» خبر می‌دهد؛ نشناختن دقیق امروز و پیش‌بینی‌نکردن احتمالات فردا و تک‌بعدی‌دیدن تغییرات و تحولات پیرامون، رنگارنگی را سیاه و سفیدکردن و از مشاهده آن عاجزشدن.
در واقع امور و پدیده‌های اجتماعی و انسانی مبنای ریاضی و همواره شرایط، مسائل و راه‌حل‌ها ثابت ندارند. سازمان انسانی زنده و پیچیده است و هر لحظه شرایط جدید، مسائلی نو را می‌آفریند و نیاز به راه‌حلی دیگر است و کلید دیروز، قفل امروز و قطعا فردا را باز نمی‌کند. گاهی باید پیش‌فرض‌های دیروز را بایگانی کرد و به فرضیه‌های جدید اندیشید. پیش‌نیاز فهم این وضعیت، شناخت رخداد‌هایی است که تنها بخشی از آن ظاهر است و باقی آن در لایه‌های زیرین جامعه یا درون پدیده‌ها رشد و زندگی می‌کند؛ لایه‌هایی که تنها به امور اجتماعی بازنمی‌گردد و سیاست، فرهنگ، اقتصاد و حتی دیپلماسی و روابط بین‌المللی را دگرگون می‌کند و نمی‌توان با راه‌حل‌های گذشته به اتفاقات امروز و فردا پاسخ داد. تک‌سلول‌های تغییر را باید تک‌تک یافت، مشاهده کرد و فهمید تا کلیت آن را درک کرد.
پدیده‌های انسانی، مبنایی فیزیکی ندارند. هر پدیده را نمی‌توان با هر پدیده هم‌شکل مقایسه کرد و برای هر دو راهکاری مشترک ابداع کرد. پدیده‌ها تک‌عاملی نیستند که با تک‌راهکاری رخ دهند که انتظار داریم؛ گاهی نتیجه‌ای دیگر و غیرمنتظره اتفاق می‌افتد. اگر به نقطه الف در پدیده‌ای فشار بیاوریم، آن پدیده ممکن است در راستای فشار ما عمل نکند و به دیگر سو رود، زیرا آن پدیده در دل مجموعه عوامل و شرایطی قرار دارد که فشار در نقطه الف را پاسخ می‌دهند و برایند پاسخ آن نیست که ما انتظارش را داریم و ممکن است دقیقا به‌سوی ما بازگردد.
سوژه‌ها و پدیده‌های علوم‌انسانی اگرچه موجوداتی زنده هستند، اما مبنایی زیست‌شناختی ندارند و نمی‌توان شناخت‌نامه ثابت برای آنان نوشت و بر آن اساس دستورالعمل تجویز کرد. زیرا هر آن این پدیده‌ها تغییر می‌کنند و ما با موجودات جدیدی روبه‌رو می‌شویم که همان چیزی است که تا دیروز به آن «جیم» می‌گفتیم، اما «جیم» دیروز، «جیم» امروز و فردا نیست، موجودی جدید شده، با انتظارات، نیاز‌ها و راهکار‌های دیگر است و ماهیتش تغییر بنیادین یافته است.
اگر حاکمان، سیاست‌گذاران، دولتمردان و کنشگران می‌خواهند هر روز شگفت‌زده نشوند و با پاک‌کردن مسائل، چشم بر تدوین راهکار‌های مؤثر نبندند، دیگران را مقصر ندانند، حکم بر توبیخ و طرد ندهند، پوشش رسانه‌ای را ممنوع نکنند یا خلاف واقع به ‌رسانه‌ها نگویند، بر پدیده‌ها خط بطلان نکشند و در یک کلام، جامعه انسانی را بفهمند و با آن تعامل کنند و بهترین تدبیر و مدیریت را برگزینند؛ بهتر است چند پارگراف بالا را بار دیگر بخوانند و نخوابند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
0
0
کو سواد خواندن
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->