تبدیل اتاق‌های اندیشه‌ورزی به سازمان‌های تحقیقاتی و مشاوره‌ای ‎ کمیسیون امنیت ملی مجلس خواستار برکناری ظریف با ورود دیوان عدالت اداری شد محسنی‌ اژه‌ای: نگذارید کار مردم در تعطیلاتی که پیش می‌آید، زمین بماند عارف: ناترازی انرژی، ضربه سنگینی به صنعت می‌زند سیدحسن خمینی: از آسیب‌های جهان امروز این است که دین را شُل می‌گیریم ویدئو| گردش شبانه و قهوه نوشی وزیر خارجه ترکیه و ابومحمد الجولانی در دمشق بازگشایی سفارت عربستان در افغانستان (۲ دی ۱۴۰۳) توزیع برخی مواد غذایی در پروازهای داخلی و خارجی ممنوع شد نتانیاهو علیه انصارالله یمن یاوه‌گویی کرد ویدئو| محمد الجولانی با کت و شلوار و کراوات با وزیر خارجه ترکیه دیدار کرد وزارت خارجه اتهامات دادگستری آمریکا علیه تبعه کشورمان را رد کرد ابراز امیدواری مشاور امنیت ملی آمریکا برای توافق ترامپ با ایران جزئیات سرنگونی جنگنده آمریکایی توسط انصارالله یمن (۲ دی ۱۴۰۳) عراقچی: رژیم صهیونیستی علیرغم همه جنایات و تجاوزات خود نتوانسته به اهداف شیطانی خود دست یابد دیدار و گفتگوی وزیر خارجه ترکیه با الجولانی در دمشق قتل یک راننده روس در ایران | بیانیه سفارت مسکو در تهران پیش‌بینی راه‌حل مشکل ناترازی کشور در برنامه هفتم توسعه آیت‌الله علم‌الهدی: حضرت فاطمه (س)، بنیان‌گذار جریان مقاومت است | شهدای فاطمیون، رهروان صدیق مکتب فاطمی رئیس‌جمهور در مراسم تجلیل از مقام زن شرکت کرد | پزشکیان: حقوق افراد را باید مستقل از جنسیت‌ها حفظ کرد تعیین شروط انتشار دلایل ردصلاحیت داوطلبان انتخابات شوراها در مجلس شورای اسلامی دیدار مداحان اهل بیت (ع) با رهبر معظم انقلاب اسلامی | حضرت آیت الله خامنه ای: ملت ایران هر کسی که مزدوری آمریکا را بکند، لگدمال خواهد کرد| نیروی نیابتی نداریم + فیلم و عکس (۲ دی ۱۴۰۳) قالیباف: ناترازی انرژی در کمیسیون‌های تخصصی بررسی شود | بودجه ۱۴۰۴، اقدامات معیشتی مثبتی خواهد داشت «سکینه سادات پاد»، دستیار رئیس‌جمهور استعفا داد اتاق اندیشه‌ورزی استان خراسان رضوی با حکم استاندار تشکیل شد+معرفی اعضا استاندار خراسان رضوی به دیدار مادر شهید رئیسی رفت حمله هوایی شدید به صنعاء واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام خشونت‌آمیز در آلمان روسیه: حمله اوکراین به کازان ناشی از شکست در صحنه نبرد است
سرخط خبرها

حزب کارگزاران منتقد جدی سیاست‌های رهبری اصلاح‌طلبان/ داستان اختلاف در جریان اصلاح‌طلبی

  • کد خبر: ۲۶۴۵۶
  • ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۷
حزب کارگزاران منتقد جدی سیاست‌های رهبری اصلاح‌طلبان/ داستان اختلاف در جریان اصلاح‌طلبی
اظهارات کرباسچی در انتقاد از شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان و به‌ویژه محمد خاتمی با واکنش‌های زیادی روبه‌رو شد.
به گزارش شهرآرانیوز، اختلافات در جریان اصلاح‌طلب به گونه‌ای پیش می‌رود که برخی فعالان این جریان احتمال جدایی گروه یا گرو‌هایی از اصلاح‌طلبان را مطرح می‌کنند. بحث‌ها در هفته‌های اخیر به سمت‌وسویی رفته که حتی محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات، که مهم‌ترین چهره اصلاح‌طلب و به نوعی رهبر این جریان به حساب می‌آید مورد انتقاد شدید در درون این جریان قرار گرفته است. اتفاقی که در سال‌هایی اخیر کمتر دیده شده است.

اوایل اردیبهشت ماه عبدالواحد موسوی‌ لاری، نایب‌رئیس شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان، طی نامه‌ای خطاب به محمدرضا عارف از سمت خود در این شورا استعفا کرد. هر چند موسوی لاری علت اصلی استعفای خود را کسالت و مشکلات جسمانی اعلام کرده، اما بخش پایانی استعفانامه او کمی درباره علل این استعفا ایجاد تشکیک کرد. آنجایی که موسوی لاری ضمن اشاره تلویحی به شکست اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس یازدهم، از لزوم بازنگری در ساختار‌ها و سازوکار‌های اجماعی اصلاح‌طلبان و پررنگ شدن نقش احزاب و تشکل‌ها سخن گفت.

پس از استعفای موسوی لاری بحث دامنه‌داری میان اصلاح‌طلبان شکل گرفت که آیا سازوکار رهبری اصلاحات و به ویژه شورای عالی سیاست‌گذاری سازوکار و مناسبی برای این جریان است یا باید در آن تغییراتی ایجاد کرد؟

منتقدان شورای عالی اصلاحات معتقدند «اصلاحات باید اصلاح شود و شورای عالی سیاست‌گذاری که از یک مقام ستادی به یک حزب تبدیل شده بود، بازسازی شود و ذیل احزاب قرار گیرد.»

این منقتدان دلیل شکست سنگین انتخاباتی اصلاح‌طلبان را عملکرد ضعیف شورا می‌دانند.

متن استعفای موسوی لاری نیز در واقع این مطلب را القا می‌کرد که او نیز از منتقدان عملکرد شورایی است که خود نایب رئیس آن بوده است البته این موضوع از سوی او به نوعی رد شد.

محمدرضا عارف ریاست شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان را بر عهده دارد و پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ او به نوعی مؤثرترین چهره در اتخاذ سیاست‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان بوده است.

داستان اختلافات و احتمال طلاق در جریان اصلاح‌طلب

شورش کارگزاران

جدی‌ترین منتقد شورای عالی اصلاح‌طلبان حزب کارگزاران سازندگی است. حزب کارگزاران در سال‌های اخیر از هر فرصتی برای زیر سؤال بردن عملکرد شورای استفاده کرده است از نکات جالب توجه این است که هیچ وقت نیز از شورای سیاست‌گذاری  خارج نشده است.

پس از استعفای موسوی لاری روزنامه سازندگی ارگان حزب کارگزاران در این باره نوشت: «استعفای موسوی لاری قدم اول برای بازسازی اصلاحات بوده و قدم بعدی نیز می‌تواند استعفای محمدرضا عارف و سپردن این مسئولیت به فردی باشد که آشنا به سیاست و کار تشکیلاتی است.»

حمله کارگزاران به عارف و شورای سیاست‌گذاری به همین‌جا ختم نشد و غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب، در گفت‌وگویی گلایه‌های صریحی را مطرح کرد.

دبیرکل کارگزاران در بخش‌هایی از مصاحبه خود که بیشتر تحلیل و جنجال را در پی داشت، گفت: «با شخصیت‌های محترم سیاسی هم رودربایستی نداشته باشیم. مثلا این که آقای دکتر عارف یک وقتی نامزد ریاست‌جمهوری شدند و اصلاح‌طلبان به هر دلیلی دنبال آقای روحانی رفتند نباید باعث این شود که بخواهیم جبران کنیم و بگوییم که او حتما رئیس شورای عالی باشد. آقای عارف اگر می‌تواند در شورای عالی اصلاحات، فراکسیون امید یا هر جایی نقش برجسته ایفا کند باید از او حمایت کنیم، اما اگر در عمل دیدیم که شخصیت اجرایی با توانایی برقرار کردن یک سازوکار فعال را ندارد باید تعارف را کنار بگذاریم.»

او به خاتمی هم اشاره کرد و افزود: «درباره بقیه بزرگان هم همین طور است. حتی دیگر کسانی که شاید برای ما کاریزما بوده و شخصیت مورد علاقه ما باشند. حالا آقای خاتمی یا هر کدام از رفقا. اگر به خاطر شخصیت‌های بزرگوار و خصلت‌های قابل تحسینی که دارند، به خاطر این که نمی‌توانند به هیچ‌کسی نه بگویند و … نباید تعارف داشته باشیم. ما باید به فکر مجموعه کشور، مردم و نظام باشیم. ما به همه شخصیت‌ها احترام گذاشته و دستشان را می‌بوسیم، اما در عرصه سیاست به این شکل نمی‌توان پیش رفت.»

حزب کارگزاران مدت‌هاست با برخی اقدامات اصلاح‌طلبان زاویه پیدا کرده است. این موضوع بیشتر در انتخاب شهردار تهران خود را نشان داد. کارگزاران از همان ابتدا خواستار شهرداری محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران، بود که با مخالفت دیگر احزاب و شخصیت‌های مؤثر اصلاح‌طلب همچون عارف و حزب اعتماد ملت روبه‌رو شد. نهایتا شورای شهر تهران سه بار مجبور به تغییر شهردار شد. حزب کارگزاران این وضعیت را ناشی از اشتباهات بزرگ شورای عالی سیاست‌گذاری و حزب اتحادملت دانست.

کارگزاران در انتخابات مجلس نیز با شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاحات زاویه پیدا کرد. این حزب معتقد به ارائه لیست بود، اما شورای سیاست‌گذاری به دلیل رد صلاحیت‌های گسترده نامزدهای اصلاح‌طلب تصمیم گرفت لیست انتخاباتی اعلام نکند. محمد خاتمی نیز معتقد به عدم ارائه لیست انتخاباتی برای مجلس بود. نهایتا برخی احزاب کوچک اصلاح‌طلب و حزب کارگزاران لیست انتخاباتی ارائه کردند و شکست سنگینی خوردند.
 
 
داستان اختلافات و احتمال طلاق در جریان اصلاح‌طلب
 

پس‌لرزه‌های سخنان کرباسچی

اظهارات کرباسچی در انتقاد از شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان و به‌ویژه محمد خاتمی با واکنش‌های زیادی روبه‌رو شد. عده‌ای معتقدندکه حزب کارگزاران در حال دور شدن از اکثریت اصلاح‌طلبان است و مایل است هر طور شده به ساختار قدرت نزدیک شود. منتقدان کارگزاران این حزب را متهم به «سازش‌کاری» می‌کنند. حتی می‌گویند این حزب به دنبال حمایت از علی لاریجانی، رئیس کنونی مجلس و سیاستمدار اصولگرا، برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است. موضوعی که برای اصلاح‌طلبان به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست.

حسین نورانی‌نژاد، سخن‌گوی حزب اتحاد ملت، در واکنش به اظهارات کرباسچی گفت: «تقسیم‌بندی اصلاح‌طلبان به پارلمانتاریست‌ها و جامعه محور‌ها واقع نماتر است. پارلمانتاریست‌ها نیز در مواجهه با نیرو‌های ضد اصلاحات، به دو دسته مقاومت گر و سازش گر تقسیم می‌شوند. حزب کارگزاران قائل به کوتاه آمدن و سازش با قدرت هستند.»

مصطفی تاج‌زاده، معاون سیاسی وزارت کشور دولت اصلاحات، هم توئیتی کنایه‌آمیز از کرباسچی خواست تا دیدگاه‌های خود را به نام اصلاحات اعلام نکند. تاج‌زاده نوشت: «حق آقای کرباسچی است که در انتخابات ۱۴۰۰ هم شرکت کند و حتی به تبلیغ آقای لاریجانی بپردازد، اما به اسم کارگزاران، و نه به نام اصلاح‌طلبان. باتوجه به رأی‌ندادن بخشی از هم‌حزبی‌ها در انتخابات ۹۸، قانع‌کردن اعضا و هواداران به رأی‌دادن و حمایت از نامزد نیابتی اولویت دارد.»
 
انتقادات از کرباسچی آن‌قدر زیاد بود که حسین مرعشی، سخن‌گوی حزب کارگزان، ناچار به عذرخواهی شد. مرعشی بر لزوم همکاری میان اصلاح‌طلبان تأکید کرد. او به هم‌حزبی‌های خود و دیگر اصلاح‌طلبان توصیه کرد به «شرایط پیچیده کشور» توجه داشته باشند.

سخن‌گوی کارگزاران گفت: «فریاد کشیدن در رسانه‌ها، یکدیگر را به انواع و اقسام مطالب متهم کردن و زیر سؤال بردن و تضعیف شخصیت‌هایی که در این شرایط می‌توانند پشتوانه و نقطه امیدی برای مردم باشند در هیچ سطحی پسندیده نیست.»

مرعشی افزود: «من به عنوان برادر کوچکی در حزب کارگزاران سازندگی ایران از بابت همه مطالبی که به وجود آمده از پیشگاه همه سیاسیون، اصلاح‌طلبان و مردم ایران عذرخواهی می‌کنم و امیدوارم بتوانیم در جهت همکاری‌های سازنده و مفید و افزایش اعتبار شخصیت‌های طراز اولی که باید در خدمت مردم و نظام باشند، بتوانیم کار‌های کشور را جلو ببریم.»

از طرف دیگر برخی از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب با دبیرکل حزب کارگزاران همراه شدند البته این گروه سعی کردند به نقد خاتمی و حتی عارف نپردازند، اما نسبت به عملکرد شورای سیاست‌گذاری معترض‌اند. محمدعلی وکیلی، نماینده اصلاح‌طلب تهران، با بیان اینکه شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان در انتخابات اخیر مجلس یازدهم مشروعیتش را از دست داده است، گفت: «ما نیازمند رونمایی نسخه‌ای از نئواصلاح‌طلبی هستیم در غیر این صورت نتیجه انتخابات ۱۴۰۰ هم اصولگرایانه خواهد بود.»

داستان اختلافات و احتمال طلاق در جریان اصلاح‌طلب

مثل دو فرهیخته طلاق بگیرید

در ادامه بحث‌ها پیرامون اختلافات اصلاح طلبان عباس عبدی، فعال سیاسی، خواستار «گفت‌وگوی آزاد» در این جریان سیاسی شد. او در یادداشتی تأکید کرد: «طعنه‌زدن و در یک جمله دستورالعمل صادر کردن که کی باید برود و کی باید بیاید و متلک‌پراکنی، نه تنها هیچ مشکلی را حل نمی‌کند که جز کدورت و افزایش فاصله‌ها نتیجه دیگری ندارد. متأسفانه این نحوه گفتار از سال ۱۳۸۴ و شاید هم پیش از آن آغاز شد.»

به گفته این فعال گفتار‌های بی‌منطق و تحریک‌آمیز به شدت ضد اصول پذیرفتنی اصلاحات است. او تأکید کرد: «باید از ادبیات سیاسی به معنای اعلام موضع و تضعیف یا دست انداختن طرف مقابل پرهیز کرد.»

او در بخش دیگری از یادداشت خود نوشته است «اگر اصلاح‌طلبان می‌خواهند که کماکان به صورت منسجم و واحد تصمیم بگیرند، باید راه آن را از طریق گفت‌وگوی آزاد پیدا کنند. در عین حال راه را باز بگذارند که دیگران اگر قانع نشدند مسیر خود را بروند، بدون اینکه انگ و برچسب به آن‌ها زده شود. ولی اگر گروهی هم پیدا شد که راه خود را جدا کرد و رفت، دیگر حق ندارد در صورت شکست تقصیر را به گردن دیگران بیندازد که چرا با ما همراهی نکردید؟»

به گفته عبدی «خلاصه اگر هم می‌خواهید طلاق بگیرید، مثل دو آدم فرهیخته باشید. برای جدا شدن نیاز به جنگ و جدل و خراب کردن یکدیگر نداریم تا توجیهی برای جدایی باشد.»
 
منبع: فرارو 
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->