رئیس سازمان بهزیستی: مدارس جدید با تمرکز بر مهارت‌های شغلی و سلامتی راه‌اندازی می‌شوند راهکارهایی برای کاهش نشانه‌های آزاردهنده حساسیت فصلی | بهار حساس‌ها زمان واریز حقوق فروردین ماه ۱۴۰۴ بازنشستگان تأمین اجتماعی، کشوری و لشکری اعلام شد + جدول تکذیب نقص موتور پرواز مشهد- رامسر (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) آلرژی بهاری هر لحظه شما را تهدید می‌کند زنگ خطر بلوغ زودرس کودکان | هشدار: این موسیقی‌ها خانمان‌سوزند! عذرخواهی، درس نخوانده ما و مسئولان! نوروز و دغدغه‌های مردم در ۱۵ روز ابتدای سال | از جای خالی متخصص‌ها تا نیمه‌فعال‌بودن ادارات پلمب ۲۲۴ مرکز متخلف تهیه و توزیع مواد غذایی در خراسان رضوی (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) مهم‌ترین چالش داروخانه‌ها در آغاز سال جدید تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ برای زنان بسیار مهم است زلزله ۷.۲ ریشتری پاپوآ گینه‌نو در اقیانوس آرام را لرزاند آیا معوقات حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در فروردین ۱۴۰۴ پرداخت می‌شود؟ غرق‌شدن کودک سه‌ساله در رودخانه کارون (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) هشدار پلیس به مسافران: ترافیک سنگین در جاده‌های خراسان رضوی و کلان‌شهرها ادامه دارد گردشگری نوروزی در اوج: ۴۰ درصد ایرانی‌ها به سفر رفتند تعمیرات موفقیت‌آمیز ایستگاه پمپاژ | آب، یکشنبه (۱۷ فروردین ۱۴۰۴) به یزد می‌رسد زاینده‌رود دوباره زنده شد | لحظه ورود آب به سی‌وسه پل اصفهان پس از خشکی طولانی + فیلم (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) توهین به مقدسات بی‌پاسخ نماند | دادستانی گرگان وارد عمل شد واژگونی خودرو در سبزوار خراسان رضوی | یک نفر جان باخت (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) زمین لرزه ۳.۹ ریشتری در بندرلنگه هرمزگان (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) پرونده حادثه حمله سگ به روستاییان بینق روی میز دادستان سبزوار پاسخگویی اورژانس به ۸۷۰ هزار تماس در طرح سلامت نوروزی نزاع خونین در روز طبیعت | شرور قبل از خروج از مرز دستگیر شد دُرنا؛ مهمان نوروزی مراتع گنبدکاووس بازدید ۴.۸ میلیونی مردم از آثار تاریخی در نوروز ۱۴۰۴ | تخت جمشید در صدر اماکن پربازدید نوروز در مجارستان جشن گرفته شد بارش باران و برف در جاده های مواصلاتی کشور + وضعیت ترافیکی دختر بچه گمشده اراکی هنوز پیدا نشده است + عکس ۲۷۷ هزار تهرانی هنوز از سفر برنگشته‌اند | بیش از ۵۳۰ میلیون تردد در جاده‌های کشور
سرخط خبرها

ملخ‌ها فوج‌فوج از راه می‌رسند

  • کد خبر: ۲۸۴۱۰
  • ۱۰ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۴
ملخ‌ها فوج‌فوج از راه می‌رسند
اسماعیل کهرم _ بوم‌شناس

ملخ و هجوم آن، از بلاهایی است که از قدیم مورد هراس مردم بوده است. بلاهایی مانند زمین‌لرزه، آتش و سیل و نیز جنگ و در قدیم،‌ هجوم اقوام غارتگر مانند مغول و تیمورلنگ، در یک ردیف شمرده می‌شدند.


شاید اگر دقیق‌تر نگاه کنیم، هجوم ملخ‌ها صدمات مهیب‌تری به محیط‌زیست و حتی انسان‌ها، وارد می‌کند. به قحطی و گرسنگی که  هجوم ملخ‌ها، برای انسان‌ها بوجود می‌آورد فکر کنیم و حتی اگر برای انهدام آنان از سموم مهلک استفاده شود. فکر کنیم که این سموم، چه تأثیرات مخربی بر هوا، خاک و آب خواهند داشت و بالاخره توده عظیم لاشه ملخ‌های مسموم چه تأثیری بر محیط خواهند داشت. در موارد مشابه در جنوب ایران، توده پرندگانی که در اثر استفاده از ملخ‌ها به عنوان طعمه، جان خود را از دست داده‌اند نمودار تخریب هرم غذایی و کشتار پرندگان با‌ارزش به خصوص بازهای شکاری شده است.


از قرن هفدهم میلادی، برای شناسایی گیاهان و جانوران به آنها یک نام علمی تخصیص داده شد مثلا نام علمی انسان(و یا نام لاتین) Homo sepian sepian است که به معنی انسان اندیشمند داناست. دقت کنید که این نام‌ها از زبان قدیمی لاتین گرفته شده که با زبان انگلیسی متفاوت است. این نام‌ها نشانگر خصوصیات جانور است. براین اساس، نام علمی ملخ زمینی ملخ اجتماعی است. shislocerco gregaria نام فامیل ملخ گله‌زی و یا اجتماعی است و تمایل آنها را به زندگی در دسته‌های بزرگ نشان می‌دهد. موجودات دسته‌زی و یا گله‌زی دو نوع هستند.

نوع اول آنها که در دسته‌های بزرگ زندگی می‌کنند و افراد هر کدام وظیفه خاصی را بر عهده دارند مانند مورچه‌ها و موریانه‌‌ها. حتی ما انسان‌ها هم در زمره این موجودات قرار می‌گیریم. دسته دیگر ظاهرا به این دلیل در دستجات بزرگ ظاهر می‌شوند که احساس امنیت می‌کنند و در صورت پیش‌آمدن خطر، شانس نابودی افراد در دسته‌های بزرگ کمتر است ولی در این دسته‌ها، افراد نقشی ایفا نمی‌‌کنند مانند دستجات ملخ‌ها، سارها، آهو‌ها و دسته‌های کل و بز و قوچ و میش به همین دلیل با هم جمع می‌شوند و به صورت دسته‌های بزرگ زندگی می‌کنند.


تصور کنید که در یک دشت چندین هزار ملخ به طور پراکنده زندگی می‌کنند. به خاطر حس امنیت که در حضور در گروه‌ها وجود دارد، ملخ‌ها گرد هم جمع می‌شوند و جزیره‌هایی از دسته‌های کوچک ملخ‌ها در دشت به وجود می‌آید.

این دسته‌ها در اثر تغذیه و نیز تولیدمثل،‌تعداد آنها زیاد می‌شود و دسته‌های کوچک به تدریج رشد  و فضای بیشتری را اشغال می‌کنند تا اینکه به تدریج به دسته‌های دیگر می‌پیوندند. در نتیجه تعداد ملخ‌‌ها در دسته‌ها زیادتر می‌شود و در اثر پیوستن این دسته‌ها جمعیت‌های پرتعداد از ملخ تشکیل می‌شود که هر کدام در روز به اندازه وزن خود تغذیه می‌کنند. یعنی 2گرم در روز! دسته‌های میلیاردی ملخ، به زودی همه گیاهان اطراف خود را مصرف می‌کنند و ناچارند برای یافتن غذای بیشتر دست به مهاجرت بزنند و هجوم آغاز می‌شود.

ملخ‌ها به سرعت مسافات بعید را طی می‌‌کنند. راه‌رفتن، جهیدن و پرواز کردن. ران‌های ملخ نصف وزن او را تشکیل می‌دهند و برای جهیدن و راه‌رفتن ساخته شده‌اند. دسته‌‌های ملخ گرسنه در روز حدود 150کیلومتر راهپیمایی می‌‌کنند. ممکن است چند روز را گرسنه طی طریق کنند ولی وقتی که به اولین مزرعه، باغ و یا بوستان برسند، تلافی آن را در می‌آورند! به معنی واقعی کلمه آرواره‌های آنان از بالا به پایین و از چپ و راست حرکت می‌کنند و گیاهان را خرد می‌کنند و می‌بلعند.


زمان لازم برای تجمع ملخ‌ها در یک دسته بزرگ مهاجم، 5 تا 7 سال و گاه بیشتر است ولی متأسفانه امسال در شرق آفریقا شرایطی به وجود آمد که ملخ‌ها زودتر دسته‌های بزرگ تشکیل دادند. این شرایط، باعث ایجاد بارندگی‌های متناوب در شرق آفریقا و در کشورهای سودان، اتیوپی، سومالی،کنیا، تانزانیا، زامبیا و... بود که موجب تکثیر و رشد گیاهان و طغیان ملخ‌ها شد.


نگاهی به کشور‌های صادرکننده ملخ، انسان را به یاد قحطی و گرسنگی می‌اندازد.
با وجود پیشرفت‌های علمی و تکنولوژی راهی برای جلوگیری از این بلا فعلا وجود ندارد مگر آنکه در زمانی که ملخ‌ها به صورت جزیره‌ای و تعداد کم هستند با آنها مبارزه شود.
یعنی وسعت‌‌های بسیار بزرگ از سمومی استفاده شود که برای محیط‌زیست مضرند. به فرموده سعدی: سرچشمه شاید گرفتن به بیل  / چون پر شد، نشاید گرفتن به پیل 

 
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->