مهدیه قمری| شهرآرانیوز؛ با وجود اینکه تابستان چند روزی است به پایان رسیده و جای خود را به فصل پاییز داده است، اما مشهد به واسطه وجود حرم مطهر رضوی، در تمام طول سال میزبان حجم بالایی از زائران و گردشگرانی است که از اقصی نقاط کشور و حتی خارج از کشور به این کلانشهر سفر میکنند. در این راستا موضوع «زیارت آسان و ساده» از جمله مواردی است که در سالهای اخیر بارها و بارها از سوی کارشناسان بر لزوم اجرای آن تأکید شده و اینک که در هفته گردشگری هستیم، پرداختن به توسعه زیرساختهای گردشگری در مشهد و سایر شهرستانهای خراسان رضوی میتواند در راستای لزوم اجراییشدن زیارت آسان و ارزان باشد؛ موضوعی که به گفته یوسف بیدخوری، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان، در دستور کار قرار گرفته است، اما این مقام مسئول در گفتگو با شهرآرانیوز بیان میکند: تا زمانی که مشکلات حوزه حملونقل رفع نشود، اقامت ارزان و ساده نیز فایدهای ندارد.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی با اشاره به اینکه در تمام دنیا تأمین زیرساختها به عهده دولت است و بعد از ارائه بودجه، بخش خصوصی برای مشارکت وارد مرحله اجرا میشود و سپس نوبت به سرمایهگذاران میرسد تا در تسریع طرحها و پروژهها اقدام کنند، میگوید: افتتاح هتلها و اقامتگاههای بومگردی در سالهای اخیر مشکل کمبود اقامتگاه را رفع کرده است. این مراکز اقامتی دارای تنوع قیمتی ارزان، متوسط و بالا هستند و زائران هر کدام از این مراکز اقامتی را بسته به شرایط اقتصادی خود و خانوادهشان، رزرو میکنند.
بیدخوری با اشاره به اینکه طی ده،پانزده سال اخیر، در حالی ۱۸۳ اقامتگاه بومگردی در خراسان رضوی مجوز رسمی اخذ کردهاند که مدل معماری آنها در شمال و جنوب این استان متفاوت است، یادآور میشود: یکی دیگر از مباحث توسعه زیرساختهای گردشگری، افزایش تعداد دفاتر رسمی مسافرتی و فعالیت رسمی آنها محسوب میشود که در این حوزه نیز با ارائه مجوز به متقاضیان تعداد دفاتر مذکور در این استان افزایش یافته است.
افزایش تعداد و مرمت سرویسهای بهداشتی، پارکینگها و پمپبنزینها از جمله زیرساختهای مهم دیگری محسوب میشود که به گفته معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، گردشگرانی که از طریق جاده به این استان سفر میکنند، به این زیرساختها نیاز دارند؛ لذا بخشی از این توسعه در مشهد توسط شهرداری مشهد و بخشی دیگر توسط اداره کل میراث فرهنگی استان انجام شده است.
بودجه اداره کل میراث فرهنگی حداکثر ۱۰۰ میلیارد تومان در سال است، این نکته را بیدخوری این طور تکمیل میکند: معمولاً نیمی از این بودجه به اداره کل اختصاص مییابد، علاوه بر این، بخش دیگری از بودجه اداره کل میراث فرهنگی استان از نیمی از بودجه زیارت اختصاص پیدا میکند که در مجموع رقم کمی است، اما مبلغی از این بودجه برای توسعه زیرساختهای گردشگری در خراسان رضوی اختصاص می یابد، باوجود اینها، باز هم این توسعه از طریق بودجه اداره کل میراث فرهنگی و حتی اختصاص بودجههای ملی اجرایی شده است.
او اما معتقد است: تا زمانی که مشکلات مربوط به حوزه حملونقل در کشور رفع نشود، توسعه زیرساختهای گردشگری فایدهای ندارد؛ زیرا علاوه بر اینکه مشکلات بسیاری در حوزه جادهها، فرودگاهها و خطوط راهآهن وجود دارد، از نظر وسایل نقلیه عمومی از جمله اتوبوس، قطار و هواپیما نیز مشکلات بسیاری وجود دارد و تا زمانی که این مشکلات رفع نشود، گردشگران نمیتوانند بهراحتی به خراسان رضوی سفر کنند.
بیدخوری حملونقل عمومی برونشهری را قلب صنعت گردشگری میداند و میافزاید: در زمانهای پیک مسافر از جمله نوروز و دهه پایانی ماه صفر که حجم زائران و گردشگران ایرانی و خارجی بالاست، سازمان و دستگاههای دولتی از جمله شهرداری، اوقاف، بسیج و... برای اقامت بهتر و بیشتر زائران و گردشگران به کمک میراث فرهنگی خراسان رضوی میآیند، اما متأسفانه در دیگر روزهای سال، به دلیل مشکلات سختافزاری و نرمافزاری در حملونقل عمومی برونشهری، عمدتاً زائران و گردشگران نمیتوانند بهراحتی به این استان سفر کنند و بیشتر مواقع ظرفیت هتلها با قیمتهای مختلف، خالی میماند.
او با تأکید بر اینکه عمدتاً مردم با خودروهای شخصی به مشهد سفر میکنند، متذکر میشود: با وجود اینکه متولی ساخت و مرمت جادههای خراسان رضوی نیستیم، اما سعی کردهایم با بخشی از بودجه استانی و ملی اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی، جادههای فرسودهای را که منتهی به مناطق گردشگری میشود، مرمت کنیم تا گردشگران راحتتر بتوانند در این مناطق حضور یابند.