شهرآرانیوز؛ تعداد سمنهایی که با مجوز رسمی در موضوعات مختلف فعالیت دارند، در کل کشور هر روز افزایش مییابد و این در حالی است که مسئولان مرتبط با این بخش در سالهای اخیر به آموزش سمنها و تخصصیشدن فعالیت آنها مبادرت ورزیدند. گرچه آمارهایی اعلامشده از سوی آنها نشان میدهد که اقبال سمنها به سوی موضوعات اجتماعی، سلامت، فرهنگ و علم و فناوری بیشتر است، اما در این آمارها خبری از فعالیت تخصصی سمنها در حوزه مدیریت شهری وجود ندارد؛ حال آنکه در حوزه خدمات و محیط زیست شهری، باز هم تعدادی از سمنها هستند که فعالیت دارند.
روز گذشته، مدیرکل مشارکتهای اجتماعی وزارت ورزش و جوانان از سمنهای برتر تقدیر کرد. آن طور که علی پارسانیا خبر داده، پیشنویس سند مشارکتهای اجتماعی جوانان در حالی آماده شده که بخشهایی از آن به آموزش سمنها و در نهایت تخصصیشدن آنها میپردازد. این را هم باید به این مقدمه اضافه کرد که سمنها در ۱۱ موضوع، شبکهسازی شدند و ۳۲۵ دبیرخانه استانی و ۱۱ دبیرخانه ملی به موضوع آموزشهای تخصصی سمنها اختصاص دارند؛ اما آیا تعداد سمنهایی که در حوزه مدیریت شهری فعالیت دارند، در این ۱۱ دبیرخانه ملی قرار دارند؟
چندی قبل، مدیرکل فرهنگی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی در جمع خبرنگاران به این موضوع اشاره کرد که بیش از ۱۱ هزار تشکل مردمی در این استان مجوز فعالیت از نهادهای مختلف دارند و ۷۰۰ مورد از آنها سازمانهای دارای مجوز از وزارت کشور هستند.
حجتالاسلام عماد دخانی مجموع سازمانهای مردمنهاد در خراسان رضوی را افزون بر ۷۰۰ سمن عنوان کرده است که ۱۲۰ تشکل گستره فعالیت استانی دارند و بقیه در شهرستانها فعالیت میکنند.
به گفته او، سمنهای استانی در هفت شاخه فعالیت دارند و حوزههای فرهنگی و بهداشت و درمان به ترتیب با ۳۵ و ۳۰ سمن بیشترین و سمنهای حوزه علم و فناوری نیز با ۵ تشکل کمترین فراوانی را در این مجموعه دارند.
حال سؤال اینجاست؛ آیا سمنهایی هم در مشهد به صورت تخصصی وجود دارند که در حوزه مدیریت شهری به کمک شهرداری مشهد بیایند؟
در پاسخ به این سؤال، جعفر سروری، دبیر دبیرخانه ترمیمی شهرداری مشهد، در گفتگو با شهرآرانیوز با اشاره به اینکه سمنها ظرفیت بالایی در کمک به شهرداری مشهد در حوزه مدیریت شهری دارند، اظهار میکند: سازمانهای مردمنهادی در مشهد هستند که بیشتر در حوزه محیط زیست و خدمات شهری فعالیت دارند، اما در حوزههایی از جمله سد معبر، شهری، پسماند، مبلمان شهری و... سازمان مردمنهادی که به صورت تخصصی فعالیت کند، در این شهر نداریم.
اما ماجرای فعالیت دبیرخانه ترمیمی شهرداری مشهد به نخستین مصوبه موجود در حوزه عدالت ترمیمی در سازمان ملل بازمیگردد. زمانی که این مصوبه در این سازمان مصوب شد، در کشور، مشهد به عنوان اولین شهر ترمیمی انتخاب شد که در ادامه در سال ۹۸ این دبیرخانه فعالیت خود را با هدف طراحی و اجرای مقررات و قوانین شهری به گونهای آغاز کرد که شهروندان با آرامش امورشان را پشت سر بگذارند. در این میان، نقش سمنها درراستای اجرای هدف این دبیرخانه پررنگتر میشود و بیشتر جلسات و برنامههایی که در این دبیرخانه برگزار میشود، با محوریت استفاده از ظرفیت سمنها در مدیریت شهری است. همه این موارد باعث میشود تا از دبیر دبیرخانه شهر ترمیمی شهرداری مشهد جویای آمار دقیق تعداد سمنهایی که در حوزه شهری فعالیت میکنند، بشویم. او در این خصوص میگوید: آمار دقیق را احتمالاً فرمانداری بداند؛ زیرا متولی ثبت و ارائه مجوز به سمنها فرمانداری مشهد است.
سروری بیان کرد: وقتی سمنها در حوزه مدیریت شهری میخواهند فعالیت کنند، باید قدرت لازم برای حمایت از شهروندان در حوزههای مختلف شهری را در کنار مسئولان بخشهای متنوع شهرداری داشته باشند تا مردم بدانند سمنها میتوانند در یکسری از موضوعات شهروندی به آنها کمک کنند. از سوی دیگر این سازمانهای مردمنهاد ظرفیت بسیار خوبی برای کمک به شهرداری در رفع مشکلات مختلف دارند.
مهدی ابراهیمی در گفتگو با شهرآرانیوز با اشاره به اینکه با تشکلهای مردمی که میتوانند سمنها را نیز در بربگیرند، به صورت مستمر نشست داریم تا بتوانیم از ظرفیت آنها برای رفع مشکلات حوزه اجتماعی شهرداری مشهد کمک بگیریم، بیان میکند: بیشتر سمنهایی که در حوزه اجتماعی فعالیت میکنند، به صورت غیرمستقیم به حوزه شهری نیز کمک میکنند؛ به عنوان مثال، تشکلهایی را که به صورت مردمی به نقد و بررسی و حوزه کاربردی رفع آسیبهای اجتماعی میپردازند، به عنوان سازمانهای مردمنهاد کمککننده به شهرداری مشهد در حوزه شهری نیز در نظر میگیریم.
معاون اجتماعی و مشارکتهای سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد در خصوص تفاوت فعالیت شوراهای اجتماعی محلات با سمنهای اجتماعی این طور توضیح میدهد: شوراهای اجتماعی محلات در واقع شورای مشورتی در هر منطقه برای شهرداری هستند، اما تشکلهای مردمی نقش ارائه مشکلات اجتماعی و نقد و بررسی آن را در فضای مجازی دارند.