به گزارش شهرآرانیوز؛ فاطمه عباسی در پنل علمیتخصصی «دسترسی به فناوری، نویدبخش مشارکت اجتماعی» با اشاره به ۲۴ مهر، «روز جهانی عصای سفید»، اظهار کرد: روزهای جهانی فرصتی است که دامنه توجه آحاد جامعه را به توانمندیها و مطالبات افراد دارای معلولیت، افزایش دهیم. اگر این نیازها و مطالبات به درستی تشخیص داده و محقق شود، نابینایان و کمبینایان میتوانند در عرصههای هنری، اجتماعی و فرهنگی و دیگر میادین، بدرخشند و فرد موثری در جامعه باشند.
وی بیان کرد: ما در سازمان بهزیستی یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر گروه هدف داریم که از میان این تعداد، ۲۴۰ هزار نفر دارای اختلالات بینایی و نابینایی هستند که شدت نوع معلولیت آنها بیشتر در طیف خفیف و شدید و بقیه در طیف متوسط و خیلی شدید است. از بین ۲۴ هزار نفر دارای اختلالات بینایی و نابینایی، ۸۷ هزار نفر آنها زن و ۱۵۳ هزار نفر آنها مرد هستند.
عباسی با بیان اینکه سازمان بهزیستی در تمام برنامهها و فعالیتهای خود سه راهبرد اساسی شامل پیشگیری اولیه، مداخله بهنگام و توانمندسازی و تلفیقی اجتماعی دارد، عنوان کرد: بهزیستی در حوزه پیشگیری اولیه نابینایی و اختلالات بینایی، سه برنامه دارد که اولین برنامه آن پیشگیری از تنبلی چشم بوده که سال ۱۳۷۵ آغاز شده است. اکنون حدود ۸۵ درصد پوشش غربالگری بینایی در کشور را داریم. از ابتدای آغاز برنامه، ۵۸ میلیون مورد -هر کودک سه بار غربالگری میشود- را مورد غربالگری قرار دادیم و ۱۹ کودک غربال شدهاند که از این تعداد یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر دارای اختلالات بینایی بودند و حدود ۳۹۶ هزار کودک نیز دارای تنبلی چشم شناسایی شدند.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اجرای برنامه آگاهسازی پیشگیری از معلولیتها تصریح کرد: در این برنامه، یک بسته آموزشی دو جلدی وجود دارد و با توجه به اینکه منابع آموزشی ما کم است، گروه هدف این بسته آموزشی، مددجویان بهزیستی هستند. برنامه پیشگیری از اختلالات ژنتیک از برنامههای خوب بهزیستی است. ازدواجهای فامیلی در ایران خیلی زیاد بوده و متاسفانه در برخی مناطق کشور ما، اختلالات ژنتیکی وجود دارد. اگر این برنامه را انجام نمیدادیم یا متوقف میکردیم مطمئنا آمار افراد دارای معلولیت خیلی بیشتر میشد.
وی خاطرنشان کرد: برنامه پیشگیری از اختلالات ژنتیک از سال ۱۳۷۶ در ۹ مرکز دولتی آغاز شد اما در حال حاضر ۲۱۳ مرکز ژنتیک داریم که اکثر آنها خصوصی هستند و افرادی که مراجعه میکنند برای مشاوره پیش از ازدواج، حین ازدواج و حین بارداری است که در صورت نیاز پس از مشاوره به آزمایشگاههای ژنتیک ارجاع داده میشوند و کمک هزینه آزمایشگاه را از سازمان بهزیستی دریافت میکنند.
عباسی ادامه داد: در سال گذشته ۱۴۴ هزار نفر از خدمت مشاوره ژنتیک بهرهمند شدند. از سال ۱۳۷۶ که برنامه شروع شده حدود دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از این برنامه بهرهمند شدهاند.
منبع: ایرنا