شکیبا افخمی راد | شهرآرانیوز؛ پانزدهمین دوره جشنواره استانی تئاتر بسیج خراسانرضوی با عنوان «سودای عشق» از روز دوشنبه ۳۰ مهر در دو بخش صحنهای و خیابانی در شهر کاشمر آغاز به کار کرده است. رویدادی که امسال، انتقال روحیه نشاطآفرین و امیدبخش را در دستورکار خود قرار داده و تلاش کرده است میزبان آثاری برای سلیقههای متفاوت طیفهای مختلف مردم باشد تا همه بتوانند از دیدن نمایشها لذت ببرند.
در این دوره ۹۶ اثر در بخش صحنهای و ۸۷ نمایش در بخش خیابانی، متقاضی حضور در جشنواره شده بودند که درنهایت بعد از پایان مرحله بازبینی توسط دکتر مهدی نصیری، حمیدرضا سلیمانی و احسان روحی، هفده نمایش به بخش صحنهای و دوازده نمایش به بخش خیابانی راه پیدا کردند. از اینرو با علی روحی، دبیر و دو کارگردان شرکتکننده در این رویداد، گفتگو کردهایم که در ادامه میخوانید.
دبیر پانزدهمین دوره جشنواره تئاتر بسیج خراسان رضوی، در ابتدا درباره چرایی انتخاب شهر کاشمر به عنوان میزبان این رویداد میگوید: آقای خالقی، رئیس سازمان بسیج هنرمندان خراسان رضوی، به دلیل برگزاری رویدادهای زیادی در شهر مشهد و همچنین استقبال خوب چند شهرستان از جمله کاشمر از جشنواره، نظرشان بر تمرکززدایی بود و اینکه پانزدهمین دوره را در شهر کاشمر برگزار کنیم.
علی روحی با اشاره به استقبال مسئولان و مردم کاشمر از این تصمیم، بیان میکند: از آنجایی که ممکن است در طول سال شرایط تماشای تئاتر برای مردم کاشمر فراهم نباشد، برگزاری پانزدهمین دوره جشنواره سودای عشق، فرصت خوبی برای علاقهمندان به تئاتر در این شهر محسوب میشود تا آثاری از هنرمندان استان را در دو بخش صحنهای و خیابانی تماشا کنند.
او همچنین حضور مدیران کشوری و استانی در زمان برگزاری این رویداد در کاشمر را فرصتی مناسب برای اهالی تئاتر میداند تا بتوانند برای شهرستانشان امکانات و اعتبار بگیرند.
دبیر پانزدهمین دوره جشنواره تئاتر بسیج خراسان رضوی از به روی صحنه رفتن نمایشها در سه سالن کاشمر و یک سالن در خلیل آباد اشاره میکند و یادآور میشود: کاشمر از زیرساختهای خوبی برخوردار است، باوجوداین شاهد کم وکاستیهایی هم در سالنها بودیم که خودمان تلاش کردیم این موارد را حل کنیم تا گروهها برای اجرا با مشکلی روبه رو نشوند.
روحی درباره تفاوت این دوره از جشنواره با دورههای دیگر بیان میکند: در دوره پانزدهم، تمرکزمان فقط بر روی نمایشهای دفاع مقدسی نبود و آثاری با موضوعات دیگر مثل تحکیم خانواده و اقوام ایرانی را هم پذیرفتیم. از این رو امسال استقبال بهتری از جشنواره صورت گرفت و تنوع کارها هم بیشتر شد.
او ترویج روحیه نشاط آفرین را یکی از اولویتهای جشنواره امسال بیان و تأکید میکند که گسترده شدن سوژه ها، به رشد این رویداد در سالهای آینده کمک خواهد کرد.
دبیر پانزدهمین دوره جشنواره تئاتر بسیج خراسان رضوی ادامه میدهد: جشنواره تئاتر «سودای عشق» فرصتی برای دیده شدن آثاری است که فرصتی برای اجرای عمومی پیدا نکرده اند. همچنین این رویداد، بستر لازم برای تعامل هنرمندان با یکدیگر و کسب تجربه برای بهبود کیفیت آثار را فراهم میکند.
به گفته او در پایان این رویداد، دو برگزیده در بخش خیابانی و دو برگزیده در بخش صحنهای به دبیرخانه کشوری جشنواره تئاتر «سودای عشق» معرفی میشود که در آذرماه قرار است برگزار شود.
روحی همچنین از تلاش دست اندرکاران جشنواره سودای عشق استان برای حمایت از اجراهای عمومی نمایشهای راه یافته به این رویداد خبر میدهد: ما تلاش میکنیم با انجام رایزنی لازم، شرایط را برای اجرای عمومی نمایشها فراهم کنیم. همچنین نمایشهایی که به رویداد کشوری راه پیدا کنند از سوی دبیرخانه اصلی برای روی صحنه رفتن حمایت میشوند.
اصغر لشگری با نمایش «از دیار باقی» به عنوان یکی از نمایندگان مشهد در پانزدهمین دوره جشنواره سودای عشق حضور دارد. نمایشی که به گفته او در فضای سیاه بازی تولید شده است، اما یک اثر تخته حوضی صرف محسوب نمیشود. لشگری بیان میکند: داستان «از دیار باقی» به زمان بعد از فوت میرزا و مبارک برمی گردد، زمانی که نوه میرزا میخواهد از نوه مبارک کلاهبرداری کند.
لشگری که در تلاش است بعد از پایان جشنواره تئاتر «سودای عشق»، نمایشش را در مشهد روی صحنه ببرد، گسترده شدن موضوعات در این دوره جشنواره را اتفاق خوبی میداند و یادآور میشود: امسال جشنواره فقط بر روی موضوعات دفاعی مقدسی تمرکز نداشته است و تلاش کرده آثار متنوعی را در بخش مسابقه بپذیرد. به نظر من این تصمیم شرایط بهتری را برای هنرمندان و مخاطبان ایجاد کرده است.
این هنرمند پیشکسوت درباره برگزاری جشنواره در کاشمر نیز بیان میکند: اینکه جشنوارهها در شهرهای مختلف استان برگزار شود، به خودی خود اتفاق قشنگی است، اما باید زیرساختهای لازم هم در شهرستانها فراهم باشد. برای مثال یکی از مهمترین اصول در رویدادها، نحوه اسکان هنرمندان است که متأسفانه، کاشمر شرایط خوبی ندارد و چند گروه را در یک اتاق اسکان داده اند.
او ادامه میدهد: ما باید پیش از آنکه برگزاری یک رویداد را به هر شهری واگذار کنیم ببینیم که آن شهر از زیرساختهای لازم برخوردار است یا نه و آیا بضاعت دارد که پذیرای حدود صد هنرمند در طی چند روز باشد.
لشگری در ادامه، گلایههای دیگری هم درباره نحوه برگزاری رویداد «سودای عشق» مطرح میکند: علاوه بر هزینههای دکور و لباس، هزینه رفت وآمد را هم از جیب خودمان داده ایم و هنوز معلوم نیست که مبلغی برای ورود به جشنواره به ما تعلق بگیرد یا نه. درواقع همه گروهها سردرگم هستند و این اتفاق نادرستی است.
محسن مسعودی فر، هنرمند تئاتر نیشابور، با نمایش «آیه» در جشنواره «سودای عشق» حضور دارد. اثری که پیش از این، دوازده شب در نیشابور روی صحنه رفته و با استقبال تماشاگران هم روبه رو شده است. او درباره نمایش «آیه» توضیح میدهد: نمایش «آیه» براساس داستان واقعی زندگی دختری در غزه تولید شده است. ما در این اثر ضمن پرداختن به تأثیرات منفی و آسیبهایی که جنگ به یک جامعه و شهر وارد میکند، اهمیت سکوت نکردن در مقابل ظالم و داشتن حق دفاع از خود را نشان داده ایم.
این کارگردان یادآور میشود: همچنین تلاش کردیم از دیدگاه هنری داستان را روایت کنیم و موضوع را به سمت و سوی غم و اندوه نبریم، یعنی طراحی داشته باشیم که مخاطب را به فکر فرو میبرد تا خودش را به جای شخصیت اصلی قصه بگذارد.
مسعودی فر که سابقه حضور در چندین دوره جشنواره «سودای عشق» را در کارنامه اش دارد، درباره این رویداد بیان میکند: جشنواره سودای عشق به دنبال ایجاد اتحاد بین هنرمندان است و تلاش میکند که نشاط و شادی را برای مخاطبانش به ارمغان بیاورد. اهداف خوبی که امیدوارم فقط در زمان برگزاری جشنواره دنبال نشوند.
او ادامه میدهد: به طورکلی برگزاری جشنوارهها باعث ایجاد تحرک در بین هنرمندان میشود و به رشد کیفیت آثار کمک میکند. اما باوجوداین، رویدادهای هنری زمانی تأثیرگذاری شان بیشتر میشود که از کارهای برگزیده و منتخب برای اجرای عموم حمایت شود. چون این اجرای عموم است که به فرهنگ سازی و رشد جامعه کمک میکند.
این هنرمند درباره برگزاری جشنواره «سودای عشق» در کاشمر نیز نظرش با اصغر لشگری مشابه است. به گفته او اینکه جشنوارهها به طور چرخشی در تمام شهرها برگزار شود، اتفاق خوبی است، چون به ایجاد نشاط و رشد هنری در آن شهر کمک میکند. اما باوجوداین باید قبل از هر میزبانی بررسی شود که شهرستان موردنظر زیرساختهای برگزاری جشنواره حرفهای را در اختیار دارد یا نه؟
مسعودی فر یادآور میشود: متأسفانه بسیاری از شهرهای خراسان هنوز سالن تئاتر ندارند، یا اگر هم دارند، ایراداتشان زیاد است. از این رو به نظر من، در ابتدا باید سیاست گذاری هایمان در سطح کلان را تغییر دهیم و شرایط مطلوبی را برای اجرای تئاتر در همه شهرهای استان ایجاد کنیم.