علی بابازاده | شهرآرانیوز؛ تب لاتاری در روزهای آخر ثبتنام حسابی داغ است. در هر کوچه و خیابانی که سر بچرخانید، میتوانید تبلیغات لاتاری را پشت شیشه عکاسیها و کافینتها ببینید. عکاسها عکس مخصوص ثبتنام لاتاری را میگیرند و کافینتها نیز ثبتنامش را انجام میدهند. این موضوع یکی از صحبتهای رایج در بین جوانان و نوجوانان است که برخی دوست دارند در این بختآزمایی برنده شوند و مجوز اقامت در آن کشور را دریافت کنند.
در این میان نداشتن اطلاعات کافی افراد از ثبتنام و تسلط به زبان انگلیسی، سبب شده است کافینتها که بهخاطر ثبتنام لاتاری پولهای خوبی از متقاضیان میگیرند، برندگان اصلی این مسابقه باشند؛ البته مؤسسههای مهاجرتی نیز از این قافله عقب نمانده و با تبلیغات گسترده در فضای مجازی مخاطبانی را به سمت خود کشیدهاند.
هرچند گاهی در این میان از شهروندان سادهلوح ارقام درخورتوجهی گرفته میشود، این مسئله مشکل اصلی نیست و دریافت این مبالغ در ازای خدمات ارائهشده به شهروندان تعریف میشود. آنچه زنگ خطر را به صدا درمیآورد، ورود شیادان و کلاهبرداران فضای مجازی به این حوزه است؛ همان افرادی که بهدنبال سوژههای روز هستند تا بتوانند با شگردهای تکراری خود، حساب شهروندان را خالی کنند.
ماجرای لاتاری بیشتر شبیه یک اسم رمز است تا یک ماجراجویی یا سراب. این موضوع میتواند از سوی شیادان تبدیل به تلهای برای کشاندن افراد به صفحات جعلی باشد تا حساب قربانی را برسند و حسابش را خالی کنند.
البته این شگردها چندان جدید نیستند و تنها موضوع کلاهبرداری با عنوان لاتاری است که در میان این کلاهبرداریها با شگردهایی همچون قطع یارانه، ثبت شکایت در سامانه ثنا، ثبتنام کمکمعیشتی، سهام عدالت و... تفاوت ایجاد کرده است؛ یعنی روش و شگرد کلاهبرداریها یکسان است.
برای روشن شدن موضوع کلاهبرداری به بهانه لاتاری بهسراغ رئیس پلیس فتای مشهد میرویم و مشخص میشود تاکنون شکایتی مبنی بر کلاهبرداری تحتعنوان لاتاری در مشهد ثبت نشده است.
البته بهگفته سرهنگ ابوالفضل طالبالحق، هیچ تضمینی وجود ندارد که شیادان نخواهند یا نتوانند با این شگرد به حساب افراد دسترسی پیدا کنند.
این مقام انتظامی اضافه میکند: گذشته از دریافت وجوه خارج از عرف از متقاضیان در برخی مکانهای ثبتنام -که رسیدگی به آن برعهده سازمانهای دیگر است- موضوع فیشینگ و سرقت اطلاعات کاربران در این پروندهها بهشدت نگرانکننده است.
وی ادامه میدهد: با وجود اینکه سالهاست به شهروندان درباره ایجاد صفحات اینترنتی مشابه صفحات اصلی، هشدار داده میشود، باز هم عدهای فریب میخورند و به بهانههای مختلف اطلاعات حسابهای بانکی خود را در صفحات جعلی پرداخت، وارد میکنند.
رئیس پلیس فتای مشهد با بیان اینکه ممکن است شیادان لینک سایت جعلی ثبتنام لاتاری را در فضای مجازی منتشر کنند، بیان کرد: یکی از شگردهای مهم در این نوع کلاهبرداریها رساندن لینکهای آلوده به مخاطبان است و افراد پس از باز کردن این لینکها و وارد کردن اطلاعات حسابشان در دام فیشینگبازها میافتند.
وی با اشاره به اینکه اصل ثبت نام در این روند غیرقانونی به هیچ عنوان توصیه نمیشود از شهروندان خواست تا مراقب باشند که به بهانه ثبت نام در لاتاری کلاهبرداران مجازی حساب شان را خالی نکنند.
طالبالحق در پاسخ به این سؤال که اگر شهروندی قصد خرید کالا یا دریافت خدمات در سایتها را دارد، چگونه متوجه شود یک سایت، سایت اصلی است و در دام شیادان فضای مجازی نیفتد، بیان کرد: شهروندان میتوانند برای اطمینان به سایتهای دارای نماد الکترونیک مراجعه کنند و پیش از هر اقدامی مجوز سایت را بررسی کنند. همچنین در تماس با پلیس فتا اصالت یک سایت را پیش از هرگونه پرداخت وجهی بررسی کنند، زیرا معتقدیم پیشگیری بهتر از درمان است.