۱۵۰ دستگاه تلفن همراه سرقتی در مشهد کشف شد (۲ دی ۱۴۰۳) حق حبس در نکاح چیست و چه آثاری دارد؟ اصول رانندگی در زمان یخبندان و لغزندگی جاده | لغزندگی و رانندگی سقوط مرگبار بالگرد آمبولانس در ترکیه + فیلم عذرخواهی رئیس سازمان نظام پزشکی درخصوص حادثه نابیناشدن ۹ نفر در بیمارستانی در تهران تعداد پشت‌نوبتی‌های جهیزیه به صفر خواهد رسید مدارس کردستان فردا (۳ دی ۱۴۰۳) حضوری است آسیب‌دیدگان اجتماعی بیمه سلامت می‌شوند سالمندشدن جمعیت چه مشکلاتی به دنبال دارد؟ آیا خیار‌های توخالی برای خوردن بی‌خطر هستند؟ کمبود مدرسه در خیابان شهید آرمون مشهد و اطراف آن همچنان پابرجاست | روزنه‌های امید برای حل مشکل کمبود مدرسه هشدار سطح نارنجی سازمان هواشناسی برای مشهد و ۸ کلانشهر دیگر (۲ دی ۱۴۰۳) چگونه از کلاهبرداری‌ در خرید و فروش طلای آنلاین جلوگیری کنیم؟ رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: مشکلات و تنگنا‌های موجود باید با کار جهادی و تلاش مضاعف رفع شود انجام ۷ هزار تست HIV و شناسایی هفت مورد جدید در مشهد ۵۲ درصد سالمندان را زنان تشکیل می‌دهند توجه وزارت ورزش به قاچاق مکمل‌ هشدار پلیس فتا درخصوص برخورد با سازندگان ویدئو‌های چالشی اینستاگرامی ۳۸ درصد فرهنگیان نیازمند مسکن هستند نزاع مرگبار در دورهمی خانوادگی + عکس وزیر آموزش و پرورش: امتحانات نهایی به هیچ وجه تعطیل نخواهد شد  ۹۶ درصد افراد در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال باسواد هستند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (یکشنبه، ۲ دی ۱۴۰۳) | تداوم روند افزایش دما تا پایان هفته جاری جزئیات طرح بیمه زنان خانه‌دار و دختران اعلام شد فرودگاه مشهد، میزبان ۱۱۰ بانوی نخبه در پروازی با کادر و خلبان زن | پرواز «ایران بانو» به مشهد آمد (۲ دی ۱۴۰۳) + عکس و فیلم تعویق اعلام نتایج اعتراضات آزمون کیفیت‌بخشی آموزش و پرورش وعده ساخت ۵هزار مدرسه از محل مولدسازی در خراسان رضوی خانواده فاطمی، مقدمه جامعه‌سازی بسته شدن پرونده سرقت طلای زنان در گلشهر توسط پلیس مشهد آموزش سبک زندگی سالم بر اساس آموزه‌های طب ایرانی در مراکز خدمات جامع سلامت آمار بالای سوختگی‌های سهوی با اسید به علت دسترسی آسان مردم مردم تحمل گرانی دارو را ندارند
سرخط خبرها

بررسی مهم‌ترین شگرد‌های کلاهبرداران حوزه رمز ارز در گفتگو با رئیس پلیس فتای مشهد

  • کد خبر: ۲۹۷۹۹۶
  • ۱۳ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۱
بررسی مهم‌ترین شگرد‌های کلاهبرداران حوزه رمز ارز در گفتگو با رئیس پلیس فتای مشهد
به‌طور میانگین هر ۴۸ ساعت، یک پرونده کلاهبرداری در حوزه ارز دیجیتال در مشهد تشکیل می‌شود.

علی بابازاده | شهرآرانیوز؛ هر روز تبلیغات زیادی شهروندان را در فضای مجازی هدف قرار می‌دهد؛ تبلیغاتی که در بسیاری از آنها افراد را به سرمایه‌گذاری در بازار ارز‌های دیجیتال ترغیب می‌کنند و این بازار نوظهور را طوری معرفی می‌کنند که انگار با آن می‌شود یک‌شبه به آرزو‌های چندین‌و‌چند‌ساله رسید؛ اما گاهی در پشت این تبلیغات پر‌زرق‌و‌برق شیادانی نشسته و منتظرند تا اندک سرمایه و اندوخته افراد را از چنگشان درآورند؛ مثلا می‌توان به پرونده جوانی اشاره کرد که با در دست داشتن همین تبلیغات به مشهد آمد. او با ایده‌های جدید و گاهی عجیب برای سرمایه‌گذارای‌های کلان با اشخاص مختلف مشتاق به این حوزه در هتل‌های لاکچری مشهد قرار ملاقات می‌گذاشت.

او در جلسات دونفره خود را دارای تابعیت کشور ترکیه معرفی می‌کرد و کارت اقامتش را نیز به آنها نشان می‌داد و با حرف‌های بی‌سروتهش افراد را متقاعد می‌کرد که می‌تواند آنها را صاحب همان هتل لوکس و... بکند و فقط کافی است تا در همایش‌های او شرکت کنند و در ادامه از آنها می‌خواست مبالغی را برایش واریز کنند و گاهی تقاضای پول‌های کلانی می‌کرد؛ اما پس از واریز وجوه، ارتباط متقاضیان با این فرد برای همیشه قطع می‌شد. پلیس در عملیاتی ضربتی شخص کلاهبردار را در منزلی واقع در خیابان جاهدشهر دستگیر کرد. 

این تنها یکی از ده‌ها پرونده‌ای است که در حوزه رمزارز‌ها در مشهد تشکیل شده است و برای اینکه بیشتر با کلاهبرداری‌های رایج در این حوزه آشنا شویم، به‌سراغ سرهنگ ابوالفضل‌طالب‌الحق، رئیس پلیس فتای مشهد، می‌رویم و با او به گفتگو می‌نشینیم. در اهمیت این موضوع همین‌بس که به‌طور میانگین هر ۴۸ ساعت یک پرونده کلاهبرداری در حوزه رمزارز‌ها در مشهد تشکیل می‌شود.

وضعیت کلاهبرداری در حوزه ارز‌های دیجیتال در مشهد چگونه است؟

ماهانه حدود پانزده تا بیست شکایت در‌رابطه‌با کلاهبرداری‌های ارز دیجیتال در مشهد به ثبت می‌رسد. این در حالی است که سرمایه‌گذاری در ارز دیجیتال قانون مشخصی ندارد و منتظریم تا تنظیمگری از سوی مراجع ذی‌صلاح انجام شود.

کلاهبرداری‌ها معمولا چگونه انجام می‌شود؟

سوءاستفاده از اکانت‌های صرافی، کیف‌پول یا لو رفتن رمز‌های ورود علت اصلی کلاهبرداری‌ها در این حوزه است. معمولا در پرونده‌های ارز دیجیتال واحد پولی دلار مبالغ را هنگفت کرده است؛ به‌طور‌مثال پرونده‌هایی در گذشته بررسی کرده‌ایم که موجودی کیف پول افراد بین ۱۰‌تا ۱۲ میلیارد تومان بوده و شیادان در چشمی به‌هم‌زدنی آن را خالی کرده‌اند. در این بین افرادی که انتقال کیف پول را آموزش ندیده‌اند، از افراد غریبه کمک می‌گیرند و گرفتار می‌شوند.

کلاهبرداری در حوزه رمزارز تابع زمان است؟

سرقت و کلاهبرداری ارز دیجیتال دارای بازه زمانی است؛ مثلا در زمان رشد بیت‌کوین، مردم بیشتر به سمت سرمایه‌گذاری در بازار‌های ارز دیجیتال رفتند و در همین‌مدت پرونده‌های سرقت و کلاهبرداری زیادی تشکیل شد.

مهم‌ترین شگرد کلاهبرداران چیست؟

یکی از مرسوم‌ترین شگرد‌ها شگرد پانزی است؛ شگرد پانزی همان شگرد شرکت‌های هرمی است، اما از نوع رمزارز. در این شگرد فرد کلاهبردار ابتدا با گذاشتن تبلیغات گسترده در سایت‌ها و کانال‌های تلگرامی با وعده سود‌های کلان، شهروندان را ترغیب می‌کند به پروژه بپیوندند؛ بدین‌صورت سودجویان تحت‌عنوان شرکت سرمایه‌گذاری مبالغ هنگفتی را دریافت می‌کنند و پس از انجام مراحل صوری در شرکتی که وجود خارجی ندارد، از وجوه دریافتی اعضای جدید، مبلغ کوچکی را تحت‌عنوان سود به سرمایه‌گذار‌های قدیمی می‌دهند و این چرخه تا زمانی که شرکت پابرجا باشد، ادامه دارد. 

در‌واقع این نوع کلاهبرداری‌ها نوعی بازی با پول دیگران است. در نقطه پایان، شخص صفحه مجازی خود را می‌بندد و متواری می‌شود. در این میان می‌بینیم که گاهی افرادی از ۲۵ هزار دلار تا ۳۰۰ هزار دلار در این شرکت‌ها سرمایه‌گذاری کرده‌اند تا سود بیشتری بگیرند و یک‌شبه همه سرمایه خود را از دست داده‌اند.

بعد از شگرد‌های پانزی کدام شگرد پرتکرار است؟

یکی دیگر از شگرد‌های کلاهبردار‌ها گذاشتن آگهی در بستر‌های واسطه‌گر است؛ همچون آگهی کار در منزل که این روز‌ها تب داغی دارد. زمانی که کاربر با آگهی‌دهنده ارتباط می‌گیرد، در مرحله ابتدایی از او می‌خواهد در صرافی دیجیتال افتتاح حساب کند و پس از احراز هویت، پولی به‌حساب بانکی قربانی واریز می‌شود. پس از کسر پورسانت از شخص می‌خواهد بقیه مبلغ را به ارز دیجیتال تبدیل کند و به آدرس وَلتی (کیف پول دیجیتالی) که در اختیارش می‌گذراند، واریز کند.

در این شیوه، قربانی پول‌های هنگفتی را که حاصل از سرقت و کلاهبرداری است، از طریق حساب بانکی و کیف پول خود در اختیار کلاهبرداران می‌گذارد که این خود نوعی پول‌شویی است؛ اما از‌آنجا‌که ارز دیجیتال در بستر بلاک‌چین و غیر‌متمرکز و به‌صورت جهانی است، پیگیری کمی برای ما زمان‌بر است.

جدیدترین پرونده این حوزه کی اتفاق افتاده است؟

همین دو ساعت پیش (قبل از مصاحبه) پدری مراجعه کرد و اعلام کرد که دخترش در تلگرام توسط شیادان اغفال شده و متأسفانه با مبالغی که پدر در اختیارش گذاشته، دو توکن قلابی خریداری کرده است و اکنون امکان فروش ندارد. 

بزرگ‌ترین پرونده کلاهبراری رمزارز در مشهد چقدر بوده است؟

در پرونده‌ای یک معامله‌گر ارز دیجیتال اطلاعات کاربری کیف پولش را فراموش می‌کند. این فرد در ادامه به برای حل این مشکل به شرکتی مراجعه می‌کند تا رمز عبور خود را بازیابی کند.
پس از توافق با شرکت درباره مبلغ ۱۰‌درصدی از کل موجودی، اطلاعات خود را در اختیار کارشناسان این مجموعه قرار می‌دهد، اما همه دارایی او ۹۲‌بیت‌کوین -به ارزش ۴۴۰ میلیارد تومان- برداشت می‌شود و گردانندگان این شرکت درباره آن اظهار بی‌اطلاعی می‌کردند. کارشناسان ما تحقیقات خود را در این حوزه آغاز کرده‌اند.

یعنی این فرد نباید به این شرکت اعتماد می‌کرد؟

گذشته از این پرونده، سوءاستفاده از اعتماد اشخاص یکی از شگرد‌های شیادان است، به‌طور‌مثال افرادی که رایانه و تلفن‌های همراه خود را به مراکز تعمیری نامعتبر می‌سپارند، با درخواست تعمیرکار رمز‌ها و پروتکل‌های امنیتی تلفن‌همراه خود را حذف می‌کنند.
پس از آن کلاهبرداران به رمز دوازده‌کلمه‌ای رمز ولت دسترسی می‌یابند و در زمان مناسب اقدام به خالی کردن حساب قربانی می‌کنند.

علت اصلی کلاهبرداری‌ها در این حوزه چیست؟

بیشتر اتفاقات به علت آگاهی نداشتن افراد است. اشخاصی که دانش کافی را در ساختن کیف پول یا انتقال مبلغ به صرافی ندارند، پس از مراجعه به کانال‌های تلگرامی افراد مختلف، با هویت نامشخص لینکی آلوده را به قربانی می‌دهند و همه سرمایه آنها را در کسری از ثانیه به حساب کاربری خود یا دیگران انتقال می‌دهند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->