به گزارش شهرآرانیوز؛ رئیس شورای عالی استانهای کشور و سخنگوی شورای اسلامی شهر مشهد در برنامه تلویزیونی «تهران ۲۰» درباره طرح تمدید زمان شورای ششم تا انتخابات بعدی ریاستجمهوری که از آن بهعنوان طرح هفتسالهشدن شوراهای شهر و روستا در دوره ششم یاد میشود، به گفتگو پرداخت.
موسیالرضا حاجیبگلو با اشاره به پیشینه قانونی این طرح در گذشته بیان کرد: قانونگذار در گذشته درباره تجمیع انتخابات مصوبه داشته و این امر یک قانون است. وقتی اصل ۱۳۱ در کشور حاکم میشود، طبق ماده ۲۲ و تبصره آن، انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا یا متوقف یا تمدید میشود.
وی در ادامه با اشاره به فرایند قانونی که در گذشته طی شده است، گفت: در سال ۱۳۸۶ مجلس مصوبهای داشت مبنی بر اینکه انتخابات ریاستجمهوری با انتخابات مجلس و شوراها تجمیع شود. وقتی نمایندگان مجلس این قانون را مصوب و به شورای نگهبان ارسال کردند، شورای نگهبان به این مصوبه ایراد گرفت و آن را به مجلس برگرداند؛ اما مجلس بر مصوبه خود اصرار کرد و قضاوت به مجمع تشخیص مصلحت نظام سپرده شد و در آنجا بهصراحت اعلام شد که انتخابات مجلس و ریاستجمهوری نمیتوانند همزمان باشند؛ چراکه در اصل قانون اساسی در ارتباط با چهارسالهبودن مجلس و ریاستجمهوری صحبت شده است و اگر این دو انتخابات همزمان برگزار شود، مدت آن کوتاه یا زیاد میشود، بههمیندلیل قانونگذار چنیناجازهای نداد.
حاجیبگلو در ادامه افزود: مجمع تشخیص مصلحت نظام آن را به مجلس برگرداند و اجازه داد که انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا همزمان برگزار شوند؛ بنابراین یکبار این مسیر را در گذشته طی کردهایم. در سال ۱۳۸۷ تجمیع انتخابات مصوب و مقرر شد که در سال ۱۳۹۲ برگزار شود.
در اینجا یک خلأ قانونی داشتیم. شورای دوره سوم نیز مشغول به کار بود و باید تعیین تکلیف میشد. در این زمینه شورای عالی استانها طرحی را به مجلس ارسال کرد که خواستار افزایش مدت دوره سوم شوراها بود تا به زمانی برسد که قرار بود انتخابات شورای شهر و ریاست جمهوری به صورت تجمیعی برگزار شود. البته این طرح در مجلس به تصویب رسید؛ بنابراین یکبار این اتفاق افتاده و افزایش مدت را در دوره سوم شاهد بودهایم.
رئیس شورای عالی استانهای کشور با اشاره به شهادت رئیس جمهور وقت و حاکم شدن اصل ۱۳۱ که در آن پیشبینیهای لازم صورت گرفته بود، گفت: قانونگذار استثنا را قائل شده است و ماده ۲۲ و تبصره آن میگوید یا انتخابات شورای شهر و ریاستجمهوری را همزمان برگزار کنیم یا زمان شورای شهر و روستا به صورت خودکار تا دوره بعدی ریاستجمهوری تمدید شود. حال در مجلس مصوب شده که دوره هفتم سه ساله برگزار شود، اما ما نیز دلایلی داریم که قانون تجمیع انتخابات که در گذشته داشتهایم باید محقق شود.
وی بیان کرد: درحالحاضر نیز در چهار سال گذشته ۸ یا ۹ انتخابات برگزارکردیم. یکی از ایرادات حقوقی بر مصوبه قبلی این است که در دوره هفتم باید انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر و روستا را با هم برگزار کنیم و این در حالی است که مجلس هم از یک ماه قبل باید نمایندگانش مستقر شوند، تشکیل هیئت نظارت بر انتخابات را هم داریم که نیاز است در این مورد نیز اصلاح قانون صورت بگیرد.
در واقع این امکان وجود ندارد، چون وقتی در سال ۱۴۰۷ انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر و روستا را برگزار کنیم، مجلس شورای اسلامی در ۸ خرداد ۱۴۰۷ تازه شروع به کار میکند. هیئت نظارت بر انتخابات میخواهد شکل بگیرد. نمایندگان باید اعتبارنامههایشان تصویب شود، کمیسیونها مشخص شود و بعد هیئت نظارت بر انتخابات هم تشکیل شود که زمانبر است و این خلأهای قانونی باید حل شود.
رئیس شورای عالی استانهای کشور با تأکید بر اینکه دلایلی داریم که نباید از تجمیع انتخابات دور شویم، گفت: در چهارسال گذشته هشت انتخابات برگزار کردیم و اگر بخواهیم انتخابات شورای شهر و روستا را مجزا برگزار کنیم، به لحاظ حقوقی خلاف سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب در انتخابات است و به صراحت در قانون اعلام شده که باید تجمیع انتخابات داشته باشیم و اگر بخواهیم انتخابات را برگزار کنیم، دوباره از بهمن ماه کشور وارد فرایند انتخابات میشود.
حاجیبگلو در پاسخ به این مسئله که گفته میشود این طرح در جهت منافع اعضای شوراهای شهر و روستا در دوره ششم است، بیان کرد: اصلا مسئله نفع و تعارض منافع نیست. چرا که قانونگذار هر قانونی را که تصویب کند برای ما قابل احترام است. اینکه گفته شود، چون من عضو شورای شهر هستم، تلاش میکنم تا مدت فعالیت خودم افزایش یابد، درست نیست و من آمادگی دارم به محض اینکه این طرح تصویب شد، از شورای اسلامی شهر استعفا کنم، بنابراین تصور نشود دنبال منافع هستیم. عقیده ما این است که مردم در حال حاضر آمادگی شرکت در انتخابات دیگری را ندارند.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه مشارکت مردم نیز در انتخابات اهمیت بسیاری دارد، اظهار کرد: علاوه بر این مسئله، اگر انتخابات برگزار شود، شک نکنید که ۷۰ تا ۸۰ درصد اعضای فعلی شورای شهر و روستا مجدد انتخاب میشوند. البته انتخابات هم نخبگانی نخواهد نبود، زیرا کسی برای یک دوره دو سال و نیم ثبت نمیکند، چون اگر انتخابات سال بعد برگزار شود با فاصله حدود دو سال و نیم سال، همزمان با انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات شوراهای شهر و روستا نیز باید برگزار شود.
وی با اشاره به اینکه این طرح در مجلس رد نشده و در فرایند بررسی است، تصریح کرد: طرح در اختیار هیئت رئیسه مجلس است و وقتی اعلام وصول صورت بگیرد، در کمیسیون شوراها مطرح میشود و پس از آن بحثهای کارشناسی در مورد آن تصمیم گرفته میشود. ما از طرح خود دفاع خواهیم کرد یا موافقت میشود یا ما متقاعد میشویم. به هر حال نظر کارشناسی برای ما ملاک است.