به گزارش شهرآرانیوز؛ همین چند روز پیش بود که حجتالاسلام والمسلمین نصرا... پژمانفر، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، از رفع بیعدالتی در توزیع گاز بین نیروگاههای کشور خبر داد و گفت: قرار شده است که اگر گاز داریم، برای تمام نیروگاهها استفاده شود و اگر گاز نیست، تمام آنها مازوت بسوزانند. اما گویا عمر این خبر خوش خیلی کوتاه بود و بهتازگی فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، اعلام کرده است که به دستور رئیسجمهور مازوتسوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژهای دارند، متوقف میشود.
این نکته که مشهد دومین کلانشهر پرجمعیت کشور است و در بین این سه شهر، جایی ندارد؛ بماند! حتی اینکه هر سالی که میگذرد، مشهدیها تعداد روزهای آلوده بیشتری را استنشاق میکنند هم بماند! اما سؤال اینجاست که چرا این سه شهر شرایط ویژهای دارند؟ و چرا زائرپذیری مشهد شرایط ویژه محسوب نشده و تأثیری در تصمیمگیریها به نفع مشهد ندارد؟!
خبر توقف مازوتسوزی در این سه نیروگاه، در حالی است که رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، ۱۶ آبان ماه در نشست خبری با اصحاب رسانه اذعان کرده بود که با حل موضوع بیعدالتی در توزیع گاز، مصرف گاز مشهد بیشتر نشده است، اما اگر اینکار انجام نمیشد همین مقدار گاز را هم دیگر در اختیار نداشتیم، زیرا اولویت مصرف گاز به سمت دیگری بود.
خیلی وقت است که مازوتسوزی، دستکم در نیروگاه توس مشهد به پاییز و زمستان ختم نمیشود و دیگر حتی از اواخر بهار و در گرمای تابستان نیز برخی اوقات چرخِ نیروگاه با مازوتسوزی میچرخد؛ سوخت اصلی این نیروگاه، گاز است و بهدلیل نبود یا کمبود سهمیه گاز تحویلی، از سوخت پشتیبان که همان مازوت است، استفاده میشود.
«در سهماه اول سال ۱۴۰۳، ۱۹۱ میلیون لیتر مازوت سوزاندیم که این میزان در مدت مشابه پارسال ۱۱۵ میلیون لیتر بوده است.» این آخرین آمار مازوتسوزی است که مجتبی غفورینژاد، مدیر دفتر مهندسی و نظارت نیروگاه توس مشهد اعلام کرده است. این نیروگاهی ۴۰ درصد برق مشهد را تأمین میکند. ماجرای مازوتسوزی بهحدی در نیروگاه توس مشهد سابقهدار است که در نیمه آذرماه سال گذشته برای آن پرونده قضایی تشکیل و در مرحله صدور قرار مجرمیت قرار گرفت؛ هرچند پیشتر هم در سال ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ ماجرای مازوتسوزی توس به تشکیل پرونده قضایی ختم شد.
اگر سری به آمار و ارقام شاخص کیفیت هوای مشهد بزنیم، متوجه میشویم که از ابتدای امسال تاکنون که تقریبا هشت ماه را پشت سر گذاشتهایم، فقط ۲۲ روز هوای این شهر پاک بوده است و در مقابل ۳۵ روز ناسالم برای گروههای حساس و دو روز ناسالم برای تمام گروهها داشتهایم.
با همه این تفاسیر آنطور که گفته شده شهر مشهد بنا به دلایل محیطی و اقلیمی، بهشدت ظرفیت انباشت آلایندهها و ایجاد شرایط هشدار آلودگی هوا را دارد. حال باید دید که آیا دولت تصمیم خود را در اولویتبندیها و توجه به مشهد تغییر میدهد؟