تشکیل پرونده ۴۰ میلیارد ریالی برای یک نانوای متخلف در مشهد (۱۸ دی ماه ۱۴۰۳) بخشنامه جدید بانک مرکزی برای ساماندهی و نظارت بر بازار رمزارزها آخرین وضعیت بازار سرمایه | رشد ۵۰ هزار واحدی بورس (۱۸ دی ۱۴۰۳) سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس: افزایش خودسرانه قیمت نان توجیه ندارد خراسان رضوی رتبه دوم تولید تخم‌مرغ کشور را دارد قیمت ارز‌های دیجیتال در بازار امروز (سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳) چند؟ | بیت‌کوین دوباره اوج گرفت قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران، امروز (سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳) چند؟ ریزش قیمت دلار تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ (۱۸ دی ۱۴۰۳) مهشید اشتری، نفر اول بخش بانوان در جدیدترین رنکینگ تنیس روی میز جهانی وام مسکن زوجین کفاف خرید چند متر خانه را می‌دهد؟ سود سهام عدالت معوقه چقدر است؟ | جزئیات مرحله دوم سود سهام عدالت ۱۴۰۳ هزار و ۵۸۰ میلیارد ریال ارزش تخلفات کشف‌شده در حوزه کشاورزی خراسان رضوی است قیمت خودرو در بازار امروز (سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳) | پژو پارس، شاهین، رانا، ساینا، جک و لاماری چقدر قیمت خورد؟ + جدول قیمت‌ها تولید ماهی‌های زینتی در شهرستان مشهد ۲۰ درصد افزایش یافت قراردادهای کارموقت و کارمعین کارگران دوره آزمایشی ندارند قیمت طلای جهانی، امروز (سه‌شنبه، ۱۸‌ دی ۱۴۰۳) + جزئیات آیا مزد ۱۴۰۴ کارگران در جلسه امروز شورای عالی کار (۱۸ دی ۱۴۰۳) تعیین می‌شود؟ بار سنگین فقر بر دوش مستأجران قالیبافان چگونه از مستمری بازنشستگی و ازکارافتادگی بهره‌مند می‌شوند؟ رجیستری آیفون در سامانه جامع تجارت آغاز شد (۱۷ دی ۱۴۰۳) وزیر اقتصاد: آزادسازی معادن منجمد شده را پیگیری می‌کنیم کاهش ۰.۴ درصدی نرخ بیکاری در پاییز ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل تغییر سهامداران مستقیم شرکت تولیدکننده روغن خوراکی بهشهر تکذیب شد گرانفروشی و عدم درج قیمت، در صدر تخلفات لاستیک فروشان مشهد (۱۷ دی ۱۴۰۳) اطلاعیه جدید عرضه خودرو‌های وارداتی منتشر شد | آغاز ثبت‌نام از امروز (۱۷ دی ۱۴۰۳) + جزئیات بررسی قیمت روز موبایل‌های شیائومی (۱۷ دی ۱۴۰۳) محدودیت عرضه روغن در بازار تکذیب شد (۱۷ دی ۱۴۰۳) ممنوعیت فروش نان به نرخ آزاد در نانوایی‌های دولتی افت ۶۰ هزار تومانی قیمت طلا در مشهد (۱۷ دی ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

اجلاس وزیران خارجه اکو در مشهد، فرصتی دوسربُرد برای اعضا

  • کد خبر: ۳۰۳۱۰۹
  • ۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۳
اجلاس وزیران خارجه اکو در مشهد، فرصتی دوسربُرد برای اعضا
برپایی بیست‌وهشتمین اجلاس وزیران خارجه کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی «اکو» در مشهد رویدادی دوسربُرد برای ایران و دیگراعضا به‌ویژه در حوزه ترانزیت به شمار می‌رود تا بار دیگر فرصت استفاده از این ظرفیت نهفته اقتصادی در شرق کشور، به‌ویژه استان خراسان رضوی غنیمت شمرده شود.

به گزارش شهرآرانیوز، سازمان همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای (اکو) سازمانی بین‌المللی است که در سال ۱۹۸۵ با هدف تقویت همکاری‌های اقتصادی و توسعه پایدار در منطقه آسیا و اقیانوسیه تأسیس شد و ۱۰ کشور افغانستان، جمهوری آذربایجان، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه و ازبکستان عضو آن هستند.

اهداف و مأموریت‌های این سازمان شامل تقویت و توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری میان کشور‌های عضو، ایجاد زمینه‌های مناسب برای همکاری در زمینه‌های مختلف از جمله کشاورزی، انرژی، حمل‌ونقل و ارتباطات، ارتقای سطح زندگی مردم و کاهش فقر در منطقه است که تاکنون با برگزاری کنفرانس‌ها و نشست‌ها به منظور تبادل نظر و تجربیات بین کشور‌های عضو، تدوین و اجرای طرح‌های مشترک در زمینه‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی، ارتقای روابط بین‌المللی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی به کشور‌های عضو را دنبال کرده است.

سازمان اقتصادی اکو به عنوان سکوی مهم برای همکاری‌های منطقه‌ای شناخته می‌شود که تلاش می‌کند با ایجاد همکاری‌های نزدیک‌تر میان کشور‌های عضو، به توسعه پایدار و رشد اقتصادی دست یابد. آخرین نشست شورای وزیران امور خارجه اکو در ایران سال ۱۳۹۲ برگزار شده و برگزاری بیست‌وهشتمین اجلاس وزیران خارجه کشور‌های عضو این سازمان در مشهد، فرصتی است برای این شهر و خراسان رضوی تا ظرفیت‌های اقتصادی، فرهنگی و گردشگری این استان و کلانشهر مشهد را به کشور‌های حاضر معرفی کند.

خراسان رضوی در حوزه اقتصادی، ظرفیت‌های ویژه‌ای برای ارتباط با کشور‌های عضو اکو دارد. موقعیت جغرافیایی این استان و برخورداری از سه مرز رسمی «دوغارون»، «سرخس» و «شمتیغ» با کشور‌های غرب و شمال‌شرق آسیا، فرصت ممتازی را در اختیار این استان و کشور‌های عضو قرار می‌دهد تا با تقویت پیوند‌ها بتوانند مسیر تجارت خود را تقویت کنند.

موقعیت ترانزیتی خراسان رضوی به‌سبب همسایگی با کشور‌های افغانستان، ترکمنستان و همچنین نزدیکی به مسیر‌های اصلی حمل‌ونقل بین‌المللی، بسیار مهم است. این موقعیت جغرافیایی به خراسان رضوی امکان می‌دهد که به عنوان گذرگاه ترانزیتی مورد استفاده قرار گیرد. مزایای این موقعیت شامل دسترسی به بازار‌های آسیای میانه، توسعه تجارت شمال- جنوب، امنیت و ثبات، توسعه زیرساخت‌ها، جذب سرمایه‌گذاری و اشتغال‌زایی برای خراسان رضوی است.

فرصتی برای معرفی ظرفیت‌های خراسان رضوی

استاندار خراسان رضوی انتخاب مشهد به عنوان میزبان اجلاس وزیران کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) را فرصتی مغتنم برای شناساندن ظرفیت‌های این کلانشهر و استان به کشور‌های عضو برشمرد و گفت: میزبانی اجلاسی بین‌المللی در این سطح با تعدد مهمانان خارجی در مشهد کم‌سابقه است.

غلامحسن مظفری روز یکشنبه (۱۱ آذر ۱۴۰۳) در نشست با خبرنگاران افزود: ارتباط و هم‌افزایی با کشور‌های عضو اکو از اهداف برگزاری این اجلاس است و از آنجا که خراسان کانون و محل تلاقی گذرگاه‌های شمال - جنوب و شرق - غرب است، برای کشور‌های عضو اکو اهمیت بسیاری دارد.

وی به موقعیت جغرافیایی قرارگیری شماری از کشور‌های عضو اکو در پیرامون و همسایگی این استان اشاره و بیان کرد: برخی کشور‌های اکو در شرق و شمال استان قرار دارند و برخی دیگر با فاصله در غرب و جنوب شرق کشور واقع شده‌اند که این کشور‌ها نیز نیازمند آن هستند که برای رسیدن به آب‌های آزاد از خاک ایران عبور کنند.

تقویت ترانزیت، فرصت اکو در اجلاس وزرای امور خارجه

به طور کلی، خراسان رضوی با بهره‌گیری از موقعیت راهبردی خود می‌تواند نقش مهمی در تجارت بین‌المللی و ترانزیت کالا ایفا کند؛ این مهم را مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان موردتأکید قرار داد و گفت: از سال‌ها قبل، بازرگانان این استان با کشور‌های عضو اکو ارتباط نزدیک تجاری و اقتصادی داشته‌اند و بیشترین حجم مراودات اقتصادی ایران با این کشور‌ها از طریق خراسان رضوی انجام می‌گیرد، ضمن اینکه سه مسیر مشترک بازرگانی این کشور‌ها با ایران و کشور‌های غرب از خراسان رضوی می‌گذرد.

امیررضا رجبی اظهار کرد: حدود یک ۱.۵ ماه پیش نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی خراسان رضوی و کشور‌های آسیای میانه به ویژه افغانستان در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی مشهد برگزار شد که بسیار مورد استقبال کشور‌های مزبور و بازرگانان ایرانی قرار گرفت و افزایش حجم مبادلات تجاری و صادراتی ایران به آن کشور‌ها را در پی داشت، یکی از خواسته‌های ما تکرار برگزاری این نمایشگاه با حضور کشور‌های عضو اکو است که در اجلاس وزیران امور خارجه کشور‌های عضو اکو در مشهد مطرح خواهد شد.

اگر کاهش تعرفه‌ها با کشور‌های دیگر عضو اکو در این اجلاس مورد توافق قرار گیرد به افزایش مبادلات تجاری بین آنها کمک شایانی خواهد کردوی اضافه کرد: خراسان رضوی آمادگی دارد تا در قالب انعقاد تفاهم‌نامه‌هایی، برپایی نمایشگاه‌های مشترک با کشور‌های عضو اکو در مشهد را دنبال کند و در زمان‌های خاص، محل مناسب برای این نمایشگاه‌ها را به نحوی تامین کند تا هزینه‌های آنها هم کاهش یابد که تداوم این رویداد‌ها به افزایش مبادلات تجاری بین کشور‌ها خواهد انجامید.

مدیرکل صمت خراسان رضوی گفت: پیش از این با برخی از کشور‌های عضو اکو، طرح کاهش تعرفه‌های وارداتی کالا مطرح بوده که در قالب پیمان‌ها به اجرا رسیده است و اگر کاهش تعرفه‌ها با کشور‌های دیگر عضو اکو نیز در این اجلاس مورد توافق قرار گیرد به افزایش مبادلات تجاری بین آنها کمک شایانی خواهد کرد.

رجبی به مسیر ترانزیتی مطلوب خراسان رضوی از شرق به غرب و از شمال به جنوب اشاره و بیان کرد: خراسان رضوی با اینکه با برخی از کشور‌های عضو اکو مانند ترکیه، قرقیزستان یا تاجیکستان مرز مشترک ندارد، اما یکی از بازیگر‌های مهم مسیر ترانزیتی این کشور‌ها است به طوری که دالان شمال به جنوب از سمت سرخس در مرز خراسان رضوی تا دسترسی به آب‌های آزاد در جنوب کشورمان در این استان قرار دارد، گذرگاه شرق به غرب نیز از مرز دوغارون در خراسان رضوی می‌گذرد و می‌تواند مسیر ترانزیتی کشور‌های شرق آسیا به آب‌های آزاد و غرب آسیا را هموار کند.

وی اظهار کرد: در مجموع تقویت ارتباط اقتصادی کشور‌های عضو اکو با خراسان رضوی منجر به تقویت ترانزیت آنها خواهد شد، از سوی دیگر این استان شرکت‌های بزرگ و معتبری دارد که محضولاتشان از کالا‌های مورد نیاز کشور‌های عضو اکو است و این می‌تواند محور گفت‌و‌گو‌های چندجانبه فعالان اقتصادی در اجلاس وزیران خارجه کشور‌های عضو اکو در مشهد باشد.

فرصتی برای گفت‌و‌گو پیرامون ایجاد منطقه آزاد مشترک در مرز سرخس

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی نیز به برنامه‌های اقتصادی بیست و هشتمین اجلاس دوروزه وزیران خارجه کشور‌های عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو در مشهد اشاره کرد و گفت: کارگروه اقتصادی در این بخش در این معاونت شکل گرفته و چند ویژه برنامه در این حوزه به منظور نزدیک‌تر کردن روابط اقتصادی کشور‌های عضو اکو با خراسان رضوی در نظر گرفته شده است.

حسن نوری‌زاده افزود: در این راستا با بهره‌گیری از ظرفیت‌های اتاق بازرگانی خراسان رضوی، موانع و مشکلات صادراتی و تجاری استان در خصوص تجارت با کشور‌های عضو اکو و راه‌حل‌ها برای توسعه تجارت با آن کشور‌ها شناسایی و جمع‌بندی شده است تا در زمان برگزاری اجلاس این موارد به وزیران امور خارجه کشور‌های عضو اکو ارایه شود.

وی موضوع مهم دیگر برای طرح در اجلاس وزیران امور خارجه کشور‌های عضو اکو را راه‌اندازی منطقه آزاد مشترک بین ایران و ترکمنستان در مرز سرخس ذکر کرد و گفت: از آنجا که اقداماتی برای تبدیل منطقه ویژه اقتصادی سرخس به منطقه آزاد انجام گرفته است، در نظر داریم تا در حاشیه این اجلاس، نشستی بین وزیر امور خارجه ایران و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی کشور برگزار کرده و موضوع راه‌اندازی منطقه آزاد مشترک ایران و ترکمنستان را مطرح کنیم.

در نظر است نشستی بین وزیر امور خارجه ایران و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی کشور برگزار و موضوع راه‌اندازی منطقه آزاد مشترک ایران و ترکمنستان مطرح شودمعاون استاندار خراسان رضوی ادامه داد: استفاده از ظرفیت بانک اکو برای اجرای کلان‌طرح‌های استان از جمله طرح پساب فاضلاب مشهد از دیگر موضوعاتی است که از طرف خراسان رضوی درخواست شده است تا در حاشیه این اجلاس، نشستی با مدیر بانک اکو و مدیران شرکت آب و فاضلاب مشهد برگزار شود.

نوری‌زاده اضافه کرد: از آنجا که در سال آینده اجلاس روسای جمهور کشور‌های عضو سازمان اکو در مشهد برگزار خواهد شد، درخواست کردیم که در محل دائمی برپایی نمایشگاه‌های مشهد، به هر کشور عضو اکو یک هکتار زمین داده شود تا بازار‌ها یا نمایشگاه‌های ویژه محصولات تولیدی کشور خود را به صورت دائمی ایجاد کنند تا در سال آینده همزمان با برگزاری اجلاس مزبور، این نمایشگاه‌ها نیز افتتاح گردد.

وی اظهار کرد: قرار است در محل اسکان مهمانان اجلاس وزیران امور خارجه کشور‌های عضو اکو در مشهد، نمایشگاهی از توانمندی‌های صادرات‌محور حوزه دانش‌بنیان خراسان رضوی برپا شود که در این زمینه ۵۸ شرکت در استان حایز شرایط لازم شناخته شدند و در نهایت به دلیل فضای محدود در اختیار، با هم‌فکری اتاق بازرگانی، پارک علم و فناوری خراسان و مدیران دستگاه‌های اجرایی استان ۱۲ شرکت دانش بنیان برگزیده شدند تا در این نمایشگاه محصولات و توانمندی‌های خود را در معرض نمایش قرار دهند.

معاون استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه نشان دادن ظرفیت‌های علمی، صنعتی، کشاورزی، دانش‌بنیانی و زنجیره‌های ارزش استان در حاشیه اجلاس دوروزه وزیران امور خارجه کشور‌های عضو اکو، از دیگر اهداف است، گفت: در محل اسکان مهمانان اجلاس ۹ اثر تابلو نقاشی که بهترین آثار کشور‌های مزبور است به عنوانی نمادی از کشور‌های عضو اکو به نمایش گذاشته خواهد شد.

لزوم پیگیری ایجاد بازار منطقه‌ای کشور‌های عضو اکو

رییس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان نیز به عنوان یکی از فعالان اقتصادی بخش خصوصی گفت: اصولا برگزاری چنین اجلاس‌هایی در هر مکانی، مفید است و به طور قطع برای مشهد یک فرصت بسیار ارزشمند به شمار می‌رود که باید از آن سود جوید.

محمدحسین روشنک افزود: برگزاری اجلاس وزیران امور خارجه کشور‌های عضو اکو در مشهد می‌تواند روند مراودات بین کشور‌ها را شفاف‌تر کند، در این راستا جمهوری اسلامی ایران می‌تواند پیشنهاد راه‌اندازی یک بازار منطقه‌ای اکو با شرایط ویژه و تعرفه‌های ترجیحی بین کشور‌ها را دنبال کند که خراسان رضوی می‌تواند بهترین مکان برای پیاده‌سازی این طرح باشد.

وی بیان کرد: از سوی دیگر کشور‌های عضو اکو باید مساله صدور روادید برای بازرگانان خود را حل کنند تا تجار کشور‌ها برای رفت و آمد نیازی به ویزا نداشته باشند، از سوی دیگر زیرساخت‌های حمل و نقل اعم از ریلی، هوایی و جاده‌ای باید سازمان‌دهی شود، از جمله اینکه پرواز‌های مستقیم بین پایتخت‌ها و کلانشهری مانند مشهد به کشور‌های عضو اکو برقرار شود.

راه‌اندازی بازارچه‌های آزاد مشترک بین کشور‌های عضو اکو نیز می‌تواند مسیر مراودات تجاری بین آنها را تقویت کند، ترانزیت را رونق دهد و اکو را به آن هدف اصلی شکل گیری‌اش نزدیک نمایدعضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: راه‌اندازی بازارچه‌های آزاد مشترک بین کشور‌های عضو اکو نیز می‌تواند مسیر مراودات تجاری بین آنها را تقویت کند، ترانزیت را رونق داده و اکو را به هدف اصلی شکل گیری‌اش نزدیک کند.

روشنک خاطرنشان کرد: هدف اصلی بنیانگذاران سازمان اقتصادی اکو، برقراری ارتباط نزدیک اقتصادی بین کشور‌های دارای مرز مشترک بود، اما به مرور کارکرد اکو تضعیف شده است، حتی یکی از اهداف شکل گیری راه‌آهن مشهد - سرخس به عنوان مسیر ریلی در گذرگاه شمال به جنوب، تقویت همین ارتباطات بود لذا در اجلاس وزیران امور خارجه عضو اکو باید تلاش شود تا اهداف اصلی این سازمان دنبال گردد.

وی اضافه کرد: سبد اقتصادی بین کشور‌های عضو اکو فرصتی برای تقویت همه آنها است و باید از آن مراقبت کنند تا سازمان پایدار بماند، در این میان خراسان رضوی به عنوان منطقه‌ای که کشور‌های محصور در خشکی و عضو اکو می‌توانند از آن برای رسیدن به آب‌های آزاد بهره گیرند، فرصتی مغتنم برای کشور‌های مزبور است.

اجلاس وزیران امور خارجه کشور‌های عضو اکو، رویدادی بی‌سابقه برای مشهد

رییس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور گفت: ۹۰ تا ۱۰۰ مهمان رسمی در قالب ۲۰ هیات شامل وزیران امور خارجه، سفیران و هیات‌های نمایندگی ۱۰ کشور عضو اکو، دبیرکل اکو، دبیرکل و یا نمایندگانی از «آ. سه. آن» اتحادیه کشور‌های جنوب شرق آسیا، دبیرکل و یا نماینده‌ای از گروه «دی هشت»، هشت کشور اسلامی و نمایندگان برخی دیگر از پیمان‌های منطقه‌ای و بین المللی در بیست و هشتمین نشست وزیران امور خارجه کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در روز‌های ۱۲ و ۱۳ آذرماه در مشهد حضور خواهند یافت.

احمد معصومی‌فر افزود: نشست مقامات ارشد کشور‌های عضو هیات‌های نمایندگی روز دوشنبه، ۱۲ آذر، برای تهیه دستور کار وزیران در مشهد برگزار خواهد شد و روز سه شنبه ۱۳ آذر نشست وزیران با صدور بیانیه نهایی موسوم به «بیانیه مشهد» به پایان خواهد رسید.

رییس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور گفت: شورای وزیران، مهم‌ترین رکن تصمیم گیری در اکو است و تاکنون برگزاری اجلاسی در سطح وزیران و در این سطح در شهری به جز تهران سابقه نداشته است، هرچند برخی مخالف برگزاری این اجلاس در خارج از پایتخت بودند، اما با تلاش مسوولان خراسان رضوی و استفاده از ظرفیت‌های موجود در نهایت قرار شد مشهد میزبان این نشست باشد.

وی به جایگاه برجسته منطقه‌ای این سازمان اقتصادی اشاره و اضافه کرد: کشور‌های عضو اکو با نیم میلیارد نفر جمعیت و بیش از هشت میلیون مترمربع مساحت دارای موقعیت ژئوپلتیک و ژئواکونومیک هستند و اشراف این کشور‌ها به چند آبراهه و دریای بین المللی باعث شده است کشور‌های اکو به عنوان پل ارتباطی و سریع‌ترین و ارزان‌ترین راه گذر حمل و نقلی بین شرق و غرب عالم شناخته شوند.

معصومی‌فر، حجم تجارت ایران با کشور‌های اکو را سالانه حدود ۲۰ میلیارد دلار عنوان و بیان کرد: هدف از تشکیل این پیمان منطقه‌ای، توسعه تجارت و روابط اقتصادی درون منطقه‌ای است که از طریق موسسات مختلف در قالب این سازمان در حوزه ترانزیت و حمل و نقل، مخابرات، محیط زیست، گردشگری و همکاری‌های بانکی و بین المللی و کشتیرانی اعمال می‌شود.

وی تولید ناخالص داخلی (جی. دی. پی) اکو را ۱.۸ تریلیون دلار اعلام کرد و افزود: مجموع تجارت خارجی ۱۰ عضو اکو ۱.۲ تریلیون دلار اعلام شده، اما ارزش تجارت درون منطقه‌ای کشور‌های عضو اکو میان خودشان ۱۰۰ میلیارد دلار است که عمده آن در حوزه انرژی، مواد پلاستیکی، ماشین آلات، مواد معدنی و آهن آلات است.

برگزاری بیست و هشتمین اجلاس وزیران امور خارجه کشور‌های عضو اکو فرصتی برای مشهد و خراسان رضوی است تا ظرفیت‌های اقتصادی، فرهنگی و گردشگری این استان و کلانشهر را به کشور‌های حاضر در این نشست معرفی کنند و البته نقش رسانه‌ها در این خصوص بسیار مهم و پررنگ است.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->