به گزارش شهرآرانیوز، پس از فرمان رئیسجمهوری برای ساماندهی بازار خودرو و مسکن، حسن روحانی در دستوری ویژه به سرپرست وزارت صمت، خواستار ساماندهی فوری وضعیت بازار لوازم خانگی شد.
کمبود انواع لوازم خانگی در بازار، زمینه گرانی ۳۵ تا ۶۰ درصدی برخی محصولات تولید داخل، رشد چندبرابری نرخ لوازم خانگی وارداتی قاچاق و بیقیمت شدن این اقلام در بازار را فراهم کرده است. تأخیر در بررسی درخواست افزایش قیمت تولیدکنندگان و تعیین و درج نرخ لوزام خانگی در سامانه ۱۲۴ نیز به آشفتگی بازار این محصولات دامن زده است. این شرایط موجب شده تا این روزها نرخ برخی انواع یخچال فریزر لاکچری قاچاق در بازار به ۱۶۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان افزایش یابد.
دستور فوری کنترل نرخ لوازم خانگی
ارائه برخی گزارشها درباره افزایش قیمت بعضی کالاها و لوازم خانگی موجب گفتوگوی تلفنی روز جمعه هفته گذشته و دستور ویژه رئیسجمهوری به سرپرست وزارت صنعت برای نظارت دقیق و اقدام عاجل و سریع برای ساماندهی و کنترل قیمت لوازم خانگی شد. حسن روحانی با اشاره به افزایش تقاضا برای خرید لوازم خانگی پس از بازگشایی نسبی فعالیتها و کسبوکارها و رفع برخی محدودیتها، تأکید کرد که باید با استفاده از توانمندی و ظرفیت ایجادشده برای تولید لوازم خانگی در داخل کشور و جلوگیری سریع از روند افزایشی قیمت این کالاها در بازار، از بهوجودآمدن تنگنا و مشکل برای مردم توسط برخی دلالان و افراد سودجو جلوگیری کنیم.
او از سرپرست وزارت صمت خواست تا در هماهنگی با اصناف و اجرای نظارتهای دقیق نسبت به کنترل و ساماندهی بازار لوازم خانگی اقدام و گزارشهای مربوط را به جلسه روز یکشنبه ستاد اقتصادی دولت ارائه کند. به گفته روحانی شایسته نیست مردم برای خرید این محصولات دچار فشار و تنگنا باشند و باید تمام دستگاههای ذیربط در دولت با همکاری سایر بخشها این مشکلات را برطرف کنند.
مصوبه ۷ بندی ستاد تنظیم بازار
متعاقب دستور رئیسجمهوری، کارگروه تنظیم بازار در نودوپنجمین جلسه خود با صدور مصوبهای ۷ بندی بر کنترل و نظارت بازار لوازم خانگی تأکید و سازمان حمایت را مکلف کرد تا در اسرع وقت سقف قیمت ۴ قلم کالای اصلی لوازم خانگی شامل یخچال فریزر، تلویزیون، ماشین لباسشویی و لوازم گازسوز را محاسبه و پس از بارگذاری و ثبت قیمتها در سامانه ۱۲۴ با تخلفات برخورد کند.
براساس این مصوبه بانک مرکزی نیز ملزم شده تا با اولویت نسبت به تأمین ارز مواداولیه و قطعات تولید لوازم خانگی (براساس فهرست اعلامی وزارت صنعت) اقدام کند. همچنین مقرر شد تا اطلاعات مربوط به تولیدکنندگان و توزیعکنندگان در سامانه جامع تجارت ثبت و براساس آن امکان مبارزه با احتکار، کمفروشی و... برای سازمانهای نظارتی ازجمله سازمانهای حمایت و تعزیرات و دادستانیها فراهم شود. وزارت صنعت نیز ملزم به ارائه بسته پیشنهادی تأمین مالی تولیدکنندگان لوازم خانگی از طریق ترمیم قدرت خرید مصرفکننده، الزام تشکلها و انجمنهای مربوطه به تولید حداکثری، استفاده از ظرفیتهای موجود برای تأمین نیاز بازار و هماهنگی سریعتر برای تأمین مواداولیه با اولویت ورق مصارف لوازم خانگی در قالب قراردادهای بلندمدت به نرخ مصوب شد.
افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی نرخ لوازم خانگی
عباس تابش، رئیس سازمان حمایت در نشست خبری دیروز خود از افزایش حداکثر ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمت این اقلام خبر داد. عباس تابش اعلام کرد که با بازنگری در قیمتهای لوازم خانگی، تولیدکنندگان مجاز به افزایش حداکثر ۲۰ درصدی قیمت تلویزیون و حداکثر ۲۵ درصدی قیمت سایر لوازم خانگی نسبت به بهمنماه سال ۱۳۹۷ هستند. او، افزود: قیمت لوازم خانگی به تفکیک برند در سامانه۱۲۴ درج خواهد شد و برای توزیعکنندگان خرد و عمده قابل استناد است. جواد احمدی، معاون سازمان حمایت نیز التهابات اخیر بازار لوازم خانگی را ناشی از عدماصلاح قیمت و احتکار برخی تولیدکنندگان با سودای سود بیشتر دانست و گفت: قیمت لوازم خانگی ظرف روزهای آتی اصلاح خواهد شد و التهابات بازار فروکش میکند.
آرامش بازار لوازم خانگی تا ۲ هفته آینده
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: براساس مصوبات ستاد تنظیم بازار بانک مرکزی ملزم به اولویت تخصیص یکمیلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار ارز مورد نیاز تامین مواداولیه صنایع لوازم خانگی شده است. همچنین ارائه مواداولیه تولید داخل مانند ورق فولاد، پت و... به صنعت لوازم خانگی در بورس کالا در اولویت قرار گرفته است. مرتضی میری، با بیان اینکه تولیدکنندگان مستندات افزایش حداقل ۵۰ درصدی قیمت محصولات خود را به سازمان حمایت ارائه کردند، افزود: پس از جلسات مکرر در نهایت با توافق تولیدکنندگان و سازمان حمایت و تصویب ستاد تنظیم بازار، قیمت ۴ قلم کالای اساسی لوازم خانگی ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش یافته و تا دوشنبه هفته جاری در سامانه ۱۲۴ این سازمان درج میشود.
او با بیان اینکه با اعلام این قیمتها حتی مبنای تعیین نرخ لوازم خانگی وارداتی و قاچاق مانند محصولات بوش در بازار نیز این نرخها خواهد بود، افزود: حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد مواداولیه مورد نیاز صنایع لوازم خانگی تولید داخل است و با تامین مواداولیه و تخصیص ارز، تا ۲ هفته آینده شاهد بازگشت آرامش به بازار لوازم خانگی با تکیه بر قیمتهای اعلامشده در سامانه ۱۲۴ خواهیم بود. تاکنون ۷ کارخانه نرخ محصولات خود را در این سامانه درج کردهاند.
منبع: همشهری