بررسی قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۳۰ مهر ۱۴۰۴) | جک J۴ چند؟ بی‌تحرکی در بازار خودرو‌های داخلی (۳۰ مهر ۱۴۰۴) + جدول اعلام قیمت انواع گوشت تنظیم بازاری گوساله (۳۰ مهر ۱۴۰۴) + جدول یارانه مهرماه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد (۳۰ مهر ۱۴۰۴) | مبلغ واریزی چقدر است؟ عدم صدور بیمه‌نامه بدون استعلام کدپستی از فردا (یکم آبان ۱۴۰۴) قیمت گل زعفران اعلام شد (۳۰ مهر ۱۴۰۴) درآمد‌های مالیاتی در خراسان رضوی افزایش یافت درخشش بورس در مهرماه ۱۴۰۴ | بورس آخرین روز مهرماه را مثبت به پایان رساند راه‌های گذر از  تحریم‌ها و  حفظ بازار‌های هدف در میزگرد اقتصادی شهرآرا | ناکارآمدی علیه صادرات قیمت مرغ در مشهد ارزان‌تر شد | کاهش قیمت تخم‌مرغ و قطعات مرغ (۳۰ مهر ۱۴۰۴) طلا امروز در مشهد چقدر قیمت خورد؟ (۳۰ مهر ۱۴۰۴) ماندگاری دلار در کانال ۱۰۶ هزار تومان در مشهد (۳۰ مهر ۱۴۰۴) سایپا قیمت جدید محصولات خود را اعلام کرد (۳۰ مهر ۱۴۰۴) + جدول امید‌های تازه برای رونق اقتصاد محلی | روایت نشست بررسی مشکلات تولید و تجارت با حضور نخبگان اقتصادی ایران در مشهد جزئیات تعرفه‌های جدید برق اعلام شد ترانزیت و صادرات در خراسان؛ پلی بین ایران و آسیای میانه شاخص جدید حذف یارانه خانوارها چیست؟ | خرید خُرد، معیار عدالت اقتصادی؟ ۴ شهرک صنعتی در صدر کشفیات مزارع غیرمجاز رمزارز ۱۷۲ واحد فعال قارچ خوراکی در خراسان رضوی شاخص کل بورس تعدیل شده با تورم بررسی قیمت امروز دینار عراق و افغانی افغانستان در مشهد (۳۰ مهر ۱۴۰۴) ۶۰ لیتر سهمیه بنزین آبان‌ماه امشب شارژ می‌شود (۳۰ مهرماه ۱۴۰۴) قیمت طلای جهانی امروز (۳۰ مهرماه ۱۴۰۴) | اونس جهانی از عرش به فرش آمد بیشترین نیروی کار در کدام کشور‌ها قرار دارند؟ قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۳۰ مهر ۱۴۰۴) | فلفل دلمه را چند بخریم؟ قیمت خرید تضمینی گندم اعلام شد چالش‌های صادرات در خراسان رضوی؛ از حمل‌ونقل تا ارز چندنرخی فرزین: شرکت‌های تحت تملک بانک‌ها اقساطی فروخته می‌شوند
سرخط خبرها

در نقد حذف ۴ صفر

  • کد خبر: ۳۰۳۷
  • ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۱
در نقد حذف ۴ صفر
عباس عبدی - تحلیلگر اجتماعی و سیاسی

به‌ظاهر طرح ایده حذف ۴ صفر از پول ملی وارد مرحله رسمی و عملی شده است. البته این ایده از گذشته هم مطرح بود، ولی هیچ‌گاه وارد مرحله عملی نشد. این طرح چند ایراد جدی دارد که باید به آن توجه شود؛ اولین نقدی که به این طرح می‌توان وارد نمود، نبود گزارش توجیهی است. البته و به احتمال زیاد چنین گزارشی وجود دارد، ولی در اختیار افکار عمومی قرار نگرفته است. این طرح مثل هر طرح دیگر باید گزارش توجیهی داشته باشد؛ شامل ضرورت اجرای طرح، هزینه‌ها و فایده‌های طرح، عوارض و مشکلات احتمالی، شیوه‌های اجرایی آن و.... این گزارش باید منتشر شود تا صاحب‌نظران درباره آن سخن بگویند. حذف ۴ صفر از پول شاید از جمله طرح‌هایی باشد که صددرصد جمعیت کشور (به‌جز کودکان ناآشنا با پول) را درگیر خود خواهد کرد. از این رو در ردیف هزینه و فایده باید به نتایج مثبت و منفی اجتماعی آن نیز پرداخت. از آنجا که چنین گزارش مستند و مستدلی تاکنون ارائه نشده است، درنتیجه صرفا و در حد کلیات به موضوع پرداخته می‌شود.
اولین مسئله این است که مردم هنوز از اعداد و ارقامی استفاده می‌کنند که به اندازه‌ای بزرگ نشده است که قابل شمارش نباشد یا آنکه مبادلات اقتصادی را دچار اختلال کرده باشد. در برخی از کشور‌هایی که این اقدام را اجرایی کرده‌اند، نقل و انتقالات پول نیز به دلیل بزرگ شدن ارقام و کوچک ماندن اسکناس‌ها دشوار شده بود؛ ولی ما در چنین وضعیتی قرار نداریم؛ به‌ویژه آنکه بخش اصلی مبادلات از طریق کارت بانکی انجام می‌شود.
نکته دیگری که با موضوع یادشده مرتبط است، وجود ارقام تورمی روزانه یا به تعبیری اَبَرتورم است که حکومت را به تغییر پایه پول خود ترغیب می‌کند. در ایران هیچ‌گاه تورم سالانه از ۵۰ درصد بالاتر نرفته است. با این حال می‌توان گفت که، چون این فرایند حدود ۴۵ سال است که ادامه دارد (از سال ۱۳۵۲ تاکنون) و ارزش ریال حدود ۱۰ هزار برابر کم شده، بنابراین برداشتن ۴ صفر منطقی است. این استدلال تا حدی پذیرفتنی است، ولی حداقل اینکه فوریت و ضرورتی در اجرا ایجاد نمی‌کند.
از سوی دیگر این کار درگیر کردن ذهنی مردم با موضوعی است که در افکار عمومی اولویت ندارد و به تعبیری درگیر کردن مردم با مسئله‌ای است که درگیری با آن ندارند. آیا پیش از اعلام این خبر، کسی به این وضع اعتراضی داشت که دنبال اجرای آن رفته‌اند؟ به علاوه این کار نیازمند پرداخت هزینه سنگینی است که باید در شرایط کنونی کشور به این موضوع توجه شود. از همه مهم‌تر اینکه این‌گونه اقدامات، باید جزئی از یک برنامه و بسته سیاستی اقتصادی کامل‌تری باشند و به‌تن‌هایی معنا و مفهومی ندارند؛ بسته‌ای که باید منجر به اصلاح و توقف سیاست‌های تورم‌زا شود و جلو رشد نقدینگی مداوم را بگیرد؛ بسته‌ای که باید محرک اقتصادی و رشد تولید باشد، و الا با کم کردن ۴ صفر از پول هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد، جز اینکه در کوتاه‌مدت احتمالا موجب افزایش اندکی در تورم نیز بشود.
به نظر می‌رسد که دولت بهتر است تا اطلاع ثانوی دور این طرح را خط بکشد و به کار‌های ضروری‌تری بپردازد. در شرایط کنونی باید از اقدامات کم‌اثر و ریسکی اجتناب کرد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->