به گزارش شهرآرانیوز، حجت الاسلام «علی خیاط» مدیر حوزه علمیه خراسان امشب (۲۸ آذرماه) در همایش چهلمین سال تاسیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی در مشهد، از این دانشگاه به عنوان یکی از میوههای شجره تناور انقلاب اسلامی یاد کرد که توسط بزرگان انقلاب اسلامی تدبیر شد و با همت تولید فقید آستان قدس رضوی مرحوم آیتالله «واعظ طبسی» تاسیس شد.
وی با اشاره به این که این دانشگاه در ابعاد مختلف نقش آفرین بوده است، افزود: در حوزه بینالملل، فارغالتحصیلان این دانشگاه قبل از سایر حوزههای علمی کشور، به عنوان یک نهاد حوزوی در دنیا تاثیرگذار بودند و اداره مراکز علمی اسلامی را در اقصی نقاط جهان عهده دار شدند.
حجتالاسلام خیاط خاطرنشان کرد: در داخل کشور نیز همینگونه بوده و فارغالتحصیلان دانشگاه علوم اسلامی رضوی، نقشآفرین بودهاند. حضور این عزیزان به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی تا مسئولیتهای مختلف قضایی و نظامی و ... منشأ خدمت بوده است. ضمن این که کمتر مدرسه علمیهای در استانهای خراسان رضوی پیدا میشود که در آن اثری از فارغالتحصیلان دانشگاه علوم اسلامی رضوی وجود نداشته باشد و در جایگاههای مسئولیت مدرسه یا استاد، از حضور فعال آنها استفاده نشود.
وی تاکید کرد: این نهاد مقدس توانسته است نقش خوبی در حوزههای علمی و اجرایی ایفا کند که این مهم، محصول اخلاص موسسان آن بوده که که با قدم صدق، پای در این راه نهادند.
مدیر حوزه علمیه خراسان در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به تقارن این ایام با سالروز وحدت حوزه و دانشگاه و ماهیت حوزوی و دانشگاهی دانشگاه علوم اسلامی رضوی گفت: وحدت دو نهاد مهم حوزه و دانشگاه میتواند تاثیرات شگرفی میتواند در رشد و بالندگی کشور و نظام اسلامی داشته باشد. اما متاسفانه با وجود همه زحماتی که در مراکز مختلف علمی صورت گرفته، این موضوع به یک بحث نمادین تبدیل شده است و نیازمند به آسیبشناسی است.
وی افزود: آسیبها و چالشهای این اقدام راهبردی و غفلتهایی که در مورد آن صورت گرفته است، باید شناسایی و برطرف شود.
حجتالاسلام خیاط در ادامه به تشریح برخی از این آسیبها پرداخت و گفت: یکی از مهمترین آسیبهایی که در این مسئله وارد شده است، تصورات کلیشهای و موانع معرفتی است که نسبت به آن وجود دارد و این موضوع منجر به بیاعتمادی دو طرف حوزوی و دانشگاهی به یکدیگر میشود. متاسفانه اعتماد سازی لازم در طرفین اتفاق نیفتاده است. از سوی دیگر، سیاست زدگی و مباحث سیاسی نیز منشا تفرقه و بی اعتمادی طرفین شده است. از این رو، برخی موضوع وحدت حوزه و دانشگاه را امری حاکمیتی قلمداد میکنند و آن توجهی که باید به ابعاد مهم همکاری این دو نهاد علمی صورت بگیرد، اتفاق نمیافتد.
وی از عدم مدارا و نبود سعه صدر لازم در طرفین موضوع به عنوان یکی دیگر از آسیبهای موضوع وحدت حوزه و دانشگاه یاد کرد و افزود: متاسفانه هر اتفاق اشتباه در هر طرف این موضوع، به تمام بدنه آن تعمیم داده میشود.
مدیر حوزه علمیه خراسان تاکید کرد: از سوی دیگر، به مسئله وحدت حوزه و دانشگاه به عنوان یک مسئله راهبردی و اقدام استراتژیک، توجه صورت نگرفته است و این که این اقدام چه میزان میتواند در حوزه تولید علم و پیشرفت کشور موثر باشد، مورد توجه نبوده است.
وی افزود: تلقیهای ناروا و برداشتهای نادرست از مسئله وحدت میان حوزه و دانشگاه نیز موجب بروز آسیب شده است. متاسفانه این تلقی به وجود آمده که وحدت میان این دو نهاد، منجر به از بین رفتن استقلال آنها میشود. خوانشهای ناصوابی که موجب میشود اصل مسئله به فراموشی سپرده شود.
حجتالاسلام خیاط در ادامه گفت: آسیب دیگری که بیشتر از سوی نهادهای حاکمیتی وارد شده و مانع از تحقق وحدت حوزه و دانشگاه میشود، این است گاهی احساس میشود در بدنه مدیریت کشور، مطالبه جدی برای حل مسئله با بهرهگیری از ظرفیت حوزه و دانشگاه وجود ندارد و اگر از حوزه و دانشگاه به صورت جدی مطالبه میشد، خود به خود این دو نهاد در کنار یکدیگر قرار میگرفتند. برای مثال، در نگارش برنامه هفتم توسعه، از نهاد حوزوی دعوت به عمل نیامده است و با وجود آن، حوزه را به انجام امور متعدد فرهنگی مکلف میکنند. در مورد دانشگاهها نیز چنین اتفاقی صورت میگیرد و مطالبهای از متولیان از دانشگاهیان وجود نداشته است.
وی افزود: علاوه بر این موارد، قرارگرفتن این دو نهاد در کنار یکدیگر نیاز به الزاماتی دارد که ساختارسازی لازم برای آن اتفاق نیفتاده است. تا زمانی که اینگونه آسیبها برطرف نشود، همچنان مجبوریم درباره مباحث ابتدایی وحدت حوزه و دانشگاه گفت وگو کنیم.
مدیر حوزه علمیه خراسان در پایان ابراز امیدواری کرد که فارغ التحصیلان این دانشگاه، گامی در جهت تحقق عملی این موضوع بردارند تا با گذر از موانع، اقدام موثری در این زمینه صورت بگیرد.