به گزارش شهرآرانیوز، افتتاحیه نخستین همایش «رودکی و پیوندهای ایران و تاجیکستان» امروز (چهارشنبه، ۵ دیماه ۱۴۰۳)، با حضور جمعی از اندیشمندان ایرانی و تاجیکستانی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در این همایش، سلمان ساکت اظهار کرد: دو کشور ایران و تاجیکستان ریشههای مشترک و پیوندهای استوار و ناگسستنی دارند. این سرزمین در طول تاریخ همواره همگام و همراه نه همچون دو کشور مستقل و جدا، بلکه پیوسته با یکدیگر فرازونشیبهای تاریخی و دشواریها و آسانیهای روزگار را پشت سر گذاشتهاند.
دبیر علمی نخستین همایش «رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان» اضافه کرد: ریشههای تاریخی و اساطیری ایران و تاجیکستان آنچنان در یکدیگر گره خورده است که حتی جدایی سرزمینی و فاصلهگذاریهای دولتی و حکومتی نتوانسته دلبستگی مردم این سرزمین را نسبت به یکدیگر کاهش دهد و پیوند این دو کشور را به تمامی بگذراند.
وی ادامه داد: هرچند گاه به دلیل برخی کوتاهیها یا تنگنظریها، این پیوند اندکی به سستی رفته است، اما در بروز چنینحوادثی، نخبگان، دانشمندان، ادیبان، هنرمندان و دوستداران فرهنگ ایرانی و زبان فارسی به ترمیم و حتی استحکام این پیوند یاری رساندهاند.
ساکت خاطرنشان کرد: دانشگاه فردوسی مشهد که مهمترین زیستبوم علمی و فرهنگی در شرق ایران است و در شهری واقع شده است که از میان دیگر شهرها و نواحی برجسته و بنام گذشته خراسان شکوفاترین و بالندهترین شهر به شمار میرود، بر آن شد تا گامی در مسیر گسترش تعاملات علمی و فرهنگی میان این دانشگاه و مراکز علمی، پژوهشی و فرهنگی کشور تاجیکستان بردارد.
وی اضافه کرد: برای تدارک فعالیت مستمر، در یک نشست مشورتی مدیریت همکاریهای بینالمللی دانشگاه فردوسی پیشنهاد کردند که برای ادامه همکاریها در قدم اول همایشی با محوریت رودکی برگزار شود تا به این وسیله زمینه بحث و گفتوگو میان رودکیپژوهان ایران و تاجیکستان فراهم شود.
دبیر علمی نخستین همایش «رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان» ادامه داد: در همان نشست مقرر شد تا یک روز پس از روزی که در تقویم رسمی کشور به نام روز بزرگداشت رودکی نامگذاری شده، این همایش برگزار شود. هرچند به نظر من این روز باید مطابق با تقویم رسمی کشور تاجیکستان عوض شود تا هر دو کشور در یک روز مشترک پدر شعر فارسی را گرامی بدارند.
ساکت اظهار کرد: در همین راستا مدیر همکاریهای علمی بینالمللی دانشگاه از ایده برگزاری همایش استقبال کرد و خواستند تا پیگیریهای همایش را بر عهده بگیرند. هرچند زمان اندکی بود، اما به دلیل علاقه برای شرکت و باور قلبی به گسترش ارتباطات و تعاملات میان دو کشور، این درخواست را پذیرفتند. در همان روز، از دکتر یاحقی نیز خواهش کردند تا ریاست همایش را بر عهده بگیرند و از دکتر مجتهد شبستری نیز تقاضا کردیم تا یار و یاور این همایش باشند که هر دو اجابت کردند و شایسته است که از آنها سپاسگزاری کنم.
دبیر علمی نخستین همایش «رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان» با اشاره به اینکه مقدمات برگزاری همایش از اوایل آبان ماه امسال آغاز شد، تصریح کرد: با کمک و یاری سفیر تاجیکستان در ایران، زمینه حضور شش استاد رودکیپژوه از کشور تاجیکستان فراهم شد و همچنین از چهار استاد ایرانی دعوت کردیم تا در این همایش به ایراد سخن بپردازند که متأسفانه یکی از آنها به دلیل گرفتاری غیرمنتظره در آخرین روزها، از شرکت در همایش خودداری کردند که البته به دلیل فشردگی برنامه همایش، سخنرانی چند تن از اعضای محترم گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه که به نوعی میزبانی این همایش را بر عهده دارند، به فرصتی دیگر موکول شد.
ساکت اضافه کرد: این همایش ۴ بخش اصلی دارد. نخست افتتاحیه که هم اکنون در حال برگزاری است، در این بخش افزون بر سخنرانی آقای دکتر ربانی، مدیرکل همکاریهای دانشگاهی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رؤسا یا نمایندگان ۳ مرکز علمیفرهنگی یعنی انجمن دوستی ایران تاجیکستان، بنیاد رودکی در تاجیکستان و زبان و ادبیات رودکی گزارش کوتاهی از فعالیتهای خود ارائه خواهند داد.
وی بیان کرد: بخش دوم شامل نشست علمی است که ۲ نشست در فاصله صبح تا ظهر در تالار استاد رجایی بخارایی و نشست سوم در تالار رودکی برگزار خواهد شد. در این ۳ نشست جمعاً ۱۰ پژوهشگر بنام به ایراد سخن خواهند پرداخت.
دبیر علمی نخستین همایش «رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان» عنوان کرد: بخش سوم نشست شعرخوانی با حضور شاعران برجسته ۳ کشور ایران، افغانستان و تاجیکستان است که بعدازظهر پیش از نشست سوم در تالار رودکی برگزار خواهد شد. محور اصلی این نشست شعرخوانی، اهمیت زبان و ادبیات فارسی به عنوان مهمترین عامل پیونددهنده و نیاز ۳ کشور فارسیزبان است.
ساکت خاطرنشان کرد: بخش چهارم و نهایی همایش، اختتامیه بوده که با حضور و سخنرانی وزیر محترم علوم و فناوری، رئیس دانشگاه، سفیر محترم تاجیکستان در ایران، همراه خواهد بود. من در جایگاه جدید علمی این همایش و دستاوردهای آن را به ۲ رودکیپژوه برجسته استادان زندهیاد سعید نفیسی و صدرالدین عینی تقدیم میکنم. امیدوارم این همایش یکروزه، افزون بر سودمندیهای علمی و پژوهشی، زمینه تعاملات بیشتر و ژرفتر میان دانشگاه فردوسی مشهد و مراکز و نهادهای علمیفرهنگی کشور تاجیکستان را فراهم آورد و در افقی گستردهتر، به گسترش همهجانبه ارتباطات دو کشور منجر شود.