به گزارش شهرآرانیوز؛ آبان ماه سال گذشته اعلام شده بود که براساس آمار بهزیستی ۱۲ تا ۱۵ هزار کودک کار و خیابان در کشور شناسایی شده است، اما رئیس کارگروه کودکان کار و خیابان شورای اجتماعی کشور همانزمان بیان کرده بود که «برآورد این است که تعداد واقعی این کودکان بین ۳۰ تا ۳۵ هزار نفر باشد.» حال مدیر بهزیستی مشهد معتقد است که طی ۹ ماهه امسال حدود ۳۴۰ کودک کار و خیابان در مشهد شناسایی شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۵ درصد کاهش پیدا کرده است.
«پیشرفت ۲۰ درصدی ساماندهی کودکان کار با سیزده دستگاه متولی» نکتهای است که دو سال پیش، نیره عابدینزاده، معاون دادستان و سرپرست دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه۵ مشهد، اعلام کرد. باوجوداین جواد بهنام در گفتوگو با شهرآرا، بیان کرد که کاهش آمار کودکان کار نشاندهنده تأثیرگذاری اقدامات است.
بهنام با اشاره به وظیفهمندبودن سازمانهای متعددی در حوزه ساماندهی کودکان کار، اظهار کرد: چند سالی است که در سطح مشهد و با همکاری مجتمع شوق زندگی، شهرداری، نیروی انتظامی، بهزیستی و سایر نهادها اقداماتی درراستای شناسایی کودکان کار و انتقال آنها به مراکز نگهداری انجام میشود؛ هرکدام از این نهادها بخشی از کار را پذیرفتهاند.
او شناسایی کودکان کار و خیابان در سطح شهر را جزو اقدامات مربوط به حوزه معاونت فرهنگی شهرداری مشهد دانست و افزود: این معاونت با گشتها و خودروهایی که برای اینکار در نظر گرفته شده، کودکان را از سطح خیابان شناسایی و به مرکز غربال بهزیستی منتقل میکنند که در آنجا وضعیت اولیه این کودکان ارزیابی میشود.
مدیر بهزیستی مشهد اظهار کرد: این کودکان پس از ارزیابی در مرکز غربال، به واحد نگهداری موقت منتقل میشوند و برای مدت بیست روز تا دو ماه در آن مرکز میمانند تا شناسایی خانواده و بررسی مسائل آنها انجام شود. پس از این زمان، اگر امکان توانمندسازی خانواده و تحویل کودک به آنها به طور همزمان وجود داشته باشد با تأیید دادسرا اینکار انجام میشود.
بهنام اضافه کرد: در صورتی که امکان توانمندسازی خانواده وجود نداشته یا به صلاح کودک نباشد که تحویل خانواده شود بعد از طی مدت حضور در مرکز موقت، به مرکز نگهداری بلندمدت منتقل خواهد شد تا به طور همزمان اقدامات توانمندسازی برای کودک و خانواده انجام شود و در یک دوره شش ماه تا یک سال کودک به خانواده برگردد.
او با اشاره به اینکه سه مرکز روزانه برای ارائه خدمات آموزشی و توانمندسازی در حوزههای مختلف روانشناسی، مددکاری، حرفهآموزی، مهارتهای زندگی، شغلی و... به این کودکان و خانواده آنها فعال است، گفت: سال ۹۹ این طرح را در مشهد شروع کردیم و آنزمان تعداد کودکان کار خیلی زیادتر بود، اما در ۹ ماهه نخست امسال حدود ۳۴۰ کودک کار و خیابان در مشهد شناسایی شده است؛ در صورتی که این آمار را در مدت مشابه سالهای اول اجرای طرح بررسی کنیم، حدود دوبرابر این عدد بود.
مدیر بهزیستی مشهد با بیان اینکه آمار تعداد کودکان شناسایی شده از ابتدا تا آذرماه امسال به نسبت مدت مشابه سال قبل، حدود ۵ درصد کاهش پیدا کرده است، بیان کرد: در حالی که شرایط اقتصادی مردم به نسبت گذشته بدتر شده است، اما باوجوداین، آمار کودکان کار کاهشی بوده بنابراین نشاندهنده این است که اقدامات مؤثر بوده است.
او دو بعد فرهنگی و قانونی را در حوزه کودکان کار موردتوجه خواند و بیان کرد: باید مردم بدانند که اگر قرار است به کودک توجهی شود، از طریق رسمی و سازمانهایی که به این کودکان کمک میکنند، انجام شود، زیرا کمکهایی که افراد در سر چهارراهها به کودکان میکنند، ممکن است حتی به دست این کودکان نرسد، زیرا تیمهایی وجود دارند که از آنها سوءاستفاده میکنند. طی سالهای گذشته نیز چندین باند در این حوزه شناسایی و با آنها برخورد شده است.
بهنام در واکنش به این موضوع که ممکن است خیلی از کودکان کار در کارگاههای زیرزمینی مشغول کار باشند که در دید عموم مردم نیست، بیان کرد: من این موضوع را رد نمیکنم، اما درمجموع، کار کودک در صورتی که خطرناک نبوده و بهرهکشی نباشد، لزوما بد نیست. اداره کار و تعاون بازرسی بر کارگاهها نظارت دارد و اگر چنین مواردی را مشاهده کنند، حتما با کارفرمایان متخلف برخورد خواهند کرد.
او درباره پویش «هر کودک کار، یک حامی» بیان کرد: متأسفانه خیلی استقبال نشده است، زیرا چنین موضوعاتی نیاز به اطلاعرسانی وسیع دارد، اما در بهزیستی رسانه وسیعی نداریم بنابراین از شهرداری میخواهیم که در این امر به ما کمک کند.
مدیر بهزیستی مشهد اظهار کرد: اکنون چهل کودک کودک کار در مرکز موقت نگهداری میشوند و بین چهل تا پنجاه کودک هم در مرکز بلندمدت حضور دارند.