آیا پرداخت فطریه مهمان به عهده میزبان است؟ برگزاری نماز عید سعید فطر در بیش از ۶۰۰ مسجد مشهد مقدس | مردم ساعت دقیق برگزاری نماز را از مسجد محل خود جویا شوند ویدئو | جزئیات برگزاری نماز عید سعید فطر در تهران اعلام شد هلال ماه شوال با چشم غیرمسلح در شامگاه یکشنبه ۱٠ فروردین ۱۴۰۴ رؤیت می‌شود روایت ایستادگی و مقاومت در زندگی امام رضا (ع) با دیوارنگاره تعاملی در حرم مطهر رضوی مشارکت بیش از ۸ میلیون نفر در «زندگی با آیه‌ها» | ادامه طرح پس از عید فطر ۱۴۰۴ تبیین جریان مقاومت با حضور هنرمندان نوجوان در «شب‌های قدس» حرم مطهر امام‌رضا(ع) در آستانه روز جهانی قدس، همایش «حی علی القدس» در مشهد برگزار شد برای اولین بار مبلغ فطریه به تفکیک استان‌ها تعیین شد + جدول احتمال رؤیت هلال ماه شوال در روز یکشنبه (۱۰ فروردین ۱۴۰۴) چهارمین شب خاطره «جهاد مقدس» در مشهد برگزار شد + فیلم میزان فطریه سال ۱۴۰۴ از سوی رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید اعلام شد دفتر آیت‌الله نوری همدانی میزان زکات فطره سال ۱۴۰۴ شمسی و ۱۴۴۶ قمری را اعلام کرد نوجوانان دهه‌هشتادی پای کار سفره‌های افطاری ساده | توزیع روزانه ۱۰۰۰ وعده افطاری در چای‌خانه قاسم‌بن‌الحسن(ع) جلسات هماهنگی راهپیمایی روز جهانی قدس در فرمانداری شهرستان‌های خراسان رضوی برگزار خواهد شد بهار را قاب بگیرید | جشنواره عکس «بهار در بهار» منتظر نگاه هنرمندان تشرف بیش از ۳ میلیون زائر در بیست و سوم ماه رمضان به خانه خدا + فیلم غربت حرم عمه سادات در شب‌های قدر + فیلم آمادگی بقاع متبرکه خراسان رضوی برای اسکان اضطراری زائران نوروز ۱۴۰۴ تأسیس پارک‌های علم و فناوری در اراضی وقفی، درراستای تحقق شعار سال ۱۴۰۴
سرخط خبرها

تجربه همسایگی با یک امام معصوم

  • کد خبر: ۳۰۹۶۴۰
  • ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۶
تجربه همسایگی با یک امام معصوم
محمدهادی عرفان - مدیر پروژه پیشخان‌های زیارت

شهر‌های اندکی در جهان هستند که فلسفه پیدایش آنها به حضور یک مقام معنوی گره خورده باشد. در جهان شیعه، مرقد مطهر امیرالمؤمنین (ع) باعث شده است شهر کوچک نجف در کنار شهر اصلی و قدیمی کوفه شکل بگیرد. شهر کربلا به‌واسطه واقعه عاشورا، علیرغم برخورد‌های خشن بنی‌عباس، امروز شهری بزرگ است که به محوریت مرقد شهدای واقعه عاشورا، به‌ویژه امام‌حسین (ع) و حضرت اباالفضل‌العباس (ع) شکل گرفته است؛ ولی حیات سامرا، کاظمین، دمشق، شیراز و حتی قم منشأ یک دفن تاریخی مذهبی ندارد. در جهان مسیحی نیز واتیکان منشأ مذهبی دارد.

مدینه به‌واسطه حضور و زیست نبی‌مکرم‌اسلام (ص) از روستایی بزرگ تبدیل به شهر شد و مکه با خاستگاهی ابراهیمی، در گستره تاریخ به مذهب گره خورد. مشهد به‌صورت مشخص تا قبل از دفن پیکر مطهر امام‌هشتم (ع)، به‌صورتی محدود زیست‌پذیر بوده است و بقایای آثار دوره قبل اسلام با اطمینان می‌تواند نشانه حیات و زیست انسانی در این منطقه باشد. اما تجربه زیست در کنار مرقد امامی که او را با اعتقاد حاضر و ناظر به اعمالمان می‌بینیم، در تاریخ تحولات مشهد اثر شهرسازی مشخص داشته است. 

سمت حضرت و رو‌به‌حضرت، درکنار جهت قبله، محلاتی از مشهد را حداقل از قرن دهم به بعد متمایز و شاخص کرد؛ محلاتی که در آنها نماز را می‌شد هم‌زمان رو به قبله و رو به امام معصوم خواند؛ ادبی رشک‌برانگیز که جز از فرهنگ مؤدب ایرانی و خراسانی برنمی‌آید. تنها در حرم‌مطهر‌رضوی بیش از ۵۵۰‌شخصیت هم‌سنگ شیخ بهایی آرمیده‌اند؛ بزرگانی که به عشق هم‌جواری و همسایگی با مرقد نورانی امام‌هشتم (ع) به مشهد مهاجرت کرده‌اند. مهاجرپذیری مشهد از طبقه نخبگان و دانشمندان در قرون و اعصار، از متمایزترین نوع مهاجرپذیری است. 

از طبرسی از تفرش تا حرعاملی و شیخ بهایی از لبنان و تا امام‌زاده غیاث‌الدین محمد -‌گنبد خشتی- از نوادگان امام سجاد (ع) و... از فرهنگ‌های مختلف به مشهد آمده‌اند و در موارد متعدد معماری آن منطقه را هم به مشهد آورده‌اند؛ مانند خانه ملک که با معماری اصالتا آذربایجانی در خیابان امام‌خمینی (ره) -ارگ- مشهد آرام گرفته است. 

احترام به مرقد مطهر‌رضوی باعث شد در هنگام ساخت ساختمان فعلی صدا‌و‌سیما در باغ‌ملی، معمار ساختمان را به عمق ببرد تا سیما و منظر یک ساختمان با سبک «هایتِک» منظر عمومی بافت تاریخی اطراف حرم‌مطهر را مخدوش نکند. در سال‌های نه‌چندان دور، زائران اگر با اتوبوس به مشهد مشرف می‌شدند، در منطقه تپه‌سلام و آغاز دیدار زائر مشتاق و تصویر گنبد و گلدسته حرم‌مطهر، شوق و شوری در میانشان به‌پا می‌شد. 

امروز دیگر با سربلند کردن برج‌های تجاری و اقامتی در پیرامون حرم‌مطهر، امکان دیدار بصری بسیاری از نقاط شهر با حرم به عنوان فلسفه شهر مشهد و مهم‌ترین خاستگاه هویتی شهر، به‌حداقل رسیده و تعداد زیادی از «پرسپکتیو»‌های جذاب حرم و غزلواره‌های گفت‌وگوی بین حرم و مردم و شهر، عملا از بین رفته است. پیشخان زیارت تلاش دارد بار دیگر همسایگی با امام‌معصوم را -این‌بار در قالب معماری و شهرسازی- به یاد همسایه‌ها بیاورد؛ و این بار این یادآوری در کل نقاط و مناطق شهری مکان‌یابی شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->