به گزارش شهرآرانیوز، دکتر میترا رضایی امروز (۲۴ دی ماه ۱۴۰۳) در همایش مدیریت اتلاف غذایی در دانشکده علوم پزشکی مشهد که به منظور بررسی چالشهای اتلاف غذایی و راهکارهای کاهش آن برگزار شد، با اشاره به آمارهای نگرانکنندهای از اتلاف مواد غذایی در جهان، اظهار داشت: بر اساس گزارشهای سال ۲۰۲۲، حدود ۱.۱ میلیارد تن مواد غذایی در جهان به ضایعات تبدیل شدهاست که این رقم معادل یک سوم از کل مواد غذایی تولیدی است. این اتلاف نه تنها باعث ضرر اقتصادی ۱ تریلیون دلاری میشود، بلکه تأثیرات مخربی بر محیط زیست دارد.
وی افزود: در کشورهای کمتر توسعهیافته، این رقم حتی به ۴۴ درصد میرسد که نشاندهنده وضعیت نگرانکنندهای است. علاوه بر این، اتلاف مواد غذایی باعث افزایش گازهای گلخانهای، از جمله متان، میشود که ۲۳ برابر بیشتر از دیاکسید کربن به محیط زیست آسیب میرساند. حدود ۸ تا ۱۰ درصد از آلودگیهای ناشی از گازهای گلخانهای در جهان مربوط به اتلاف مواد غذایی است.
مدیر امور فرآوردههای غذایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به تأثیرات منفی اتلاف غذایی بر اکوسیستم و زمینهای کشاورزی، خاطرنشان کرد: برای تولید مواد غذایی، زمینهای طبیعی به زمینهای کشاورزی تبدیل میشوند که این امر باعث آسیب به ۳۰ درصد از زمینهای کشاورزی میشود. همچنین، ۴۵ درصد از ضایعات غذایی مربوط به میوهجات و سبزیجات است که بیشترین سهم را در اتلاف غذایی دارند.
رضایی در ادامه به راهکارهای کاهش اتلاف غذایی اشاره کرد و گفت: ایدهآل این است که مواد غذایی وارد چرخه اتلاف نشوند، اما اگر این اتفاق افتاد، باید از این مواد بهصورت مجدد در چرخه غذایی انسان یا به عنوان خوراک دام استفاده شود. در بدترین حالت نیز میتوان از این مواد برای تولید کمپوست یا انرژی استفاده کرد.
وی همچنین بر نقش ارگانهای دولتی و مشارکت عمومی در کاهش اتلاف غذایی تأکید کرد و گفت: برای رسیدن به شرایط پایدار، همکاری بین ارگانهای دولتی مانند گمرک، معاونت غذا و دارو، جهاد کشاورزی و محیط زیست ضروری است. همچنین، تغییر رفتارهای اجتماعی و کاهش خریدهای اضافی توسط خانوارها میتواند به کاهش اتلاف غذایی کمک کند.
مدیر امور فرآوردههای غذایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان ابراز امیدواری کرد: با همکاری همهجانبه، در سالهای آینده شاهد کاهش چشمگیر اتلاف غذایی و حذف روشهای نامناسبی مانند دفن یا سوزاندن زبالههای غذایی باشیم.
گفتنی است؛ این همایش که با حضور اساتید و متخصصان حوزه تغذیه و محیط زیست برگزار شد، به بررسی سه محور اصلی شامل اتلاف غذایی در صنعت، بیمارستانها و جامعه پرداخت. در این رویداد، راهکارهای علمی و عملی برای کاهش اتلاف غذایی و تأثیرات آن بر اقتصاد و محیط زیست مورد بحث و بررسی قرار گرفت.