ظفرقندی خبر داد: استقبال کمرنگ پزشکان از تخصص‌های داخلی و جراحی بایدها و نبایدهای گرم کردن غذا در مایکروویو سازمان غذاودارو هشدار داد: خطر تشدید کبد چرب با داروهای مسکن و گیاهی نامعتبر برخورد ۲ پراید در خواف پنج مصدوم برجای گذاشت (۵ اسفند ۱۴۰۳) شرایط رانندگی با گواهینامه ایرانی در عراق اعلام شد آیا مدارس و ادارات مشهد و خراسان رضوی فردا (دوشنبه، ۶ اسفند ۱۴۰۳) تعطیل است؟ تیراندازی به رئیس آموزش و پرورش سراوان (۵ اسفند ۱۴۰۳) آیا تخمه آفتابگردان برای مبتلایان به دیابت و کبد چرب مضر است؟ صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی خراسان رضوی در پی پیش‌بینی بارش برف و باران (۵ اسفند ۱۴۰۳) ماجرای کارزار سربازی دختران چیست؟ | استقبال جالب و معنادار مردان ایران افزایش ۲۵ درصدی بلیت مترو در سال ۱۴۰۴ از پالایش قوانین قدیم تا نظارت بر قوانین جدید | حوزه خراسان، مشاور فقهی قانون‌گذاری مجلس می‌شود آیا مدارس و دانشگاه‌های استان مازندران تا پایان هفته مجازی شده است؟ (۵ اسفند ۱۴۰۳) جدول فوق‌العاده ایثارگری بازنشستگان و تأثیر آن روی همسان‌سازی حقوق منتشر شد + جزئیات آغاز طرح امداد نوروزی اورژانس از ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ شلیک خونین به جوان تهرانی در ولنجک آغاز برنامه ملی برای رصد کمبود‌های ملزومات پزشکی اهدای عضو دختر جوان مرگ مغزی به ۶ بیمار زندگی دوباره بخشید (۵ اسفند ۱۴۰۳) انسداد برخی جاده‌های کشور به علت بارش برف (۵ اسفند ۱۴۰۳) محکومیت اعضای باند قاچاق هروئین و شیشه در بندرعباس | حکم اعدام برای ۳ تن از متهمان رشد ۷۰ درصدی مبلغ اضافه‌کار محیط‌بانان در سال ۱۴۰۴ آزمون‌های علوم پزشکی ۱۴۰۳ با ۱۱ هزار داوطلب برگزار شد دوازدهمین جشنواره انتخاب کارفرمایان برتر خراسان رضوی برگزار شد (۵ اسفند ۱۴۰۳) | ۵۲ درصد کارگران استان پیش از موعد بازنشسته می‌شوند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۵ اسفند ۱۴۰۳) | هوا از فردا سرد می‌شود آیا عیدی ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین‌اجتماعی قبل از ماه مبارک رمضان پرداخت می‌شود؟ پزشکیان در آیین اختتامیه سی‌وهشتمین جشنواره خوارزمی: اراده حل مسئله و مشکلات کشور را داریم نامه رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته تأمین‌اجتماعی به مدیرعامل این سازمان: در پرداختی‌های اعلامی تجدیدنظر کنید | دستور سالاری برای پرداخت سریع‌تر عیدی ۱۴۰۳ و حقوق بازنشستگان خبر خوش برای کنکوری‌ها | وضعیت تأثیر قطعی سوابق تحصیلی مشخص شد (۵ اسفند ۱۴۰۳) رئیس صندوق رفاه دانشجویان: تاکنون مبلغی بیش از ۱۹۲۰ میلیارد تومان بابت وام‌های دانشجویی پرداخت شده است آمادگی ستاد مدیریت بحران کلات خراسان رضوی درپی صدور هشدار زرد هواشناسی (۵ اسفند ۱۴۰۳) رئیس سازمان هواشناسی کشور: بارش‌های اسفندماه، جبران کامل کمبود‌ها نیست
سرخط خبرها

تأثیرات منفی مهاجرت نخبگان بر جایگاه علمی ایران در جهان

  • کد خبر: ۳۱۰۸۴۵
  • ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۳
تأثیرات منفی مهاجرت نخبگان بر جایگاه علمی ایران در جهان
ایران در زمان حاضر از جایگاه اول منطقه در تولید مقالات علمی فاصله گرفته است و رتبه جهانی کشور از ۱۵ به ۱۷ تنزل یافته است؛ کارشناسان می‌گویند این افت جایگاه علمی عمدتاً به‌دلیل مهاجرت نخبگان و کمبود سرمایه‌گذاری در حوزه پژوهش بوده است.

به گزارش شهرآرانیوز، دستیابی به مرجعیت علمی، در بیانات مقام معظم رهبری، اسناد بالادستی و قوانین توسعه کشور، به‌شکل‌های مختلف مورد تأکید قرار گرفته است.

با وجود این، ایران در زمان حاضر دیگر به‌عنوان کشور اول منطقه در تعداد مقالات علمی و استنادات شناخته نمی‌شود. طبق آخرین آمار معاونت تحقیقات وزارت بهداشت، رتبه جهانی تولید علم کشور از جایگاه ۱۵ به ۱۷ تنزل یافته است، این در حالی است که در گذشته ایران در استنادات علمی، رتبه ۱۴ جهان را در اختیار داشت.

براساس برنامه هفتم توسعه، ایران باید به رتبه ۱۴ تولید علم در جهان و رتبه اول در منطقه برسد. یکی از مهم‌ترین ارکان دستیابی به این اهداف، آموزش و پرورش پژوهشگران حرفه‌ای است. برای اینکه پژوهشگران ایرانی بتوانند در سطح جهانی به رقابت بپردازند، باید زمینه‌های لازم برای دسترسی به جدیدترین منابع پژوهشی فراهم شود، از سوی دیگر، ایجاد و تقویت قطب‌های پژوهشی در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی پزشکی و سلامت، همچنین حمایت از پارک‌های علم و فناوری، باید از دیگر اولویت‌های وزارت بهداشت برای تسریع در این فرآیند باشد.

رسیدن به این اهداف و مرجعیت علمی در منطقه، مستلزم اقدامات اساسی در زمینه نوسازی، بازسازی و تجهیز زیرساخت‌های پژوهشی و جذب و نگهداری نیرو‌های انسانی است، اما یکی از چالش‌های اساسی در این زمینه، مهاجرت نیرو‌های انسانی نخبه از کشور است.

افزایش مهاجرت نخبگان باعث کاهش تولیدات علمی!

در این راستا، علیرضا زالی با اشاره به کاهش میزان تولید مقالات علمی به‌دلیل مهاجرت نیرو‌های انسانی اظهار کرد: آمار خیلی دقیقی از میزان مهاجرت نیرو‌های انسانی در حوزه علوم پزشکی در دسترس نیست، زیرا برخی از مهاجرت‌ها ممکن است در قالب‌هایی مثل فرصت‌های مطالعاتی یا مرخصی صورت گیرد، اما به‌طورکلی می‌توان گفت که در سال‌های اخیر سیل مهاجرت نخبگان جوان از کشور افزایش یافته است و به‌خصوص در حوزه پزشکی شاهد افزایش شتاب مهاجرت هستیم و طبیعتاً باید برنامه‌ریزی مفصلی برای نگهداشت نیروی انسانی، جذب نخبگان و ماندگاری آنها در کشور انجام شود.

وی اضافه کرد: میزان تولید مقالات علمی به‌دلیل مهاجرت نخبگان کاهش یافته است، با وجود این، افت مقالات تنها مربوط به مهاجرت نیست.

سرمایه‌گذاری اندک ایران در حوزه پژوهش طی سال‌های گذشته

زالی ادامه داد: یکی از عوامل بسیار مؤثر در این امر، میزان سرمایه‌گذاری اندکی است که در حوزه پژوهش در سال‌های اخیر انجام شده است. میزان بودجه‌ای که ما در کشور برای پژوهش اختصاص می‌دهیم، رقم بسیار ناچیزی از درآمد ناخالص داخلی است و برای رقابت در سطح جهانی، عدد بسیار پایینی به‌شمار می‌آید بنابراین شاید یکی از علل اصلی این وضعیت، حرکت نازل ما در حوزه پژوهش، به‌ویژه در بخش دانشگاهی، باشد.

وی گفت: مراکز تحقیقاتی ما در شرایط مناسب بودجه‌ای به‌سر نمی‌برند و به‌دلیل گرانی تجهیزات و امکانات، زمینه‌های تحقیقاتی نوین برای محققین فراهم نیست، به‌عنوان مثال، یک دانشجوی دکترا که می‌خواهد تحقیق کند، با چالش‌های مالی روبه‌روست و هیچ پشتیبانی مالی نیز در این زمینه وجود ندارد.

سهم ناچیز بودجه پژوهشی از درآمد ناخالص داخلی

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه نخستین قدم برای اصلاح وضعیت مقالات، اصلاح سهم بودجه‌ای کشور در حوزه پژوهش است، متذکر شد: در زمان حاضر این عدد به حدود ۰.۳ درصد از درآمد ناخالص داخلی رسیده است، این در حالی است که طبق برنامه‌های توسعه، سهم بودجه پژوهشی کشور از درآمد ناخالص داخلی تا پایان سال ۱۴۰۴ باید به ۴ درصد برسد که نشان‌دهنده فاصله عمیق ما با این هدف است و بعید به‌نظر می‌رسد که بودجه سال آینده نیز در اصلاح این فرایند کمک کند ضمن اینکه بخش زیادی از بودجه‌های تخصیص‌یافته به حوزه پژوهش در کشور، اساساً در راستای پروژه‌های دانشگاهی قرار نمی‌گیرد و در مسیر‌هایی هزینه می‌شود که لزوماً منجر به تحقیقات اصیل آکادمیک نمی‌شود.

اکثر دانشگاه‌ها بودجه پژوهش را جای دیگر خرج می‌کنند

آخوندزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نیز در رابطه با کمبود بودجه‌های پژوهشی می‌گوید: اکثر دانشگاه‌ها به‌دلیل مشکلاتی که داشته‌اند بودجه یک درصد پژوهش را در محل‌های دیگری هزینه کرده‌اند! پایان‌نامه‌ها و طرح‌های تحقیقاتی باید بتوانند از بودجه‌های آموزشی نیز استفاده کنند وگرنه تبدیل به طرح‌های تحقیقاتی کوچک خواهند شد.

وی درباره راهکار هدفمندشدن هزینه‌کرد بودجه پژوهشی می‌افزاید: از سال آینده، مسئله هزینه‌کرد بودجه‌های پژوهشی، در ارزشیابی علمی دانشگاه‌ها به‌عنوان یک آیتم مهم، لحاظ خواهد شد.

به‌گفته وی، برای رسیدن به اهداف پیش‌بینی‌شده در برنامه هفتم توسعه، ضروری است که علاوه بر ارتقاء بودجه پژوهشی، سیاست‌های مؤثری برای جذب و نگهداشت نخبگان به‌ویژه در حوزه علوم پزشکی اتخاذ شود.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->