به گزارش شهرآرانیوز، یکی از جدیدترین مباحث روز دنیا، بحث «رمز ارزها» است، که امروزه در رقابت با بازارهای بزرگ جهانی همچون طلا، جزء سه بازار بزرگ مالی بینالمللی با حدود ۲ تریلیون دلار نقدینگی محسوب میشود و چند و، چون آن به طور خاص به مسأله مبتلابه دهها میلیون نفر مسلمان در جهان تبدیل شده است.
مقام معظم رهبری با درک این موضوع مهم، پس از بارها تأکید بر لزوم ورود حوزههای علمیه بر مسائل جدید، در دیدار اخیر خود با طلاب جامعةالزهرا، بهروزرسانی کتابها و شیوههای درسی در حوزههای علمیه و ورود به مسائل مورد نیاز جامعه از جمله مسائل پولی و مالی، حکمرانی، خانواده و مسائل جدید همچون رمز ارزها را از جمله الزامات تحول در حوزه علمیه خواندند و افزودند: مخالفت با تحول حوزه علمیه، مخالفت با پیشرفت دین در کشور است.
دفتر فقه معاصر که همواره منویات مقام معظم رهبری را سرلوحه فعالیتهای خود قرار داده است و همین امر موجب اظهار لطف حضرت ایشان به این مجموعه و تحسین فعالیتهای دفتر فقه معاصر شده است. موضوعات مطرح شده توسط رهبر معظم انقلاب خصوصاً در حوزه رمز ارزها را در دستور کار قرار داده است.
رهبر معظم انقلاب در دیدار با مبلغان سراسر کشور فرمودند: «بحمدالله در قم آقایان مسئولان محترم یک حرکت جدید فقهی را شروع کردند، فقه معاصر را دارند تحقیق میکنند، مسائل موجود روز را از لحاظ فقهی دارند کار میکنند، بسیار باارزش است؛ باید هم ادامه پیدا کند».
در راستای اهداف دفتر فقه معاصر، دو درس علمی قوی در سطح درس خارج در حوزه علمیه قم شکل گرفت، که به موضوع رمزارزها پرداخت.
یکی از این دو درس توسط آیتالله سیدمحمدرضا مدرسی طباطبائی یزدی برگزار شد. ایشان با اشرافی که از سابق در مسائل اقتصادی و فقهی دارا بودند و با وقت مناسبی که صرف تحقیقات در این حوزه کردند، درس خارج «فقه رمزارزها» را در تراز حوزههای علمیه برگزار کرد، که حاصل این مباحث کتاب «فقه رمز ارزها» شد، که توسط یکی از شاگردان ایشان حجتالاسلام جواد احمدی آمادهسازی شد. در این کتاب علاوه بر بحث رمزارزها، تبیین ماهیت و احکام ارز بینالمللی (حق برداشت ویژه) SDR که قابلیتی فراموش شده در معاملات جهانی محسوب میشود، نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
درس دیگری که با حمایت دفتر فقه معاصر برگزار و به موضوع رمزارزها پرداخت، درسی است که توسط آیت الله جواد مروی تشکیل شد. ایشان درس خارج فقه خود را به بررسی فقهی موضوع رمزارزها، به ویژه «بیت کوین» اختصاص داده و مباحث مهم آن از جمله تاریخچه پول، موضوعشناسی، تاریخچه و ماهیت بیتکوین، حکم شرعی استخراج بیتکوین (فقه فردی)، حکم شرعی مبادله بیتکوین (فقه فردی)، حکم بیتکوین از نگاه فقه حکومتی را در این جلسه درس مطرح و بررسی کرد، که حاصل این مباحث توسط دو نفر از شاگردان ایشان به نامهای حجج اسلام سیدروحالله ذاکری و محمد شیبانی آمادهسازی شد و در قالب کتابی با عنوان «فقه رمزارزها» منتشر شد.
هر دو کتاب به چند زبان دیگر نیز ترجمه شده است.
منبع: فارس