به گزارش شهرآرانیوز، حجتالاسلام والمسملین «حسن روحانی» صبح شنبه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: بیش از چهار ماه است که مردم با ویروس خطرناک کرونا درگیر هستند. ۱۲۳ روز از شروع شیوع ویروس کرونا گذشته است که براساس اعلام وزارت بهداشت، آخرین روز بهمن بود و در این ۱۲۳ روز مردم ایران، کادر بهداشت و درمان و همه مسئولان و مردم مقابله خوب و جامعی در برابر این ویروس داشتند.
رییس جمهوری با بیان اینکه اکنون زمان پایان مقابله و مواجهه با کرونا نیست، اظهار داشت: نه دنیا و نه نظام بهداشت و درمان زمان خاصی را برای پایان بیماری اعلام نکردند. واکسن و درمان قطعی نیست، رفتار این ویروس کمی در حال تغییر است و تغییر کامل و ثابتی هم ندارد. آنگونه هم که اعلام کردهاند، خود به خود هم از بین نخواهد رفت لذا ما خودمان را برای یک مقابله بلندمدت آماده کنیم.
روحانی با بیان اینکه متاسفانه کمک بزرگ به این ویروس ممکن است خودمان باشیم، تصریح کرد: ویروس کرونا خود به خود منتقل نمیشود بلکه توسط خودمان منتقل میشود یعنی یک نفر بیمار میشود، مراعات نمیکند، خود را قرنطینه نمیکند، با افراد مراوده میکند و همه را بیمار میکند. پس خودمان در توسعه و انتقال این بیماری نقش داریم بنابراین باید به این ویروس کمک نکنیم بلکه به مردم کمک کنیم به ویژه افراد مسن و کسانی که بیماری زمینهای دارند.
وی با بیان اینکه آنچه وزارت بهداشت به آن تاکید دارد مساله فاصلهگذاری اجتماعی است که باید رعایت شود، خاطرنشان کرد: در تجمعات حضور نیابیم، بهداشت فردی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنیم. ماسک میتواند در عدم تسری این بیماری موثر باشد و این زنجیره قطع شود.
استفاده از ماسک در برخی مکانها الزامی میشود
به گفته رییسجمهوری، یکی از تصمیمات امروز ستاد ملی مقابله با کرونا آن است که در یکی، دو هفته آینده طرح الزام استفاده از ماسک در جاهای ضروری تصویب و ابلاغ شود.
رییس جمهوری در ادامه با اشاره به تجربه پنج ماهه مبارزه با کرونا گفت: فعالیتهای اقتصادی، آموزشی، فرهنگی و معنوی با توجه به همه دستورالعملهایی که وزارت بهداشت و درمان میتواند آزاد باشد. نمیگوییم که کارها تعطیل شود، چونکه شدنی و امکان پذیر نیست و مردم هم نمیپذیرند. دنیا هم برخی بازگشایی کردند و وسط آن باز محدودیت میگذارند و دوباره بازگشایی میکنند.
روحانی تاکید کرد: نه تعطیلی ضرورت دارد و نه مورد نظر ما است، اما دستورالعملها و پروتکلها همه باید مراعات شود؛ بنابراین «فعالیت آری، ولی تجمع و اجتماع و تردد در جاههایی که ضرورت ندارد نه»، اگر ما به جا، آری یا نه بگوییم، میتوانیم با کمک همدیگر در یک زمان قابل قبولی شرایط را بهتر کنیم.
رییس جمهوری افزود: تا امروز قبلا هم که گفته شد درگیر موج اول این بیماری هستیم، بعضی از استانها به پیک رسید و عبور کرد و بعضی استانها امروز گرفتار آن هستند و ممکن است آنها هم در چند روز آینده از آن عبور کنند، ممکن است استانهای دیگر دومرتبه این پیک در آنها شروع شود و این موج اول موج ثابتی نیست و در حال حرکت است و باید در نظر بگیریم همه خودمان را آماده کنیم.
مردم بدانند درگیری ما با این ویروس طولانیمدت است
روحانی در ادامه به فشار روحی و روانی این ویروس در جامعه اشاره کرد و گفت: ممکن است این ویروس مردم را نگران و افسرده کند و خیلیها با ادامه این بیماری دچار بیماری روحی شوند؛ بنابراین از همه آنهایی که تخصص اجتماعی و روانشناختی و آنهایی که در زمینه علوم حوزوی و دینی تخصص دارند، در تبلیغات تخصص دارند، هنرمند و شاعر هستند و همه آنهایی که به نوعی در هنر ورود دارند و دستگاههای تبلیغاتی ما به ویژه صدا و سیما و فضای مجازی میخواهم که کمک کنند تا مردم را آماده کنیم و اولین آمادگی این است که مردم بدانند درگیری ما با این ویروس کوتاه مدت نیست و خودمان را برای یک زمان طولانیتر آماده کنیم بنابراین همه در این زمینه کمک و یاری کنند.
رییس جمهوری خطاب به مردم گفت: در آغاز بهداشت و درمان، نیروهای مسلح و مردم و صدا و سیما همه در اواخر اسفند و اوایلفروردین و اردیبهشت خیلی خوب همکاری کردیم و خوب توانستیم از روزهای سخت بگذریم.
وی تاکید کرد: این کار نیاز به استقامت و استمرار دارد. اگر استقامت ما رها شود و روی استمرار آن فکر نکنیم ممکن است دستاوردهای گذشته مورد تردید و یا حتی از بین برود.
به خاطر ایران شکیبا باشیم
روحانی گفت: میخواهم در این جلسه به عنوان رییس جمهوری مردم ایران از آنها خواهش کنم و به آنها بگویم به خاطر پاسداری از ایران و دستاوردهایمان، شکیبایی را ادامه دهند. نگران و مضطرب نشویم و نگوییم نمیتوانیم چرا که ما ملت بزرگی هستیم و میتوانیم. ما امروز مواجه شدیم با یک مشکلی به نام این ویروس و تا امروز وضع ما خیلی خوب بوده است. البته شاید در روزهای اخیر مقداری مسوولان گلایه دارند که باید همه باهم این گلایه را حل کنیم.
رییس جمهوری افزود: آنجایی که همه با هم هستیم و کار را باور داریم خوب پیش رفته ایم. این ویروس، ویروسی نیست که فقط در بخش بیماری و درمان و اپیدمی با آن سروکار داشته باشیم. این مساله بزرگی است که تمام روابط انسانی و بین المللی را تحت تاثیر قرار داده است. عدهای با مرگ عزیزان وعدهای با رنج جانکاه بخشی از مردم و عدهای با سختی معیشت از تاثیرات این ویروس است.
روحانی ادامه داد: مشاغل برخی رستهها تعطیل شده است و شاید این تعطیلی ادامه داشته باشد. ضربه سختی به حمل و نقل، گردشگری، مراودات بین المللی و تجارت و صادرات و واردات وارد شده است. ضربه سختی به آموزش، فرهنگ و حتی به بخشهایی از پزشکی خورده است. هنوز دندانپزشکی ما برای فعالیت خود مشکل داشته باشد.
تا امروز در مقابله با کرونا سرافراز بودیم
روحانی گفت: به یمن فداکاری جبهه سلامت و همه کسانی که در خط مقدم در این جبهه فعالیت کردند، با فداکاری پزشکان و پرستاران و بخشهای دیگر مدافعان سلامت و همچنین با همکاری همه مردم و نیروهای مسلح و سایر قوا تا امروز در مقابله با کرونا سرفراز بودیم.
رییس جمهوی، کارنامه کشور را در مقابله با کرونا در مقایسه با کشورهای پیشرفته قابل قبول دانست و گفت: علت اصلی پیشرفت و دستاورها در این زمینه بهخاطر همکاری و انسجام و همدلی و با هم بودن است، اما یقینا زیربناهای مستحکمی هم که در کشور فراهم شده است کمک کرد تا از این مرحله عبور کنیم.
روحانی تصریح کرد: اگر زیربنای پزشکی و زیرساخت درمانی کشور آماده نبود و همان زیرساخت سال ۹۱ بود نمیتوانستیم پیش برویم فعالیتهایی که در این ۷ سال انجام شده و زیرساختهای درمانی و طرح تحول سلامت انجام شده است کار بزرگی بود؛ افزایش تختهای بیمارستانی، آیسییوها و همه امکاناتی که امروز وجود دارد و پزشکان و پرستاران ما با آن زمان قابل مقایسه نیست.
زیرساختهای ارتباطی نبود مبارزه با کرونا سخت میشد
روحانی با بیان این که آماده بودن زیرساختهای درمانی کشور در دوران کرونا کمک بزرگی برای کشور بود افزود: از طرفی اگر زیرساختهای ارتباطات وجود نداشت و فضای مجازی ساماندهی نشده بود و پهنای باند اینترنت نداشتیم و تلفن همراه هوشمند در اختیار مردم نبود، روند مبارزه با کرونا خیلی سخت میشد.
رییس جمهوری گفت: در بخش آموزش، خرید و فروش و اطلاعات و بسیاری از فعالیتهای عمومی، حتی در سوگواریها از فضای مجازی استفاده میشد، این زیرساختهای قوی و محکم در کشور در این ۷ سال ایجاد شد کمک بزرگی به کشور در روند مقابله با کرونا کرد.
روحانی اظهار داشت: شرکتهای دانش بنیان سومین زیرساخت وساماندهی بود که در مقابله با کرونا به کمک کرد، اگر این شرکتها به تعداد همان ۵۰ شرکت سالهای پیش بودند، اکنون چه کاری میتوانستیم انجام دهیم؛ اکنون ۵هزار شرکت دانشبنیان در کشور فعال هستند و افتخارآفرینی میکنند که کار بزرگی است و زیرساختی است که آماده شده است.
وی گفت: در بخش کشاورزی اگر تلاشهای این چند سال نبود باید امسال هم ۶ میلیون گندم خریداری میکردیم، چکار باید میکردیم و از کجا باید گندم مورد نیاز را میخریدیم و اصلا کدام کشور به ما میفروخت؛ و اکنون در چه شرایطی ما بودیم؟
روحانی گفت: کاری که در کشاورزی و انرژی انجام و خودکفایی که ایجاد شده در بخشهای مختلف در آب و برق اقداماتی که انجام شده است اکنون اگر در اینها دچار مشکل بودیم کار ما خیلی سخت بود. باید از تمام کسانی که در فراهم کردن زیرساختها و کارهای قبلی و کارهایی که در این مدت انجام شده است تشکر کنیم.
بهرغم توقف صادرات، ارز مورد نیاز را تامین کردیم
روحانی افزود: با این که میدانم مردم در بخش اقتصاد و معیشت هنوز هم مشکل دارند، اما میخواهم از مسئولان این بخش نیز تشکر کنم. تامین ارز برای کالاهای مورد نیاز ما در این مدت انجام شده و ادامه هم خواهد داشت
رییس جمهوری به بسته بودن مرزها و توقف تجارت و بازرگانی در دوران کرونا اشاره کرد و گفت: در فروردین و اردیبهشت ۹۹، صادرات کالا نداشتیم، مرزها بسته بود و صادرات قطع بود؛ در شرایط کرونا و تحریم همین که توانستیم ارز را برای کالاهای ضروری و اساسی و مواد اولیه تا امروز تامین کنیم و باز هم تامین میکنیم و همین که ریال مورد نیاز کشور، تامین شده است کار سادهای نیست.
روحانی گفت: ما در این دوران حقوق کارکنان را سر موقع پرداخت کردیم، یارانهها و بستههای معیشتی را در زمان تعیین شده به مردم پرداخت کردیم، پرداخت بسته حمایتی ویژه دوران کرونا به افراد بیکار و ۳ میلیون خانوار که در شرایط مناسب نبودند در طول ۴ ماه کار سادهای نبود، پشت این اتفاقات کارهای زیاد و بزرگی قرار دارد که در بخش اقتصاد انجام شده است.
رییس جمهوری گفت: مساله دوم اینکه هر استانی که بخشی از آن و شهرستانهایش دچار مشکل میشود، بلافاصله ستاد آن استان، پیشبینیهای لازم را انجام دهد و محدودیتهای ضروری را انجام بدهد و بلافاصله آنها را برای ستاد بهداشتی درمانی و ستاد اجتماعی- امنیتی ما بفرستد تا بررسی شود و محدودیتهایی که در نهایت وزیر بهداشت و وزیر کشور به نتیجه رسیدند را اعلام کنند و با تایید رییسجمهوری، اجرایی و عملیاتی شود.
روحانی بیان داشت: بنابراین ممکن است محدودیت، دیگر برای کشور و کل استان نباشد بلکه برای بخشی از استانها باشد این جزو تصمیمات امروز ما بود امیدواریم ساز و کار زودتر آماده شود.
رییس جمهوری عنوان کرد: نکته دیگری که در این جلسه مطرح شد این است که بنا شد برای یکی دو هفته آینده ما تصمیم نهایی را بگیریم الزام استفاده از ماسک در برخی از موارد است. بیشتر الزام استفاده از ماسک اجتماعات در فضای سرپوشیده است که جمعیتی است.
روحانی تصریح کرد: منتها ما باید قبل از الزامی کردن ماسک، باید ماسک را به وفور و ارزان در اختیار مردم قرار دهیم. ماسک پارچهای، تمیز و قابل شستشو باید در اختیار مردم باشد؛ بنابراین لازم است ماسک را در مناطق قرمز الزامی و ضروری کنیم.
رییس شورای عالی امنیت ملی درباره مصوبات جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در مورد زندانها ابراز داشت: دستورالعمل خوبی توسط وزارت بهداشت برای زندانها تهیه شده که آن را ابلاغ کرده که زندانها براساس آن عمل خواهند کرد. وزارت بهداشت پزشکی را مسئول نظارت میکند و اگر وزارت بهداشت درباره نگهداری زندانیان حرفی داشت، در کمیته امنیتی در این باره بحث میشود.
به گفته روحانی، در دو حوزه شرایط مناسبی داشتهایم که یک حوزه، سالمندان هستند که مراقبتهای خوبی بوده و دیگری زندانها است که سعی شده زندانها خلوت شوند، به افراد مرخصی دهند و اگر لازم باشد این مرخصیها تمدید شود.
سال تحصیلی ۱۵ شهریور آغاز میشود
روحانی درباره مصوبات جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا درباره آموزش نیز بیان کرد: تصمیم گرفته شد دانشگاه ۱۵ شهریور فعالیت خود را آغاز کند. این آغاز فقط حضوری نیست بلکه بخشی در فضای حقیقی و بخشی به شکل مجازی است البته با کلاس خلوت و خوابگاه خلوت.
رییسجمهوری با بیان اینکه کلاس و خوابگاه شلوغ میتواند مشکل ایجاد کند، یادآور شد: کسانی که در شهر دیگری قبول شدند، میتوانند در دانشگاه شهر خود تحصیل کنند تا از این طریق، امکان شکلگیری خوابگاه و کلاس خلوت فراهم شود.
ممکن است تعطیلی پنجشنبههای مدارس حذف شود
روحانی با اعلام آغاز به کار و افتتاح کلاسهای آموزش و پرورش در ۱۵ شهریور عنوان کرد: ممکن است نیاز باشد مدارس از اول یا هفتم شهریور باز باشند و دست آموزش و پرورش در این زمینه باز است، اما ما مبنا را روز پانزدهم شهریورماه میگذاریم. به وزارت آموزش و پرورش این اجازه داده شد که از ابتدای شهریور، به تناسب استانها آموزش خود را آغاز کند. با توجه به اینکه ممکن است تصمیماتی در مورد تعطیلی یک روز در میان کلاسها یا خلوتتر شدن کلاسها گرفته شود، تعطیلی روزهای پنجشنبه هم حذف میشود.
وی ادامه داد: آخرین نکتهای که تصویب شد در مورد کمیته تبلیغات بود تا آنهایی که مساله پایان کرونا را مطرح کرده و میکنند که کرونا تمام شد یا مردم را مضطرب میکنند. مقرر شد صدا و سیما و رسانهها بیشتر در این رابطه به فعالیت پرداخته و مردم را آگاه میکنند.
منبع: ایرنا