مسعود سلطانی - حتی خوشبینترین افراد درباره بورس هم نمیتوانستند چنین اتفاقی را پیشبینی کنند. شاخص کل بورس در نخستین روز معاملاتی امسال روی عدد ۵۰۸ هزار و ۶۶۱ واحد متوقف شد و دیروز در آخرین روز بهار نماگر اصلی بازار روی عدد یک میلیون و ۲۷۰ هزار واحدی به کار خود پایان داد. این یعنی بازار سرمایه در فصل بهار ۹۹ بیش از ۱۴۹ درصد رشد را به ثبت رسانده است.
این در حالی است که بازارهای رقیب باوجود رشد شایان توجهشان باز هم به گرد پای بورس تهران نمیرسند. نرخ دلار طی ۳ ماه گذشته ۲۷.۸ درصد رشد کرده و از ۱۴ هزار و ۹۰۰ تومان به ۱۹ هزار و ۵۰ تومان رسیده است. هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۲۸.۶ درصد رشد را به خود دیده و از ۶۰۶ هزار تومان به ۷۸۰ هزار تومان رسیده است. بازار املاک و مستغلات نیز رشد کرده، اما آمار مستندی درباره میزان رشد آن هنوز از سوی بانک مرکزی منتشر نشده است و البته برخی آمارها حکایت از رشد ۳۰۰ درصدی نرخ اجارهبها دارد. البته نرخ اجارهبها سال گذشته نسبت به رشد نرخ خرید املاک جا مانده بود و در بهار امسال جاماندگی آن جبران شد.
رکورد تاریخی بورس در بهار ۹۹اکنون میتوان نوشت که بهار ۹۹ تمام شده و شاخص بورس بهترین بهار خود را پشت سر گذاشته است. بررسیهای شهرآرا نشان میدهد که نماگر اصلی بازار سرمایه طی سالهای گذشته بههیچوجه چنین روزهای خوشی را پشت سر نگذاشته است.
در بهار سال ۹۷ شاخص کل بورس رشد ۱۲.۹ درصدی را به ثبت رساند و یک سال قبل از آن، یعنی در بهار سال ۹۶، نیز تنها ۱.۶ درصد رشد را تجربه کرده بود. در بهار سال ۹۸ شاخص کل بورس ۳۱.۱ درصد رشد کرد که در آن زمان یک رکورد تاریخی محسوب میشد. رکورد بینظیر رشد ۱۴۹ درصدی بورس در بهار ۹۹ در حالی رقم خورد که شاخصها در این بازار نیز به رکوردهای جذابی دست یافتند. در بهار امسال شاخص کل از سطح یک میلیون واحد که روزگاری رسیدن به آن آرزوی معاملهگران بورس بود، عبور کرد. همچنین میانگین روزانه ارزش معاملات خرد سهام از ۲۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفت که این رقم نیز بینظیر بود و به زعم اغلب کارشناسان همین نقدینگی توانست رشد بورس را رقم بزند.
علاوه بر این موارد برای نخستین بار در تاریخ بورس ایران این سهامداران حقیقی یا همان معاملهگران خُرد بودند که نبض بازار را در دست گرفتند و خالص خرید مثبتی را رقم زدند به تعبیر دیگر در بهار امسال سهم مردم در شرکتهای بورسی بیشتر شد و برگ سهم از سبد سهامداران حقوقی به سبد مردم منتقل شد.
مسیر سبز پیش روی بورسنرخ دلار در بازار آزاد از مرز روانی ۱۸ هزار تومان عبور کرده و به ۱۹ هزار و ۵۰ تومان رسیده که بالاترین سطح برای این ارز از مهرماه ۹۷ تاکنون است. همچنین روند افزایشی هماهنگ قیمتها در بورس کالا نیز ادامه دارد و نرخ شمش مس، محصولات فولادی و اکثر کالاهای پتروشیمی بالاتر رفته است یا نزدیک به سقفهای تاریخی درحال معامله هستند. موج حذف تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای برخی کالاهای وارداتی نظیر دارو باعث شده است که شرکتهای دارویی نیز مستعد رشد قیمت باشند. از سوی دیگر صدور مجوز افزایش نرخ کالاهای مختلف از جمله سیمان، فولاد، محصولات غذایی و لبنی و... موجب شده است انتظارات تورمی بار دیگر تقویت شود و تورم نیز مثل همیشه موتور رشد بورس خواهد شد.
بااینحال رشد ۱۴۹ درصدی بورس طی ۳ ماه نخست امسال اتفاق افتاده است و تداوم افزایش نرخها میتواند تنها به تثیبت رشد بورس منجر شود. باوجود تمامی این تحلیلها میتوان گفت آنچه آینده بورس را تعیین میکند رفتار معاملهگران است. اینکه رشد بورس تداوم مییابد؟ یا شاخص کل در همین ارقام یک میلیون و ۲۰۰ هزار تثبیت میشود؟ چالشی است که باید برای نتیجه آن منتظر متغیرهای زیادی باشیم.